Connect with us

Járvány

HAZAKÜLDIK A BETEGEKET: Egy szerb szakszervezeti vezető szerint összeomlott az egészségügy, az elnök cáfol, az ellenzék pedig tvítel

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

teszt korona
play icon A cikk meghallgatása

Rade Panić, a Szerb Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke a CNN közeli N1 televízió egyik műsorában azt mondta, hogy a szerbiai egészségügyi rendszer összeomlott, és ezért súlyos tünetekkel rendelkező COVID-os betegeket is küldtek már haza. A szakszervezeti vezető a fejleményekért a szerbiai egészségügyi minisztert tette felelőssé. A szerb elnök önmagához képest visszafogottan cáfolt, az ellenzék egyes tagjai ugyanakkor tele twittelték a közösségi médiát az összeomlásról szóló hírrel.

Olaszországi állapotokat vizionált

Panić szerint a jelenlegi helyzet “nagyon-nagyon rossz”, és sürgős lépésekre van szükség, mert a COVID-kórházak megteltek, de hamarosan más kórházakban sem lesz hely, és ezért a jelenleginél sokkal komolyabb megszigorításokra van szükség.

– Biztosan hallja, hogy nagyon izgatott vagyok. Tegnap olyan a helyzetbe kerültem, mintha Olaszországban lettem volna. Szakmai pályafutásom alatt sosem gondoltam arra, hogy ilyen helyzetbe kerülök, nem volt hely az orvoslásban fiatalnak tartott emberek számára, és nem tudtam máshova sem küldeni őket

– mondta láthatóan megrendülten, könnyeivel küszködve Rade Panić, aki jelenleg a “vörös zónában” dolgozik.

Az aneszteziológus szakorvos arra figyelmeztetett, hogy a helyzet rosszabb, mint júliusban, mert “a betegek állapota egyre súlyosabb, több a fiatal, hatalmas a betegszám, miközben a szerb orvosok nem túl sikeresek az intenzív terápiában, és ezért magas a halálozási arány.

Rade Panić szerint a szerbiai egészségügyi rendszer összeomlott, amiért Zlatibor Lončar régi-új egészségügyi minisztert tette felelőssé, illetve azokat, akiknek az utasításait a miniszter követi.

Oh, szó sincs róla

Ezt követően a közösségi médiában többen is jelezték, hogy őket, vagy egyik-másik ismerősüket nem vették fel a kórházakba, mert nem volt elegendő ágy az elhelyezésükhöz.

A szerb orvosok és gyógyszerészek szakszervezeti elnökének kijelentéseire és a közösségi médiában felbukkanó állításokra elsőként Predrag Kon, a szerb válságstáb egyik tagja reagált, aki beismerte ugyan, hogy valóban súlyos a helyzet, de szó sincs arról, hogy az egészségügyi rendszer összeomlott, vagy hogy annak közelébe került.

Hozzátette: személy szerint nem rendelkezik olyan információkkal, hogy súlyos állapotban lévő COVID-os pácienseket küldtek haza, akiknek orvosi ellátásra lett volna szükségük.

A szerb elnök viszonylag visszafogottan reagált, amikor a niši katonai körzet új tankjait tekintette meg, vagyis ezúttal nem akart keménykedni.

Aleksandar Vučić jelezte, hogy “komolyan és brutálisan” válaszolna a szakszervezeti vezető nyilatkozatára, ha nem lenne köztársasági elnök, de így csak szégyenteljesnek nevezte Panić kijelentéseit.

Járványszámtan

A szerb elnök reagált az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett adatokra is, amelyek szerint Szerbia az első három ország közé tartozik, ahol a legnagyobb az új megbetegedések aránya a lakosság számához képest, de szerinte ez csak ideiglenes állapot.

– A szerb egészségügyi rendszer nehéz helyzetben van ebben a rettentően komplikált helyzetben, de ilyen körülmények között is növekszik, és igazi hősöket szül, ezért hála azoknak, akik azt nézik, hogy miként legyenek a páciensek segítségére, és nem azt, hogy miként dönthetnék meg az egészségügyi rendszert és az országot

– jelentette ki a szerb elnök, aki a WHO jelentésére értetlenül tekint, miután az nem veszi figyelembe a teszteltek számát.

– Amikor mi naponta 23-24 ezer embert tesztelünk, nem lehet azonos a fertőzöttek száma azokkal az országokkal a térségben, amelyek 1400 embert tesztelnek. Minket az érdekel, hogy hány emberéletet mentettünk meg, és nem az, hogy hány új megbetegedést jelentettünk be.

A szerb elnök a betegséget tagadóknak és a vakcinát elutasítóknak azt üzente, hogy nem kell felvenniük a vakcinát, de akkor az lenne “fairˇ”, hogy ne kérjenek kórházi segítséget, ha netalán megbetegszenek.

Szerbiában az utóbbi huszonnégy órában 18 592 teszt készült, amiből 7 041 volt pozitív. Jelenleg 7 011 embert ápolnak kórházban, közülük 254 van lélegezetetőgépen, és 61 vesztette életét a járvány következtében.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava