Connect with us

Bosznia

ORBÁN A PÉLDAKÉP: Egészségügyi védőeszközöket ajándékozott Magyarország a két boszniai entitásnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Magyarország folytatta adományozó tevékenységét a Balkánon. Korábban Észak- Macedóniának és Szerbiának küldtünk egészségügyi eszközöket, most viszont Bosznia- Hercegovinának nyújtottunk segítséget, külön a Bosznia-hercegovinai Föderációnak, és külön a Szerb Köztársaságnak.

Kulcsszerep a Balkánon

Kétszázezer maszkot és tízezer orvosi védőruhát ajándékozott csütörtökön Magyarország Bosznia- Hercegovinának annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni ország meg tudja őrizni védekezési kapacitását.

A védőfelszerelést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át Szarajevóban és Banja Lukában.

A tárcavezető a helyszínen kiemelte: Magyarország a Nyugat- Balkán szomszédságában él, ezért az az érdeke, hogy ott béke, nyugalom, stabilitás és fejlődés legyen.


[totalpoll id=”7150″]

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Bosznia- Hercegovina kifejezetten kulcsszerepet játszik a térség stabilitásának és békéjének megőrzésében.

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy Bosznia- Hercegovina komoly kihívások előtt áll az illegális migráció tekintetében.

– Ez egy migrációs útvonal, ezért fontos, hogy az ország a jövőben is mindent megtegyen az illegális migrációs folyamatok megállítása érdekében

– húzta alá a magyar tárcavezető.

A migráció egészségügyi kockázata

Szijjártó Péter csütörtöki boszniai útja során találkozott Bisera Turković külügyminiszterrel, Fahrudin Radončić biztonsági miniszterrel, valamint Milorad Dodikkal, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjával.

Mint mondta, tárgyalópartnereivel egyetértettek a migrációval kapcsolatos kérdésekben.

– Az illegális migráció veszélyes, meg kell állítani, és most nemcsak biztonsági, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázattal is jár

Ezért – annak érdekében, hogy Bosznia- Hercegovina védekezési kapacitása ne csökkenjen – Szarajevónak és Banja Lukának ugyanolyan mértékű segítséget, 100-100 ezer maszkot, valamint 5-5 ezer orvosi védőfelszerelést ajándékozott Magyarország.

https://www.facebook.com/rtrs.vijesti/videos/521285175204574/

Orbán a példakép

Milorad Dodik, a boszniai államelnökség szerb tagja “drága és fontos vendégnek nevezte” Szijjártó Pétert.

A boszniai szerb politikus szerint a Magyarország által nyújtott segély nem csak pénzügyi értelemben jelent sokat, hanem a gesztusok szintjén is, amiért Dodik köszönetet mondott a magyar külgazdasági és külügyminiszternek, valamint Orbán Viktornak.

Orbán Viktor sikeresen vezeti a hazáját, és mi őt nagy és fontos vezetőnek tartjuk, akiknek van kiállása és elképzelése azzal kapcsolatban, hogy miként vezesse a népét és hazáját, hogy az sikeres legyen

– jelentette ki Dodik, aki azonnal hozzátette:

-(Orbán Viktor) vezetői politikáját példának tekintjük azzal kapcsolatban, hogy itt a boszniai Szerb Köztársaságban mindent megtegyünk a népszaporulat kérdésében, és a migráció tekintetében is, ebben a kérdésben ugyanis Magyarország volt az első Európában, amely megtette a lépést, amit meg kellett tenni, és mindenki Magyarországot és Orbán elnök urat követte

– mondta Dodik, aki szerint a magyar miniszterelnök rendelkezett vízióval azzal kapcsolatban, hogy miként védje meg a maga államát és népét.

(MTI/BALK)

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava