Connect with us

Járvány

LEKÉSTEK: Montenegróban még mindig nincs vakcina, későn kezdtek el tárgyalni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

miniszter asszony
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A nyugat-balkáni országok többségébe jelentős késéssel érkezik a jelentéktelen mennyiségű védőoltás. Ez alól csak Szerbia kivétel, amely most „vakcina nagyhatalom” a többiekhez képest. Montenegró sem kapott még egyetlen védőoltást sem, ami miatt az új kormány az elődjét okolja.

Az elődök…

A montenegrói egészségügyi miniszter egy tévéműsorban úgy nyilatkozott, hogy a mostani kormány mindent megtett azért, hogy az ország minél előbb vakcinához jusson.

Dr. Jelena Borovinić- Bojović hozzátette azonban, hogy nem tárgyalhattak mindaddig, amíg nem vették át az ország irányítását.

Szerbia már júliusban aláírta a megállapodást a Sinopharmmal és a Pfizerrel, mi viszont december 6-án kezdtünk tárgyalni az amerikai gyógyszercéggel

– jelentette ki az új montenegrói miniszter, aki szerint a felelősség így az előző kormányt terheli.

A tárcavezető szerint az előző kormány egyedül a COVAX-mechanizmus iránt érdeklődött, de végeredményben nem történt semmi, mert december 10-én már az új kabinet adta ki a csatlakozáshoz szükséges kormánygaranciát.

…és az utódok

Montenegró a szerbiai utat járja, rendelt az Egyesült Államokból, Kínától és Oroszországtól is, és azzal kezd oltani, amelyik előbb megérkezik, de az nem biztos, hogy a Pfizer lesz.

A montenegrói egészségügyi miniszter hozzátette, hogy a kínai Sinopharmtól 150 ezer vakcinát várnak, ám az csak február végén, vagy március elején jön meg.

A miniszter asszony két héttel ezelőtt még arról beszélt, hogy Montenegró január végén elegendő mennyiségű Sinopharm-vakcinát kap a leküzdésére.

Borovinić- Bojović a tegnap esti tévéműsorban úgy nyilatkozott, hogy a Pfizertől is 150 ezer adag védőanyagot kértek, de az sem érkezik meg március elejénél előbb.

A podgoricai egészségügyi tárcavezető elmondta, hogy az új montenegrói kormány tárgyalt az orosz Szputnyik V beszerzéséről is, amelyből az első 50 ezer adagot az első negyedévben, a következő 50 ezer adagot pedig a második negyedévben várják.

Elképzelhető, hogy az orosz vakcina első ötezer adagja már a napokban megérkezik, és ezt követően folyamatos lesz az ellátás.

Borovinić- Bojović szerint a montenegrói egészségügyi rendszer készen áll bármelyik vakcina fogadására, ám a „tömeges oltás” csak a vakcina érkezését követő 3-7 napon belül kezdődhet meg.

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

– Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split- Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

– Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split- Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava