Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Albánia

ÉLNEK, DE NEM LÉTEZNEK: Koszovó és Albánia elítéli a Preševo völgyi albánok lakcímeinek törlését a nyilvántartásokból

presevo scaled
Olvasási idő: 1 perc

Meliza Haradinaj-Stublla koszovói és Gent Cakaj albán külügyminiszter közös nyilatkozatot adott ki, amelyben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a szerb hatóságok szerintük szándékosan törlik a Preševó völgyi albán lakosok lakcímét a nyilvántartásokból. A problémáról márciusban beszélt a BALK-nak Ragmi Mustafa, az ottani Albánok Demokratikus Pártjának (Partia demokratike Shqiptare) elnöke is, aki szerint a szerb hatóságok láthatatlan emberekké változtatják az albánokat.

A koszovói és az albán külügyminiszter nyilatkozatában arra figyelmeztet, hogy a hivatalos adatok ezáltal pontatlanul mutatják be a régió demográfiai összetételét.

Ez a teljesen tetszőlegesen és szándékosan alkalmazott állami gyakorlat egy új formája a Preševó völgyi albánok elleni elnyomásnak. Ezért, miközben erőteljesen elítéljük az ilyen intézményes gyakorlatokat, arra szólítjuk fel a szerb hatóságokat, hogy azonnal hagyjanak fel az albánok lakcímének “szándékos rendszerszintű passziválásával”

– szögezte le a két miniszter.

Haradinaj-Stublla és Cakaj egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, különösképpen a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezményt és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Nemzeti Kisebbségekért felelős Főbiztosát, hogy haladéktalanul cselekedjenek, és vessenek véget ennek a gyakorlatnak.

ragmi 1 mustafa

A problémáról márciusban beszélt a BALK-nak adott interjúban Ragmi Mustafa, az ottani Albánok Demokratikus Pártjának elnöke is, aki szerint a szerb hatóságok láthatatlan emberekké változtatják az albánokat.

A szerbiai belügyminisztérium törli az albánokat a polgári nyilvántartásokból, és így azok hiába kérnek személyi igazolványt vagy útlevelet. Ezt követően a szerb rendőrök háromszor is kimennek hozzájuk, és ellenőrzik, hogy valóban az adott címen tartózkodnak-e, vagy sem

– panaszolta a szerbiai albán pártvezető, aki szerint, ha a szerb rendőrök csak egyszer nem találják otthon az albán kérvényezőt, akkor a nevüket automatikusan kihúzzák a nyilvántartásokból, vagyis megfosztják őket az állampolgárságuktól.

Az a legkisebb probléma, hogy nem tudnak utazni, ők egyszerűen nem léteznek. Élnek, de nem léteznek. Láthatatlan emberekké változtatják őket

– mondta Ragmi Mustafa, aki szerint csak Szerbia képes ilyesmire, és ebben a kilencvenes évek óta nem történt változás.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: