Connect with us

Járvány

SOK A BAJ: Szijjártó a szerb csatlakozási tárgyalások elakadása, a járvány és a migránsok miatt is bírálta Brüsszelt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A címben említett három kérdést taglalta behatóbban a belgrádi Prva televíziónak (Prva Srpska Televizija, Első Szerb Televízió) adott interjújában a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint az Európai Unió migrációs politikája bizonyos értelemben inspirálja az embereket, hogy útra keljenek. Szijjártó Péter szerint a migránsok aztán barbár módon viselkednek, és veszélyeztetik a helyi lakosság biztonságát. A magyar külügyminiszter arról is beszélt, hogy a járvány ideje alatt elmaradt az uniós koordináció, és hogy az Európai Uniónak megkellene nyitnia hat csatlakozási fejezetet Szerbiával.

Képmutatás brüsszeli módra

Magyarország Szerbia legjobb nagykövete Európában – állapította meg a belgrádi Prva TV külpolitikai újságírója, amikor Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert arról kérdezte, hogy az Európai Unió valóban szeretné-e Szerbiát a soraiban látni.

– Én, azt hiszem, hogy ez szégyen. Szégyen az Európai Unió, nem pedig Szerbia számára, hogy nem nyílt meg egyetlen csatlakozási fejezet sem. Véleményem szerint Szerbia technikai értelemben már készen áll újabb hat fejezet megnyitására, és őszintén szólva, én tényleg nem értem, hogy miért nem nyitjuk meg ezeket a fejezeteket

– nyilatkozta a belgrádi Prva TV számára adott interjújában Szijjártó Péter.

– Véleményünk szerint egyszerűen megmagyarázhatatlan annak elutasítása, hogy az európai ingrációval kapcsolatos dolgokról beszéljünk. Legutóbb a külügyminiszteri tanácsban feltettem a kérdést, hogy van-e valamilyen jogi akadálya annak, hogy megnyissuk ezeket a fejezeteket Szerbiával. A válasz világos volt: nincsenek jogi akadályok, ami azt jelenti, hogy csak politikai akadályok vannak.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter ebből az következik, hogy meg lehetne nyitni ezeket a fejezeteket, ha a tagországok valóban akarnák.

– Úgy gondolom, hogy ez képmutatás. Az Európai Uniónak és Brüsszelnek, amely állítólag támogatja a bővítést és a nyugat-balkáni országok integrációját, világosan ki kell mondania, hogy Szerbia komoly ország, komoly nemzet, és nem kellene játszadozni

– fejtegette Szijjártó, aki szerint az Európai Uniónak határozottan állást kellene foglalnia abban, hogy támogatja az integráció felgyorsítását, vagy sem.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország támogatja a bővítést, illetve annak felgyorsítását, mert a csatlakozás az Európai Uniónak legalább annyira érdeke, mint Szerbiának.

Nem volt uniós koordináció

A magyar külügyminiszter a belgrádi Prva tévének nyilatkozva azért is okolta Brüsszelt, hogy nem kezelte koordináltan a koronavírus-járványt.

– Nagyon jól emlékszem, hogy vagy magunkra voltunk utalva, vagy legfeljebb bilaterálisan, trilaterálisan oldottuk meg a problémákat, de brüsszeli koordináció nem volt.

Szijjártó erre példaként azt hozta fel, hogy az uniós országok Kínában külön-külön igyekeztek beszerezni a járvánnyal kapcsolatos eszközöket, maszkokat, védőöltözeteket és lélegeztetőgépeket.

– A képviselőink veszekedtek, majdhogynem összeverekedtek, hogy ki kapja meg a lélegeztetőgépeket vagy a védőöltözeteket. Semmiféle brüsszeli koordináció nem volt. De miért? Mert a brüsszeli intézmények békeidőben képesek kezelni a dolgokat, de amikor válság van, és kellene tenni valamit, akkor vezetőre lenne szükség.

Lehet, hogy a magyar külügyminiszter még szívesen beszélt volna a “leaderi” szerepről, a Prva TV újságírója azonban vett egy félfordulatot, és a szerb kormányalakításról kérdezte Szijjártó Pétert, ő pedig az ilyenkor szokásos tiszteletkörök után elmondta, hogy minden szép és jó.

– Nagyon elégedettek vagyunk, hogy a vajdasági magyarok a kormánykoalíció alkotó részei, és hogy Aleksandar Vučić figyelembe veszi a vajdasági magyarok véleményét Szerbia jövőjével kapcsolatban, és az ő hozzáállása együttműködésünk nagyon erős alapját képezi

– nyilatkozta Szijjártó, aki hájjal kenegette a szerbek lelkét, amikor kijelentette, hogy Koszovó elismerése nem lehet Szerbia uniós csatlakozásának feltétele.

A magyar külügyminiszter szerint egyes uniós országok kibúvóként használják ezt a kérdést, hogy ne támogassák Szerbia előre lépését az európai úton, ami nagy probléma.

A migránsok barbár módon viselkednek

A Prva televízió újságírója ügyesen adta a lovat Szijjártó alá, amikor megállapította, hogy Magyarország ugyan lezárta a határait, de az illegális migráció növekszik, és az Európai Uniónak még mindig nincs egységes válasza erre a kérdésre.

– Itt az a legnagyobb probléma, hogy az Európai Unió migrációs politikája bizonyos értelemben inspirálja az embereket, hogy útra keljenek. Amíg az európai intézmények kötelező kvótákról vagy úgynevezett szolidaritásról beszélnek, addig érkeznek is a migránsok, mert úgy gondolják, hogy ez meghívó számukra.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy az ezzel kapcsolatos magyar álláspont világos: az Európai Uniónak változtatni kell az álláspontján, nemet kell mondania, és csakis a törvényes úton érkezőket szabad beengednie, az illegálisan érkezőket pedig vissza kell utasítania.

– Ha Brüsszel folytatja a migránsok behívásának eddigi politikáját, a Balkánon ezentúl is elfogadhatatlan jelenetek játszódnak le, amelyek során a migránsok barbár módon viselkednek, és veszélyeztetik az itt élő emberek biztonságát, ami elfogadhatatlan

– tette hozzá a magyar külügyminiszter a belgrádi Prva televíziónak adott interjújában.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava