HALOTTNAK A CSÓK: Mégsem tartják be a járványügyi előírásokat, az Irinej pátriárka holtteste fölé helyezett üveget csókolgatják a hívek

Olvasási idő: 1 perc

Irinej szerb pátriárka földi maradványait először a belgrádi Szent Mihály arkangyal székesegyházában ravatalozzák fel, a tervek szerint a hívek azonban csak a Szent Száva templomban búcsúzhattak volna el a szerb ortodox egyház fejétől. A Belgrádból érkező hírek szerint azonban mégsem ez történt.

Először úgy tűnt, hogy a szerbek tanultak Amfilohije metropolita temetéséből, és nem engedik közel az embereket Irinej pátriárka földi maradványihoz, vagyis a hívek csak a járványügyi intézkedések tiszteletben tartásával vehetnek búcsút az egyházfőtől.

A válságstáb ajánlásai szerint tehát nem lehetett volna megcsókolni a pátriárka testét, és a hívek csak néhány méterre közelíthették volna meg az egyházi vezető ravatalát.

Nos, ez volt a terv, de mégsem ez történt, hiszen a székesegyházban és előtte sok ember gyűlt össze, hogy búcsút vegyen az elhunyt egyházfőtől.

A hívek meg is kezdték a “búcsúzkodást” Irinej pátriárkától, akinek a földi maradványait átlátszó fedél borítja, így a testét valóban nem érinthetik meg, ehelyett a védőüveget csókolják meg.

Ellentétben Amfilohije montenegrói metropolita temetésével, Belgrádban többen viselnek maszkot, viszont nem tartják be az egymás között megkövetelt távolságot.

Mindezek után az Irinej pátriárkától történő búcsú inkább egy koronavírus-partihoz hasonlíthat, mintsem egy jól megszervezett végső tisztességadáshoz.HALOTTNAK A CSÓK: Mégsem tartják be a járványügyi előírásokat, az Irinej pátriárka holtteste fölé helyezett üveget csókolgatják a hívek HALOTTNAK A CSÓK: Mégsem tartják be a járványügyi előírásokat, az Irinej pátriárka holtteste fölé helyezett üveget csókolgatják a hívek balkanac nagy