Connect with us

Horvátország

ZÁGRÁBI TÜLEKEDÉS: Választási szappanopera és az orosz vakcina

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához


Zágrábban is múlik az idő, ahogy másutt is, így a horvát önkormányzati választások kampánya szépen halad előre a spin doctorok*, propaganda-szakértők által meghatározott tempóban. A nyitányon már túl vagyunk, szinte minden párt, amely számít a horvát politikai életben, bemutatta jelöltjeit a polgármesteri, ispáni funkciókra. Mindeközben hivatalosan is megerősítették, hogy tárgyalások folynak a Szputnyik V beszerzéséről.

Zágrábi helyhatósági tülekedés

A legnagyobb tülekedés most is Zágrábban van, ami nem is csoda, hiszen a megyei rangú fővárosban él Horvátország lakosságának egy negyede, részesedése a gazdasági életben pedig jócskán meghaladja a 25 százalékot.

Az ország függetlenedése utáni években 1990-1997-ig a HDZ (Hrvatska Demokratska Zajednica, Horvát Demokratikus Közösség) soraiból kerültek ki a főpolgármesterek, akiket az ún. tuđmani Horvátország leáldozásával a szociáldemokraták váltottak fel.

Milan Bandićot 2000-ben választották meg először polgármesternek, hogy 2002-ben egy elfeledett, régi szép affér következtében lemondjon, és két évig átengedje a főpolgármesteri széket Vlasta Pavićnak.

Távírati stílusban, Bandićnak azért kellett távoznia, mert nem állt meg, amikor a közlekedési rendőrség igazoltatni akarta, hanem elmenekült.

A hivatalos változat az volt, hogy azért nem állt meg mert ittas volt – ami különben nem valószínű, Bandić mindig is igen mértékletes volt az italfogyasztásban -, viszont a zágrábi purgerek tudni vélik, hogy azért hajtott tovább, mert autójában egy, időközben már jobblétre szenderült iparbáró felesége volt.

Mindez nem hatott ki példátlan pályafutására, mert 2005-től máig ő Zágráb főpolgármestere, igaz 2013-tól már nem az SDP színeiben, hanem előbb függetlenként, majd 2017-től saját pártja a MB 365 (Milan Bandić 365) képviseletében.

A jelenlegi felállásban Bandićot a következők szeretnék megdönteni: a balközép mozaikpártja, a Možemo! (Bírunk!) jelöltje, Tomislav Tomašević, a Horvát Demokratikus Közösség által támogatott Davor Filipović, és a szociáldemokrata (SDP) Joško Klisović, illetve néhányan még a “futottak még” kategóriába tartozó független jelölttel egyetemben.

“Folklór szintjén” lehetséges még Miroslav Škoro, a Hazafias Mozgalom elnökének jelölése is, de mint az elnök úr mondta:

-ezt a párt szerveinek kell eldönteni.

A jelenlegi közvélemény kutatások eredményei szerint Tomašević vezet, de azt már mindannyian megtanultuk, hogy ez nem jelent semmit.

Zágrábból jöttem, Plenki a pelješaci tengerhídnál

Orosz vakcina

A pelješaci tengerhíd ismét megjelent a hírekben, miután Plenković miniszterelnök jelenlétében “összekötötték a szárazfölddel”.

A kevésbé bombasztikus leírás szerint felkerült tartóoszlopára a híd első szegmense, a “teljes kapcsolat” létrejötte a két part között még jócskán odébb van, valahol az év végén várható.

Ugyancsak nagy a kavarás a Szputnyik V beszerzése körül, a Jutarnji list jól értesült körökre hivatkozva már egy, de lehet hogy két millió adag oltóanyag leszállításáról beszél “heteken belül”.

A zágrábi lap úgy tudja, hogy a Szputnyikot különjáratok szállítják majd Moszkvából a zágrábi reptérre.

A tárgyalások hírét Vili Beroš egészségügyi miniszter is megerősítette, azzal a megszorítással, hogy ő személy szerint legjobban azt szeretné, ha megvárnák, amíg az európai szabályozó, az EMA engedélyezi az orosz oltóanyag használatát.

Miután mindenki, így a horvátok is jól tudják, hogy az EMA malmai lassan őrölnek, Davor Božinović belügyminiszter a válságtörzs mai sajtótájékoztatóján azzal nyugtatta meg a közvéleményt, hogy “vizsgálják annak lehetőségét, hogy a HALMED (Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode Horvát Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Ügynöksége) sürgősségi eljárással engedélyezze az orosz oltóanyag használatát.

Nyújtják, mint a mexikói vagy a török szappanoperát, pedig már jó ideje világos mi lesz a végkifejlet.

A “jóságos és okos Plenki” (ahogy a miniszterelnököt Zágrábban és Horvátországban becézik) a végén majd beszerez egy csomó oltószert, hogy még az idegenforgalmi idény előtt el lehessen végezni a lakosság átoltását.

________________________
* spin doctor – A spin doktor (sajtómágus, hírfényező) az a személy, aki a hírt/közleményt – illetve a szavakat – úgy csűri-csavarja, úgy pörgeti, amíg az pozitív üzenetként jelenik meg (bármilyen káros hírnek is tűnt elsőre). Elsősorban a politikai tanácsadókra, politikai kommunikációs szakemberekre használják a kifejezést az USA-ban.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia8 óra telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia2 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava