Connect with us

Járvány

JÁRVÁNYOS ÜNNEPEK: A gyerekeket valószínűleg nem oltják, a vendégmunkásokat ugyanakkor távol tartanák az országtól

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

predrag jon
play icon A cikk meghallgatása

Húsvétkor százezrével tértek haza Szerbiába a külföldön dolgozó vendégmunkások, akik nagy terhet jelentettek a szerb egészségügynek. Ráadásul a katolikus és az ortodox húsvét idején sokan megszegték a járványügyi szabályokat, ami miatt jelentősen emelkedett a megbetegedések száma. A helyzetet ezúttal súlyosbítja, hogy decemberben és januárban van a nagy családi ünnepek, az úgynevezett “szlavák” jó része, amelyeket a háziszentek tiszteletére tartanak.

A helyzet nem rossz, hanem katasztrofális

Ebben a szellemben nyilatkozott a szerbiai állami televíziónak Predrag Kon, a szerbiai válságstáb egyik tagja, aki szerint az egészségügyi rendszer nem omlott össze, de a helyzet katasztrofális.

Kon arra számít, hogy a jövő héten Belgrádban kevesebben betegszenek meg, de ez nem vonatkozik az egész országra, mert a vírus nem egyenletesen terjed.

Belgrádban az utóbbi napokban kétezer körül stagnál a pozitív esetek száma, ami körülbelül egynegyede a napi 7-8 ezres új megbetegedésnek

Ez arányaiba véve kevesebb, mint korábban, és azt jelzi, hogy a koronavírus “megvetette a lábát” a vidéki városokban is.

Predrag Kon szerint a fertőzések nagy száma miatt mindent meg kell tenni azért, hogy a külföldön dolgozó szerb állampolgárokat visszatartsák a hazatéréstől a karácsonyi és az újévi ünnepekre, mert ha ugyanannyian térnek haza, mint húsvétkor, akkor az ország összeomlik.

– Nehéz lesz a helyzet az ünnepekben, mert a kórházakra gyakorolt ​​nyomás továbbra sem csökken

[quads id=2]

– jelentette ki a szerbiai válságstáb tagja, aki szerint fenn kell tartani a jelenlegi intézkedéseket, amelyeket szükség esetén akár szigorítanának is.

Ebben a kérdésben nincs egyetértés a válságstáb orvosi és politikai része között, az orvosok szigorúbb intézkedéseket követelnek, a politikai vezetés viszont gazdasági szempontokat szem előtt tartva nem szívesen vezet be újabbnál újabb korlátozásokat.

A gyerekeket nem oltják

A legoptimistább tervek szerint december 15-e körül megkezdődhet a legveszélyeztetett csoportok oltása, ha az illetékes szerbiai intézet jóváhagyja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett védőoltást.

Dr. Kon egyúttal üdvözölte az orosz oltóanyag első húsz adagjának Szerbiába érkezését, és azokat a bejelentéseket is, hogy a Pfizer és a BioNTech megküldte az általuk előállított oltással kapcsolatos dokumentációt, amelyet gyorsított eljárással vizsgálnak.

– Szerbiában vannak egészségügyi hatóságok, amelyek ellenőrzik az oltásokat és a dokumentációt. Az oltóanyag biztonságosságát tesztelik. Mindez törvényileg szabályozott. Ez óriási munka

– jelente ki a szerb állami televíziónak nyilatkozó Kon.

A tervek szerint Szerbiában több vakcina lesz elérhető, és az emberek választhatnak, hogy melyik védőoltást adatják be maguknak.

Ugyanakkor úgy néz ki, hogy a gyermekeket valószínűleg egyáltalán nem oltják be a koronavírus ellen.

Predrag Kon szavai szerint a gyerekek oltásáról szóló döntés az utolsó pont a napirenden lévő témák között, mivel a betegség őket nem veszélyezteti.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava