Connect with us

Bosznia

KÖNNYEN ÁTJÁRHATÓ HATÁROK: Bosznia-Hercegovina egy-egy migráns kiadását kéri Szerbiától és Koszovótól

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

November 17-én migránsok “randalíroztak” egy szarajevói vendéglőben, ezért a tulajdonos a testvérét hívta segítségül, akit az egyik migráns leszúrt. A szarajevói kantonális rendőrség néhány nappal később előállított egy migránst, de kiderült róla, hogy nincs köze az esethez. November végén, december elején újabb fejlemények voltak az ügyben, miután a koszovói és szerbiai rendőrök őrizetbe vették a feltételezett tetteseket. Az egyiket Pristinában, a másikat Belgrádban.

Két kiadatási kérelem

Bosznia- Hercegovina kérte Szerbiától és Koszovótól annak a két migránsnak a kiadását, akit Jasmin Berović meggyilkolásával gyanúsítanak – értesült az Avaz című boszniai hírportál.

Az információt a bosznia-hercegovinai igazságügyi minisztérium is megerősítette.

Szarajevóban abban bíznak, hogy a kiadatási eljárás nem húzódik el, tekintve, hogy a letartóztatott két migráns nem annak az országnak a polgára, amelyben elfogták őket.

A szarajevói rendőrség három feltételezett tettes után indított nyomozást, és egy marokkói migránst hamarosan őrizetbe is vett, de kiderült róla, hogy nem ő a “megfelelő személy”.

A másik két feltételezett elkövető közben elmenekült Bosznia- Hercegovinából, és Koszovóban, illetve Szerbiában bujkált.

A körözést kiadó szarajevói kantonális rendőrigazgatóság nyomozói több napot töltöttek Szerbiában, ahol a szerbiai bűnügyi rendőrséggel (УКП) együttműködve derítették ki a másik két gyanúsított hollétét.

Az egyik gyanúsítottat egy belgrádi hostelben találták meg és tartóztatták le, ahonnan minden bizonnyal a régió más országába akart menekülni – közölte a szerb belügyminisztérium.

A belgrádi rendőri akcióról videó is készült.

Vissza Szerbiába

Mivel a feltételezett elkövetők nyugatra nemigen mehettek, így aligha volt meglepő, hogy Szerbia felé hagyják el Bosznia- Hercegovinát.

Szarajevói szakértők szerint szökésükből arra lehet következtetni, hogy komoly szervezet áll a migránsok mögöttük. Erre utalnak legalábbis azok a tények, hogy néhány nappal a gyilkosság után több száz kilométerre voltak a cselekmény helyszínétől.

Armin Kržalić, a szarajevói Biztonságtudományi Kar professzora és a Biztonsági Tanulmányok Központjának vezetője szerint ez csak megerősíti a tényt, hogy létezik egy bűnözői szervezett csoport, amely lebonyolította a migránsok átjutását a boszniai-szerbiai határon.

– Erre utalnak azok a nyomozások is, amelyeket az Állami Nyomozó és Védelmi Ügynökség (SIPA) az EUROPOL-al és más ügynökségekkel folytatott az emberkereskedelem és a szervezett bűnözés felszámolásával kapcsolatban. Az biztos, hogy a migránsok távozásukkor ugyanazt a menekülési módszert alkalmazták, mint amikor Bosznia- Hercegovinába beléptek. Mert lehetetlen, hogy valaki ilyen gyorsan eljusson egyik helyről a másikra

– jelentette ki a szarajevói professzor, aki megjegyezte, hogy a hatóságok egyáltalán nem ismerik a migránsok egy részének a személyazonosságát.

Aljoša Čampara, szövetségi rendőrminiszter, a szarajevói kantoni biztonsági bizottságának tagja szerint ez az eset is mutatja annak a biztonsági kihívásnak a mértékét, amellyel Bosznia- Hercegovina jelenleg szembesül.

– Jól szervezettek, és minden bizonnyal léteznek olyan csatornák, útvonalak, kapcsolatok, amelyek lehetővé teszik az illegális migránsok mozgását. Nagyon gyorsan Szerbia és Koszovó területén voltak. Ez különös biztonsági kihívást jelent minden ügynökség számára állami, entitási és kantonális szinten. Ez nemcsak Bosznia- Hercegovina, hanem a régió és Európa problémája. Egy globális probléma

– tette hozzá Čampara.

Ha valóban megállapítást nyer, hogy a most letartóztatott migránsok felelősek a november 17-i szarajevói gyilkosságért, akkor arra is fényt kell deríteni: ki segített az elkövetőknek, hogy rövid idő leforgása alatt átlépjenek Szerbia esetében egy, Koszovó esetében pedig két államhatárt, és olyan helyeken keressenek menedéket, ahol biztonságban érezhették magukat.

Nehéz lenne azt hinni, hogy a szóban forgó migránsok gyalog tették meg az utat a hátizsákukat cipelve. Bizonyára volt egy komoly szervezet, amely segítette őket, hogy Szarajevóból pillanatok Belgrádba, illetve Pristinába jussanak.

A történtek egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy milyen könnyen átjárhatók a határok nemcsak Bosznia- Hercegovina, hanem a régió többi országának esetében is.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava