Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Macedónia

RADIKÁLISOK: Szalafista közösséget hoztak létre az iszlamisták Szkopjéban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ElapqzkXgAIml2a
A cikk meghallgatása


Szalafista terjeszkedés a Balkánon. Észak- Macedóniában vezető hír, hogy a muszlim hívők egy csoportja Szkopjében létrehozta és nyilvántartásba vetette az úgynevezett Dār al-ḥadi szalafi iszlám közösséget.

Radikális eszmék

A csoportosulás létrehozásának az a célja, hogy elszakadjon az észak-macedóniai iszlám közösségtől, mint az egyetlen hivatalos intézménytől, amely a muszlim híveket képviseli az országban.

További célja a “muszlim paradigma” (vagyis korszellem) képviselete, amivel feszültséget szeretnének kelteni, és megoszlást kívánnak előidézni a muszlim hívők, vagyis az ottani albánok körében.

Az észak-macedóniai iszlám vallási közösség erőteljesen tiltakozott a nyilvántartásba vétel ellen.

A szkopjei albán nyelvű média szerint a “szalafi vallási közösség” mögött egy Xhemal Jakupi nevű személy áll, akiről feltételezik, hogy a macedón fővárosban él.

Szalafisták a Balkánon

A szalafisták mintegy 25-30 évvel ezelőtt jelentek meg a volt Jugoszlávia területén, ahol a feltételezések szerint a bosnyák erők oldalán harcoltak is az ott dúló háborúban.

Alija Izetbegović akkori bosnyák vezető komoly kapcsolatokat ápolt Szaúd- Arábiával, ahonnan a radikális iszlámnak ez az ága származik.

A szaúdiak mostanában is segítik a szalafista tanok terjedését Bosznia- Hercegovinában, csakúgy mint más országokban, ami mecsetépítések finanszírozásában és konzervatív hitszónokok támogatásában megnyilvánul meg.

A szalafistáknak vannak a követőik a szerbiai Szandzsákban is, de nem kizárt, hogy már megvetették a lábukat más szerbiai városokban is.

A Balkánról származó iszlám szélsőségesek jelen vannak Németországban és Ausztriában Bécsben is. Állítólag Bécsben egy ilyen közösségbe járt a macedóniai albán felmenőkkel rendelkező Kujtim Fejzulai, aki tavaly november elején négy embert ölt meg az osztrák fővárosban.
__________________________
Fotó: egy szalafista csoport egy rendőrségi épületbe akar behatolni Németországban

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava