Connect with us

Egészségügy

MASSZÍV TESZTELÉS: Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet, az ország a tömeges tesztelésre készül

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szlovén kormány szombaton egy héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket, az országban ennek értelmében szinte teljesen leállt az élet. A szlovén miniszterelnök pénteken este Twitteren közölte, hogy az illetékes minisztériumoknak legkésőbb december 5-éig fel kell készülniük az önkéntes tömeges szűrés megkezdéséhez.

Szigorú korlátozások

Szlovéniában éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, így szinte minden összejövetel tilos. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

Továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt.

A szlovén kormány a járványügyi adatok tükrében hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, és dönt enyhítésükről vagy meghosszabbításukról.

A kabinet szerint a járvány második hulláma már tetőzött Szlovéniában, és mérsékelt derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy hamarosan csökkenhet a kórházi kezelésre szoruló, és a járvány következtében elhunyt betegek száma.

Ez lehetővé tenné azt, hogy december utolsó előtti hetében már enyhíteni tudjanak a korlátozásokon.

Tömeges tesztelés

Janez Janša szlovén miniszterelnök pénteken (november 20) este Twitter-oldalán közölte: az illetékes minisztériumoknak legkésőbb december 5-éig fel kell készülniük a lakosság önkéntes, tömeges antitest-tesztelésére, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek.

Az elmúlt 24 órában Szlovéniában összesen 3432 koronavírus-vizsgálatot végeztek, amelyből 1024 pozitív eredményt hozott, mindeközben 26 beteg meghalt a vírusfertőzés következtében – közölte a szlovén kormány vasárnap, november 22-én.

Ez valamivel kevesebb, mint egy nappal korábban, amikor 1690-nel növekedett a fertőzöttek száma, harmincegy beteg pedig meghalt. Nem szabad viszont figyelmen kívül hagyni, hogy hétvégén általában kevesebb tesztelést végeznek.

Ugyanakkor aggasztó, hogy a pozitív tesztek aránya ismét valamivel magasabb, vagyis 29,84 százalék, vagyis minden harmadik “megkérdezett” pozitív eredményt produkál.

A járvány kezdete óta a betegséget elkapott személyek száma 65 308-ra nőtt, 20 119 aktív eset van, a 14 napos előfordulás pedig 960/100 000 lakos.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava