Connect with us

Szerbia

SZERB KÉTHARMAD: Megalakult az új szerb parlament

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2020 08 04 132810
A cikk meghallgatása

Lazán megvan a kétharmad Szerbiában is. Belgrádban megalakult az új szerb parlament hétfőn Belgrádban, miután hitelesítették a képviselők mandátumát, ám a házelnököt és helyetteseit egyelőre nem választották meg, és az sem világos, hogy ki lesz az új miniszterelnök.

Szerb kétharmad

Az új összetételű törvényhozásban a 250 helyből 188 jutott a legnagyobb szerb pártnak, az Aleksandar Vučić vezette Szerb Haladó Pártnak (SNS).

Ez 21-gyel több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges.

A balközép Szerbiai Szocialista Párt (SPS) 32 mandátummal, az Aleksandar Šapić olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listája pedig 11 mandátummal rendelkezik.

A képviselőházba négy nemzeti kisebbségi listáról kerültek még be képviselők.

Az albán kisebbségnek 3, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig 3, illetve 4 politikusa ülhetett be a parlamenti padsorokba.Booking.com

Magyar előretörés

A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az eddigi négy helyett kilenc képviselővel rendelkezik.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője kiemelte: a következő négy évben is a vajdasági magyarságot érintő legfontosabb ügyeket kívánják képviselni, a kiemelt kérdések között helyet kap a környezetvédelem, a szociálpolitika, a mezőgazdaság és az egészségügy is.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mely pártok alakítanak majd kormányt, hiszen az SNS egyedül is kormányozhatna, ám Aleksandar Vučić kijelentette, koalíciós kormányzásra készül, és akár mindenkivel partnerségre lépne.

Az albán kisebbség, valamint az egyik bosnyák párt viszont már közölte, biztosan nem kíván együtt kormányozni a Szerb Haladó Párttal.

A szerbiai alkotmány értelmében a kormánynak a parlament megalakulását követően legfeljebb 90 napon belül meg létre kell jönnie, ám erre sokkal előbb sor kerül, Aleksandar Vucic államfő ugyanis többször megismételte, hogy a kabinet augusztus végéig feláll, habár még senkit nem bízott meg kormányalakítással.Booking.com

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava