Connect with us

Bosznia

KÖNNYEN ÁTJÁRHATÓ HATÁROK: Bosznia-Hercegovina egy-egy migráns kiadását kéri Szerbiától és Koszovótól

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kicsinyitett ukp
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

November 17-én migránsok “randalíroztak” egy szarajevói vendéglőben, ezért a tulajdonos a testvérét hívta segítségül, akit az egyik migráns leszúrt. A szarajevói kantonális rendőrség néhány nappal később előállított egy migránst, de kiderült róla, hogy nincs köze az esethez. November végén, december elején újabb fejlemények voltak az ügyben, miután a és szerbiai rendőrök őrizetbe vették a feltételezett tetteseket. Az egyiket Pristinában, a másikat Belgrádban.

Két kiadatási kérelem

Bosznia- Hercegovina kérte Szerbiától és Koszovótól annak a két migránsnak a kiadását, akit Jasmin Berović meggyilkolásával gyanúsítanak – értesült az Avaz című boszniai hírportál.

Az információt a bosznia-hercegovinai igazságügyi minisztérium is megerősítette.

Szarajevóban abban bíznak, hogy a kiadatási eljárás nem húzódik el, tekintve, hogy a letartóztatott két migráns nem annak az országnak a polgára, amelyben elfogták őket.

A szarajevói rendőrség három feltételezett tettes után indított nyomozást, és egy marokkói migránst hamarosan őrizetbe is vett, de kiderült róla, hogy nem ő a „megfelelő személy”.

A másik két feltételezett elkövető közben elmenekült Bosznia- Hercegovinából, és Koszovóban, illetve Szerbiában bujkált.

A körözést kiadó szarajevói kantonális rendőrigazgatóság nyomozói több napot töltöttek Szerbiában, ahol a szerbiai bűnügyi rendőrséggel (УКП) együttműködve derítették ki a másik két gyanúsított hollétét.

Az egyik gyanúsítottat egy belgrádi hostelben találták meg és tartóztatták le, ahonnan minden bizonnyal a régió más országába akart menekülni – közölte a szerb belügyminisztérium.

A belgrádi rendőri akcióról videó is készült.

Vissza Szerbiába

Mivel a feltételezett elkövetők nyugatra nemigen mehettek, így aligha volt meglepő, hogy Szerbia felé hagyják el Bosznia- Hercegovinát.

Szarajevói szakértők szerint szökésükből arra lehet következtetni, hogy komoly szervezet áll a migránsok mögöttük. Erre utalnak legalábbis azok a tények, hogy néhány nappal a gyilkosság után több száz kilométerre voltak a cselekmény helyszínétől.

Armin Kržalić, a szarajevói Biztonságtudományi Kar professzora és a Biztonsági Tanulmányok Központjának vezetője szerint ez csak megerősíti a tényt, hogy létezik egy bűnözői szervezett csoport, amely lebonyolította a migránsok átjutását a boszniai-szerbiai határon.

– Erre utalnak azok a nyomozások is, amelyeket az Állami Nyomozó és Védelmi Ügynökség (SIPA) az EUROPOL-al és más ügynökségekkel folytatott az emberkereskedelem és a szervezett bűnözés felszámolásával kapcsolatban. Az biztos, hogy a migránsok távozásukkor ugyanazt a menekülési módszert alkalmazták, mint amikor Bosznia- Hercegovinába beléptek. Mert lehetetlen, hogy valaki ilyen gyorsan eljusson egyik helyről a másikra

– jelentette ki a szarajevói professzor, aki megjegyezte, hogy a hatóságok egyáltalán nem ismerik a migránsok egy részének a személyazonosságát.

Aljoša Čampara, szövetségi rendőrminiszter, a szarajevói kantoni biztonsági bizottságának tagja szerint ez az eset is mutatja annak a biztonsági kihívásnak a mértékét, amellyel Bosznia- Hercegovina jelenleg szembesül.

– Jól szervezettek, és minden bizonnyal léteznek olyan csatornák, útvonalak, kapcsolatok, amelyek lehetővé teszik az illegális migránsok mozgását. Nagyon gyorsan Szerbia és Koszovó területén voltak. Ez különös biztonsági kihívást jelent minden ügynökség számára állami, entitási és kantonális szinten. Ez nemcsak Bosznia- Hercegovina, hanem a régió és Európa problémája. Egy globális probléma

– tette hozzá Čampara.

Ha valóban megállapítást nyer, hogy a most letartóztatott migránsok felelősek a november 17-i szarajevói gyilkosságért, akkor arra is fényt kell deríteni: ki segített az elkövetőknek, hogy rövid idő leforgása alatt átlépjenek Szerbia esetében egy, Koszovó esetében pedig két államhatárt, és olyan helyeken keressenek menedéket, ahol biztonságban érezhették magukat.

Nehéz lenne azt hinni, hogy a szóban forgó migránsok gyalog tették meg az utat a hátizsákukat cipelve. Bizonyára volt egy komoly szervezet, amely segítette őket, hogy Szarajevóból pillanatok Belgrádba, illetve Pristinába jussanak.

A történtek egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy milyen könnyen átjárhatók a határok nemcsak Bosznia- Hercegovina, hanem a régió többi országának esetében is.

Bosznia

ERŐDEMONSTRÁCIÓ: Az USA stratégiai bombázókkal gyakorlatozik a boszniai légtérben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bombázó, államelnökség, Cvijanovic
B-1B LANCER: A miheztartás végett az Egyesült Államok erőt demonstrál a Balkánon (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Felrázta a boszniai szerb politikai elitet az USA szarajevói nagykövetségének azon közleménye, amely szerint a holnapi napon két stratégiai bombázó gyakorlatozik a bosznia-hercegovinai légtérben. A kilencvenes években a Jugoszláv Néphadsereg ellen is bevetett típus megjelenését az USA külügyi vezetése vélhetően erődemonstrációnak szánja a nyugat-balkáni térségben egyre fokozódó feszültség csökkentésére. Kérdés azonban, hogy a B-1B bombázók megjelenése nem lesz-e olaj a (soha nem) szunnyadó parázsra.

Amerikai erődemonstráció

A szarajevói lakosok körében futótűzként terjedt a helyi média egyes felületein megjelent hír, hogy a holnapi napon, azaz május 30-án az amerikai légierő két B-1B Lancer típusú stratégiai nehézbombázója hajt végre alacsony átrepülést a boszniai főváros és más települések légterében.

Az USA szarajevói nagykövetségének közleménye alapján az átrepülés egy gyakorlat keretében valósul meg, amelyben az amerikai légierő és a boszniai hadsereg működik közre.

A gyakorlat célja egyes manőverek végrehajtásán túl, hogy demonstrálják a két ország hadereje közti tartós és stabil együttműködést.

A nyíltan vállalt politikai célzat pedig az, hogy az USA ez úton is kifejezze: „továbbra is kiáll Bosznia-Hercegovina szuverenitása, területi integritása és multietnikai karaktere mellett.”

James Hecker tábornok, az amerikailégierő európai és afrikai egységeinek parancsnoka elmondta, hogy a közös gyakorlattal az amerikai fél és a boszniai haderő együttesen kíván hozzájárulni a nyugat-balkáni térség békéjének és biztonságának megőrzéséhez.

A végrehajtandó manőverek kapcsán annyi vált ismertté, hogy az USA Bosznia-Hercegovinában állomásozó speciális alakulata működik majd együtt a boszniai szárazföldi erőkkel.

Ennek a légi támogatásában vesz részt a két stratégiai bombázóból álló kötelék. Az amerikai gépek a brit királyi légierő Fairfordban lévő bázisáról érkeznek. A gyakorlat pedig Tuzla környékén kerül végrehajtásra, azonban a két gép lényegében egész Bosznia-Hercegovina felett köröz majd, így indokolt volt felhívni a figyelmét az alacsonyan szálló monstrumokra.

bombázó, Cvijanovic, államelnökség

Nem is egy, hanem kettő jön belőle (Forrás: Twitter)

Az egyenként 23 tonnányi bombateher hordozására alkalmas gépek berepülése amiatt került a boszniai közbeszéd középpontjába, mert az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége a fentieken túl azt is jelezte: a gyakorlat azt szolgálja, hogy „az USA képes legyen kellően rövid idő alatt beavatkozni a régióban, amennyiben az a béke és biztonság fenntartása miatt indokolt lenne.”

A gépek kapcsán pedig jelezték, hogy „azok nagy mennyiségben képesek bármely ellenséggel szemben bevetni precíziós és más hagyományos robbanófejeket.”

Az amerikai külügy bekeményít

A géppár átrepülésével kapcsolatban irdatlan mennyiségű elmélet született a boszniai közírók tollából. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a gyakorlat mindenképpen erődemonstráció az USA részéről, amivel azt akarja az amerikai külügyi vezetés artikulálni a régió vezetői felé, hogy

 • lehet irdatlan sok kínai hitelt felvenni, ahogy azt tette a korábbi években Montenegró,
 • lehet hintapolitikát színlelni, mint Aleksandar Vučić szerbiai elnök,
 • lehet Moszkvába utazni, mint a múlt héten Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke,
 • lehet rendőri akciókkal nemzetiségi összetűzést provokálni, mint pár napja Albin Kurti koszovói miniszterelnök,
 • az USA azonban az egyetlen nagyhatalom jelenleg, amely a hagyományos diplomáciai és gazdasági eszközökön túl, katonai erővel is meg tud jelenni a nyugat-balkáni régióban.

  Az amerikai vezetés pedig ezt meg is teszi, ha kell.

  A katonai gyakorlat vélhetően amiatt kerül Bosznia-Hercegovinában megtartásra, mert a NATO-hoz való csatlakozás kérdése komolyan megosztja ugyan a társadalmat, a hadsereg azonban már megkezdte a felkészülési folyamatot, így be lehetett vonni egy közös gyakorlatba.

  Bármilyen katonapolitikai indok is áll a most megrendezett gyakorlat mögött, annyi biztosan kijelenthető, hogy az USA szarajevói nagykövetsége nem véletlenül kürtölte világgá a legnépszerűbb boszniai internetes hírportálok által a közös gyakorlatot.

  Ennek pedig az állhat a hátterében, hogy az elhúzódó ukrajnai háború miatt a washingtoni külügy egyre inkább elvárná a nyugat-balkáni szövetségesektől, hogy egységesen álljanak ki az amerikai külpolitikai álláspont mellett, és haladjanak az USA és az EU által kijelölt úton.

  Ezzel szemben a valóság az, hogy Koszovóban a helyzet egyre feszültebb, a boszniai politikai viszonyokban is egyfajta látszat egyetértés uralkodik a felszínen a januárban megalakult koalíciós kormány munkája kapcsán, a felszín alatt azonban a napi politikai döntések folyamatos gyanakvás mellett születnek meg.

  De a parázsló balkáni konfliktusok mellett nem felejthetjük el, hogy folyamatosan napirenden van a görög-török szembenállás a török részről egyre nyilvánvalóbb területi igényekkel, és ezen a mostani törökországi választások nem változtattak.

  A balkáni sort bezárva Bulgária, Észak-Macedónia, valamint Montenegró politikai stabilitása és gazdasági helyzete sem egy „geopolitikai matyóhímzés”.

  Mindez vélhetően elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy az amerikai vezetés, látva a balkáni arcvonalban az elmúlt 25 évben leharcolódott diplomatáinak a tehetetlenségét, arra vetemedett, hogy stratégiai bombázók átrepülésével kommunikálja a politikai realitást a kereteket folyamatosan feszegetni próbáló helyi vezetőknek.

  Összecsaptak a szerbek a gyakorlat miatt

  A boszniai szerb politikai kurzus tagjai közül a szebb napokat megért, ellenzéki Demokratikus Fejlődés Platformjának (Platform Demokratskog Progresa, PDP) alelnöke, Igor Crnadak kísérelte meg politikai haszonszerzésre felhasználni a gépek érkezését.

  Crnadak a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíciós partnerének számító Egyesült Szerbség (Ujedinjena Srpska, US) elnökébe, Nenad Stevandićba szállt először bele, aki a boszniai szerb törvényhozás házelnöke.

  Crnadak a házelnökhöz intézett kérdései között szerepelt ugyanis, hogy miért nem tudott a boszniai szerb vezetés az amerikai légierő tervezett manővereiről?

  bombázó, Cvijanovic, államelnökség

  RÖGTÖN INDULNAK: A B-1B a fairfordi reptéren (Forrás: Twitter)

  Stevandić sajátosan válaszolt Crnadak kérdésére, amikor megjegyezte, hogy a két amerikai gép átrepülésének ténye már korábban is ismert volt számára, és amiatt jön két repülő, hogy „az egyik ráijesszen a szerbekre, a másik meg megörvedeztesse őket”.

  Az amerikai légierő megjelenése kapcsán kifejtett elmés választ Crnadak a magyarral leginkább a „felszínes fecsegés” fogalmára lefordítható boszniai szleng „tuc-muc” jelzővel illette, majd indulatosan kifejtette, hogy a boszniai államelnökségnek kellett engedélyezni egy ilyen gyakorlatot, ergo a szerb államelnökségi tag pozícióját betöltő Željka Cvijanović is megszavazta azt.

  A kérdéses gépek kapcsán pedig Crnadak kijelentette, hogy ezek ahhoz a típushoz tartoznak, amellyel a NATO a volt Jugoszláviát, illetve annak főleg szerb részét bombázta a kilencvenes években.

  Crnadak Cvijanović szerepének kidomborításával közvetetten arra akarta felhívni a boszniai szerb szavazók figyelmét, hogy a szerb elnökségi tag annak ellenére kellett, hogy megszavazza a NATO gyakorlatot, hogy az őt a tagjai között tudó SNSD élesen ellenzi Bosznia-Hercegovina NATO csatlakozását.

  Végül Crnadak azzal a felvetéssel akarta Stevandićot is belerángatni a boszniai szerbeket komolyan megmozgató témába, hogy talán ő maga is hozzájárult a legutóbbi moszkvai útja során az amerikai bombázók boszniai átrepüléséhez.

  Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy a nyíltan oroszpárti politikát folytató Stevandić idén február 22-én utazott a boszniai szerb törvényhozás vezetőjeként hivatalos látogatásra Oroszországba, ahol az állami Duma vezetőivel tárgyalt.

  Crnadakot és a boszniai szerb ellenzék vezetőit amiatt érdekli kiemelten a moszkvai út, mert az ott történtekről Stevandić csak röviden és homályosan nyilatkozott.

  A Crnadak által kora délután adott interjú „nagyot ment” a helyi médiában, így az SNSD válaszára sem kellett sokat várni.

  Željka Cvijanović a Crnadak által tett kijelentést, miszerint megszavazta a gépek berepülését, hazugságnak minősítette, majd közölte, hogy az ügyben nem a boszniai Államelnökség döntött, és ő maga nem is tudott arról, hogy ilyen gyakorlatra kerül sor.

  Crnadakot pedig felszólította a vádaskodása kapcsán, hogy legközelebb tájékozódjon alaposabban, mielőtt valótlan kijelentéseket tesz.

  Végül jelezte, hogy ő maga az államelnökség tagjaként, illetve más pozícióban sem adna engedélyt egy NATO-hadgyakorlat megtartására.

  Főleg azok után, hogy a főnök, Milorad Dodik boszniai szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen Oroszország éltetésével zárta a beszédét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava