Connect with us

Montenegró

MONTENEGRÓI NYÁR: Montenegróban nincs turista, emiatt növekszik a GDP arányos államadósság

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Miközben a horvátok berúgták a motort, addig Montenegróban tragikusan alakulnak a számok. A kis délszláv államban mutatóba is alig van turista, a koronavírus-járvány miatt a tavalyihoz képest 92 százalékkal esett vissza a nyaralók száma.

Lemondják a foglalásokat

Július vége és augusztus eleje a nyaralási szezon legfontosabb időszaka, a montenegrói szállodák fele azonban ki sem nyitott.

A montenegrói idegenforgalmi minisztérium hivatalos közlése szerint a szállodák 45-50%-a maradt zárva, a többiben pedig a kihasználtság 10-13% körül van.

A júliusi foglalások nagy részét törölték, és nem lesz jobb a helyzet augusztusban sem, a hivatalos közlés szerint ugyanis az augusztus eleji foglalások java részét is lemondták.

Július 10-én Montenegróban mindössze 11 191 regisztrált turista volt, ami az előző év azonos napján mért adatnak mintegy 8 (nyolc) százaléka – közölte a montenegrói nemzeti turisztikai szervezet.

A turisták számának július közepén tapasztalt 92 százalékos visszaesése azt mutatja, hogy a bevételek sokkal rosszabbak lesznek, mint azt a montenegrói kormány még júniusban is várta.

A podgoricai vezetés arra számított, hogy az idegenforgalomból származó pénzek csak 40 százalékkal csökkennek, ami a gazdaság 6,8 százalékos visszaesését idézte volna elő.

Ennek következtében az államadósság az év végére a bruttó hazai termék (GDP) 82,5 százalékát érte volna el, de ez már csak ábrándozás.



Booking.com

Lesz-e kétszámjegyű visszaesés?

Az előrejelzés idején, vagyis Montenegró még “korona free” úticél volt, nem érintette a járvány újabb hulláma, július elején várható volt a repülőjáratok újraindítása, és a turisták számának jelentős megnövekedése.

Most viszont az a helyzet, hogy a régió legtöbb országából, és az Európai Unióból sem érkezhetnek vendégek Montenegróba, és a bejelentett járatokat is törlik.

Montenegrónak tavaly mintegy 1,1 milliárd euró bevétele volt a turizmusból.

A mutatók romlása miatt azonban az állami költségvetést újból felül kell vizsgálni, és jelentősen csökkenteni kell a közigazgatási kiadásokat.

A júniusi első felülvizsgálat során csak a beruházási kiadásokat csökkentették jelentősen, az azóta felmerült 230 millió eurós hiányt pedig az ország eladósodásának növeléséből fedezik.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) idén áprilisi előrejelzése szerint a Montenegró gazdasága kilenc százalékkal esik vissza a turizmusból származó jövedelem csökkenése miatt.

Az IMF akkor azonban még azzal számolt, hogy a montenegrói idegenforgalom júliusban jelentős fellendülést produkál, ami azonban nem következett be.



Booking.com

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava