Connect with us

Gazdaság

ÍGÉRETHEGYEK DÉLIBÁBOS VÖLGYE: Populista döntések sorozatával bombázza az embereket a szerb elnök

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


Aleksandar Vučić továbbra is a népszerűséggel van elfoglalva ahelyett, hogy a gazdaság valódi problémáival foglalkozna, és hatékony intézkedéseket foganatosítana a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére – állítják szerb közgazdászok. A legújabb gazdaságélénkítő csomagokról szóló hangzatos bejelentést követően ugyanis több neves közgazdász is aggodalmát fejezte ki, akik egyúttal nyíltan bírálták a szerb kormány által jóváhagyott döntéseket.

Az ingyenebéd

Aleksandar Vučić nemrégiben a rá jellemző habitussal jelentette be, hogy májusban és novemberben az ország minden állampolgár 30 eurót vehet fel számlájáról, a nyugdíjasok pedig további egyszeri kifizetésként 50 eurót. A segély “jelentőségét” azzal nyomatékosította, hogy az országban 1,7 millió nyugdíjas és 4,35 millió felnőtt állampolgár részesül majd az említett támogatásban.

Ugyanakkor ígéretet tett arra is, hogy a mikro- és középvállalkozásokat három alkalommal segítik majd egy fél minimálbér kifizetésével. Szerbia első embere szerint összesen 1,25 millióan vannak azok, akiket érint majd ez a támogatás.

A szerb kormány még nem döntött arról, hogy az összesen másfél minimálbér kifizetését biztosítja-e a nagy vállalatoknak is. Amennyiben erre is sor kerül, akkor viszont 1,55 millió ember után adna támogatást az állam. Vučić kiemelte, hogy az új gazdaságélénkítő csomagok értéke elérheti a 2,5 milliárd eurót is.

A szerb elnök kitért az állami garanciák növelésére is: szavai szerint jelenleg egy 500 millió eurós garanciaalap áll a vállalatok rendelkezésre, amit szükség szerint egymilliárd euróra növel meg a szerb kormány.

Vučić kiemelte: Szerbia azért fog harcolni, hogy 2021-ben is a legmagasabb gazdasági növekedést könyvelhesse el a kontinensen.

Ezeket a bejelentéseket valójában a pénzügyminiszternek vagy a miniszterelnök kellett volna megtennie, de Vučić államfővé történt megválasztását követően egy személyben, vagyis a maga személyében egyesítette az elnöki és kormányzati funkciókat, amire “szokott példa lenni” imitt-amott.

Szerbia ura

Ljubomir Madžar közgazdász példátlannak és indokolatlannak minősítette a döntést, amellyel a polgároknak és a nyugdíjasoknak újabb segélyt osztanak. Madžar szerint ezzel ugyanis tovább növelik az államadósságot, annak ellenére, hogy a költségvetésben nincs elegendő pénz.

– Csak Szerbia ura tudja, miért kell megismételni a tavaly tavaszi, választások előtti hibát. A világon nincs olyan intézkedés, amellyel az állam a lakosoknak előbb 100, majd 60 eurót osztogasson

– állapította meg a neves közgazdász.

Madžar kiemelte, hogy a mindenkit egyformán érintő támogatást sem szociális, sem gazdasági szempont nem indokolja.

– A segítség csak akkor hatékony, ha meghatározott kategóriákat érint

– hangsúlyozta a közgazdász, aki szerint a nagycsaládosokat például egyenesen megkárosítják az új rendeletek.

A szakember szerint a nyugdíjasoknak sem egyforma segélyt kellene folyósítani, hiszen amíg egyesek többszázezres támogatáshoz jutnak, addig sokan a létminimum alatt tengődnek.

Az új intézkedéscsomagot populizmusként értékelte Goran Radosavljević, a belgrádi FEFA közgazdasági magánegyetem tanára is. A szakember szerint az állam pontosan tudja, hogy mely ágazatokat sújtott leginkább a járvány, mégsem ezeket támogatja, hanem mindegyiket.

– A turizmus, a vendéglátóipar és szolgáltatóipar érdemelnek jelentős, szelektív támogatást, de az államvezetés a népszerűség mellett szavazott

– hangsúlyozta a professzor.

Drága lesz az ingyenebéd

Legutóbb Miodrag Zec közgazdász emelte fel a hangját az állami döntések ellen: szavai szerint a lakosok jól ráfizetnek még a most bejelentett gazdaságélénkítő csomagra. A szóban forgó segélyeket ugyanis már csak külföldi forrásokból tudja finanszírozni a szerb kormány, a kapott összegeket pedig vissza kell majd fizetni.

– A járványhelyzet kezelésére a világ minden országában dolgoznak ki gazdaságélénkítő csomagokat, és ezek valamilyen formában tartalmazzák a támogatásokat is. Az intézkedések típusának mérlegelésekor azonban szem előtt kell tartani azt az egyszerű alapelvet, hogy ingyenebéd nem létezik. A kormány nem oszthat szét olyasmit, amit előzőleg már nem vett el valahonnan

– hangsúlyozta Zec.

A szerb közgazdász felhívta a figyelmet arra is, hogy a bruttó hazai össztermék (GDP) év végi minimális csökkenése nem az egyetlen mutató, pedig az “Európa legjobban teljesítő országa” szólamot “reklámként használja” az állami vezetés, mintha kizárólag az határozná meg az ország gazdasági helyzetét.

– Mellékesen beszélnek azokról a mutatókról, amelyek a fenntarthatóságra vonatkoznak: elfelejtik megemlíteni, hogy a tavalyi évet az eddigi legmagasabb költségvetési hiánnyal zártuk, és hogy jelentősen emelkedett az államadósság. Innen származtak ugyanis az eszközök a kormány által biztosított csomagokra

– fejtette ki véleményét a közismert szakember.

Az illúziók országa

Zec szerint ennek következtében elég merész dolog azt állítani, hogy Szerbia a kontinens legjobban teljesítő országa: a gazdaságilag erős országok ugyanis pontos jelentéseket készítenek a közpénzek elosztásáról, megindokolják a tervezett és folyamatban lévő projektek kivitelezését, és így átláthatóvá teszik a büdzsé alakulását.

– Szerbiában azonban mindent “illúziók öveznek”, mivel a vezetők hamis ábrándok mögé rejtik el a valóságot

– adott hangot álláspontjának a közgazdász.

Példaként a Nemanja István szerb fejedelem emlékére állított szobrot hozta fel. Zec szerint nem elég annyit mondani, hogy az emlékmű felállítását egy névtelen támogatónak köszönhetjük. Tudnunk kell, hogy ki volt az adakozó, ha pedig közpénzekből finanszírozták, akkor nyilvánosságra kell hozni, hogy honnan biztosítottak rá keretet.

Ettől még senki sem vonja kétségbe, hogy a szerb történelem jelentős személyisége megérdemli az emlékére felállított szobrot, ahogyan sok befektetés és intézkedés szükségességét sem vitatnák az emberek, ha azok megvalósulásának körülményeit világosan eléjük tárná az állami vezetés.

Titok övezi ugyanis, hogy a Vučić által ígért “zsebpénzek és félbérek” kifizetésére honnan biztosítja a szerb kormány a pénzt. Az ilyen jellegű kérdésekre a szerb államfő általában azt a válaszolja, hogy “erős ország a miénk”.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava