A CSÁSZÁR KÁPOSZTÁJA: Hogy nézett ki Diocletianus császár, és milyen lehetett a káposztája?

Olvasási idő: 1 percA spliti Slobodna Dalmacija napilap portáljának lelkes híradása szerint egy svájci egyetemista jóvoltából megismerkedhetünk Caius Aurelius Valerius Diocletianus római császárral, akiről mellszobrai által alkothatott képet az utókor.

A Római Birodalom megreformálásáról nevezetessé vált katonacsászár spliti palotájába vonult vissza kertészkedni. Amikor állítólag egy alkalommal visszahívták a trónra, azt mondta:

Ha látnátok salonai kertben a káposztámat, amit saját kezemmel ültettem, ilyesmi eszetekbe se jutna.

A palota maradványai, amely köré a mai Split épült, évente turisták ezreit vonzza, így érthető a splitiek ragaszkodása az “ő” császárukhoz.

A pezsgő lokálpatriotizmus most újabb kuriózummal gazdagodott, mert Haroun Binous húszéves svájci egyetemista elkészítette Diocletianus arcának számítógépes rekonstrukcióját.

A Slobodna újságírójának véleménye szerint a néhai császáron látszik, hogy “igazi dalmát ember”, ám az olaszoknak erről nyilván más a véleményük.

Miután a rekonstrukciók – mert több római császárt is “újjáélesztett” a fiatalember – napvilágot láttak egy Facebook oldalon, a szerzőt állítólag megkereste a Vanity Fair, a Bored Panda és a History Forum is, de ő úgy határozott, hogy a Slobodna Dalmacijának engedélyezi a fényképek publikálását.

Érdekes lenne megtudni, hogy rekonstruálható-e a káposzta, amely Diocletianus kertjében nőtt, mert kevés ember akad, aki egy káposztáért lemond a császárságról.
_______________
Fotó: Slobodna
császár A CSÁSZÁR KÁPOSZTÁJA: Hogy nézett ki Diocletianus császár, és milyen lehetett a káposztája? balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!