Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

KÖZVETLEN TÁMOGATÁSOK: Csökkenhet az áram ára és a tv-előfizetés

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenkovic gazdasag
A cikk meghallgatása

Az országok többsége komoly támogatásokat jelentett be a gazdaság megsegítésére. Szerbia körülbelül a GDP-jének a 11%-át szánja a lakosság kisegítésére, továbbá a munkahelyek, valamint a kis- és középvállalkozások megmentésére. Horvátország is jelentős intézkedéseket hozott, és Zágrábban már a második segélycsomag készül, amelyben várhatóan nem csak a gazdaságot, hanem a lakosságot közvetlenül érintő intézkedések is szerepelnek.

Azok kapnak pénzt, akik nem bocsátják el a munkásokat

A horvát miniszterelnök pénteken beszélt a száborban arról, hogy a következő segélycsomag nem csak a gazdaságot célozza meg, hanem az közvetlenül a lakosságot is.

Andrej Plenković közölte, hogy az új segélycsomag nemcsak a koronavírussal, hanem a zágrábi földrengéssel kapcsolatos segélyeket is tartalmazza.

– Az első csomagot már bemutattuk. Több mint 65 ezer vállalat megkezdte végrehajtását, és kérte hozzá az eszközöket. Mentjük a munkahelyeket, és azokat a cégeket, amelyek most nem tudnak dolgozni

– jelentette ki a horvát kormányfő, aki szerint az állam a 8,5 milliárd kunát ad azoknak a cégeknek, amelyek nem bocsátják el a munkásokat.

– Ez a lépés nem a vállalatok megsegítését szolgálja a válság leküzdésében, hanem azt, hogy a munkavállalók megkapják a fizetésüket

– mondta Plenković, aki szerint azonban a vállalatokat is támogatják, amelyeknek a működése megnehezült vagy meghiúsult a járvány miatt.

– Ezeket a cégeket részben vagy teljesen felszabadítjuk az adóterhek megfizetése alól a következő három hónapra

– vázolta fel a tervet a horvát miniszterelnök, aki beszélt a földművesek támogatásáról is.

Mezőgazdaság, turizmus, nyugdíjasok

– A beszerzések során a mezőgazdasági termékek 60%-nak a hazai termelésből vagy feldolgozásból kell származnia. Ezenkívül egy rendkívüli intézkedéssel segítünk a tejüzemeknek is, minden raktárkészletüket felvásároljuk

– jelezte Andrej Plenković, aki nem feledkezett meg a turizmusból élőkről sem.

– A törvények módosításával kisegítjük a szállodaipart és az utazási irodákat, hogy könnyebben átvészeljék a válságot.

– jelentette ki a horvát kormányfő, aki megnyugtatta a nyugdíjasokat, is hogy a nyugdíjuk nem csökken.

– Alakuljon bárhogy a helyzet, a nyugdíjakhoz nem nyúlunk hozzá, sem március, sem április, sem május, sem június vagy július során, arra mindig találunk finanszírozási lehetőséget

– közölte a horvát miniszterelnök.

– Ezzel a csomaggal kiállunk a horvát munkások és a horvát gazdaság mellett, és ehhez kérjük az önök támogatását

– szólította fel a képviselőket a horvát miniszterelnök.

A második gazdasági csomag hétfőn kerül parlamenti vitára, a képviselők kedden már szavaznak is róla.

Az áram ára

A 24.hr hírportál kormánykörökből úgy értesült, hogy az intézkedéscsomag keretében csökkenhet az áram ára is.

– A Horvát Elektromos Művek nem tudja csökkenti az árat, mert az a verseny torzulását jelentené, tehát más modellt kell találni, amely valószínűleg a járulékok csökkentése lesz annak érdekében, hogy minden beszállító azonos helyzetben maradjon. Felmerült, hogy több engedményt kapjanak, akiket a válság nagyobb mértékben sújtott, de valószínűleg lineárisak és mindenki számára egyenlőek lesznek a támogatások

– mondta az informátor, aki szerint az elektromos áram árának csökkentésével több pénz maradna az emberek és a vállalkozások pénztárcájában.

Horvátországban már tavaly beszéltek a gáz áfájának csökkentéséről is, hasonlóan ahhoz, ahogy korábban ez már megtörtént a víz, a szemétkihordás és az elektromos energia esetében.

Szóba került a havi 80 kunás (közel 4 ezer forint) televíziós előfizetés csökkentése is, amelyből a horvát állami televízió és rádió évente több mint egy milliárd kunás bevételhez jut, ez közel 50 milliárd forintnak felel meg, erről azonban még folyik a vita a zágrábi kormányban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava