Connect with us

Járvány

LEKÉSTEK: Montenegróban még mindig nincs vakcina, későn kezdtek el tárgyalni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A nyugat-balkáni országok többségébe jelentős késéssel érkezik a jelentéktelen mennyiségű védőoltás. Ez alól csak Szerbia kivétel, amely most “vakcina nagyhatalom” a többiekhez képest. Montenegró sem kapott még egyetlen védőoltást sem, ami miatt az új kormány az elődjét okolja.

Az elődök…

A montenegrói egészségügyi miniszter egy tévéműsorban úgy nyilatkozott, hogy a mostani kormány mindent megtett azért, hogy az ország minél előbb vakcinához jusson.

Dr. Jelena Borovinić- Bojović hozzátette azonban, hogy nem tárgyalhattak mindaddig, amíg nem vették át az ország irányítását.

Szerbia már júliusban aláírta a megállapodást a Sinopharmmal és a Pfizerrel, mi viszont december 6-án kezdtünk tárgyalni az amerikai gyógyszercéggel

– jelentette ki az új montenegrói miniszter, aki szerint a felelősség így az előző kormányt terheli.

A tárcavezető szerint az előző kormány egyedül a COVAX-mechanizmus iránt érdeklődött, de végeredményben nem történt semmi, mert december 10-én már az új kabinet adta ki a csatlakozáshoz szükséges kormánygaranciát.

…és az utódok

Montenegró a szerbiai utat járja, rendelt az Egyesült Államokból, Kínától és Oroszországtól is, és azzal kezd oltani, amelyik előbb megérkezik, de az nem biztos, hogy a Pfizer lesz.

A montenegrói egészségügyi miniszter hozzátette, hogy a kínai Sinopharmtól 150 ezer vakcinát várnak, ám az csak február végén, vagy március elején jön meg.

A miniszter asszony két héttel ezelőtt még arról beszélt, hogy Montenegró január végén elegendő mennyiségű Sinopharm-vakcinát kap a koronavírus leküzdésére.

Borovinić- Bojović a tegnap esti tévéműsorban úgy nyilatkozott, hogy a Pfizertől is 150 ezer adag védőanyagot kértek, de az sem érkezik meg március elejénél előbb.

A podgoricai egészségügyi tárcavezető elmondta, hogy az új montenegrói kormány tárgyalt az orosz Szputnyik V beszerzéséről is, amelyből az első 50 ezer adagot az első negyedévben, a következő 50 ezer adagot pedig a második negyedévben várják.

Elképzelhető, hogy az orosz vakcina első ötezer adagja már a napokban megérkezik, és ezt követően folyamatos lesz az ellátás.

Borovinić- Bojović szerint a montenegrói egészségügyi rendszer készen áll bármelyik vakcina fogadására, ám a “tömeges oltás” csak a vakcina érkezését követő 3-7 napon belül kezdődhet meg.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava