Connect with us

Koronavírus

SZERB ELNÖK: Ha nincsenek pénzzel kitömött koffereid, akkor nem kapsz lélegeztetőgépeket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lelegezteto
A cikk meghallgatása
Nyitókép: két személy ellátására használható lélegeztetőgép az Egyesült Államokban

Megkezdődött a lélegeztetőgépek utáni hajsza a világban. Janez Janša szlovén miniszterelnök a Twitteren arra panaszkodott, hogy a nemzetközi piacokon alig érhetők el a leginkább szükséges egészségügyi eszközök és felszerelések. “Februárban, amikor még volt elegendő a piacokon, senki sem vásárolt belőlük”. Erre rímel a szerb elnök pénteki nyilatkozata, amely szerint ha “nincsenek pénzzel kitömött koffereid, akkor nem kapsz lélegeztetőgépet.

Hogyan lehet lélegeztetőgépekhez jutni?

– Én még életemben nem láttam ilyet. Általános hajsza alakult ki a lélegeztetőgépek piacán

– mondta a szerb elnök, aki szerint semmit nem érnek a már megkötött szerződések.

– Már az sem biztosíték, hogy a lélegeztetőgépek ki vannak fizetve. Nem kötnek veled olyan szerződést, amelyekben kötbér szerepel. Eladják másnak drágábban, mihelyt kapnak jobb ajánlatot, neked pedig visszaküldik a pénzt

– jelentette ki Aleksandar Vučić, aki szerint csak akkor mondhatja valaki a magáénak a lélegeztetőgépeket, ha már ott van a kezében.

Miként lehet mégis venni belőlük?

A szerb elnök arról is beszélt, hogy egyes országok miként szerzik be ezeket az eszközöket.

– Sok ország ügynököket alkalmaz, akik készpénzzel kitömött táskákkal járják a világot, hogy elsőbbséget élvezhessenek a lélegeztetőgépek megvételekor.

A szerb elnök a kialakult helyzetet azzal illusztrálta, hogy már a második leggazdagabb német tartomány számító Észak- Rajna- Vesztfália egészségügye is összeomolhat, ha nem lesz elegendő egészségügyi felszerelés.

Szerinte mindez arra utal, hogy milyen helyzet alakult ki a piacokon.

– Ha piacokon akarod beszerezni a lélegeztetőgépeket a különböző közvetítőktől, és nincs elég készpénz nálad, ha nincsenek pénzel kitömött koffereid, és ügynökeid akik viszik a koffereket, akkor nehezen tudod beszerezni a lélegeztetőgépeket

– vázolta fel a jelenlegi helyzetet a szerb elnök.

vasarcsarnok

Aleksandar Vučić a belgrádi vásárcsarnokban, amelyet háromezer, kevésbé súlyos állapotban lévő beteg befogadására alakítottak át

Szerbia mégis hogyan szerzi be?

– Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy baráti kapcsolatban állunk a kínai kormánnyal, és ennek “az állami elvnek” alapján prioritással rendelkezünk

– fedte fel a szerb elnök a titkot, hogy Szerbia miért tud még mindig több száz lélegeztetőgéphez jutni.

Elmondása szerint csütörtökön 70 klinikai lélegeztetőgép érkezett Belgrádba, amelyekből egyebek között 20 jutott Újvidéknek és 10 Zimonynak.

– Sok lélegeztetőgépet várunk, még több száz darabot. Azt várjuk, hogy ezek megérkeznek a következő tíz napban.

Aleksandar Vučić megjegyezte: a lélegeztetőgépekre azért van szükség, hogy ne kelljen két embert egy lélegeztetőgépre kapcsolni, ami New Yorkban már előfordult.

A szerb elnök az ország lakosságának megnyugtatására elmondta, hogy sem New York, sem London, sem Madrid nem rendelkezik annyi eszközzel, mint amennyivel Szerbia.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava