Connect with us

EBESZ

ZÉRO TOLERANCIA: Az EBESZ montenegrói missziója csatlakozott a „16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen” világkampányhoz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Montenegró még a múlt évszázadban is tradicionálisan férfiközpontú társadalom volt. Egyes hagyományok továbbra is élnek, de a nyugati civilizáció “betetet a lábát” a fekete hegyek országába is. A nők helyzete mára már jelentősen megváltozott, és már a hadseregben is szerephez jutnak, bár ott a maguk 13 százalékával igencsak alul reprezentáltak. A hatalmi struktúrákban és pénzügyi területen szintén kevesen vannak, viszont az egészségügyben erőteljesen képviseltetik magukat. Most nemzetközi téren is hallatják a hangjukat, csatlakoztak ugyanis a címben szereplő EBESZ-kampányhoz.

A kampány minden évben november 25-től, a nők elleni erőszak elleni világnaptól december 10-ig tart, az emberi jogok világnapjáig.

Az EBESZ-misszió a montenegrói emberi és kisebbségi jogok minisztériumával közösen három tévés kampányvideót készített az országos tévécsatornákra és a közösségi oldalakra.

A kampány célja, hogy szemléltesse a hatalom egyenlőtlen eloszlását, a nők alulreprezentáltságát a döntéshozó pozíciókban, a korlátozott hozzáférésüket az erőforrásokhoz, az anyagi függőségüket, valamint a nők elleni erőszak következményeit.

Tea Dakić, a Montenegrói Klinikai Központ pszichiátriai szakorvosa, Maja Raičević, a Központ a Nők Jogaiért civil szervezet vezetője, valamint Fana Delija, a Roma Kezdeményezések Központja nevű civil szervezet vezetője szerepel a videókban, olyan nőkként, akik a nők elleni erőszakkal szembeni zéró toleranciáért küzdenek.

Az idei kampány alapja az EBESZ vezetésével, 2018-ban Délkelet- és Kelet- Európában végzett felmérés a nők biztonságáról és jóllétéről. Ez összevethető adatokkal szolgál az erőszak különböző formáiról, amelyeket a nők megtapasztalnak gyermekkorukban és életük további részében. Montenegróban 1227, 18 és 74 év közti nőt kérdeztek meg.

A világkampányhoz csatlakozó montenegrói EBESZ-misszió azt mutatja meg, hogy elkötelezett a nemi egyenlőség előmozdítása terén, és hogy kiáll partnere, az emberi és kisebbségi jogok minisztériuma mellett abban, hogy hozzájáruljon egy nők elleni erőszakkal szemben zéró toleranciát tanúsító társadalom létrejöttéhez.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava