Connect with us

Koronavírus

SZERB ELNÖK: Ha nincsenek pénzzel kitömött koffereid, akkor nem kapsz lélegeztetőgépeket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lelegezteto
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc
Nyitókép: két személy ellátására használható lélegeztetőgép az Egyesült Államokban

Megkezdődött a lélegeztetőgépek utáni hajsza a világban. Janez Janša miniszterelnök a Twitteren arra panaszkodott, hogy a nemzetközi piacokon alig érhetők el a leginkább szükséges egészségügyi eszközök és felszerelések. „Februárban, amikor még volt elegendő a piacokon, senki sem vásárolt belőlük”. Erre rímel a szerb elnök pénteki nyilatkozata, amely szerint ha „nincsenek pénzzel kitömött koffereid, akkor nem kapsz lélegeztetőgépet.

Hogyan lehet lélegeztetőgépekhez jutni?

– Én még életemben nem láttam ilyet. Általános hajsza alakult ki a lélegeztetőgépek piacán

– mondta a szerb elnök, aki szerint semmit nem érnek a már megkötött szerződések.

– Már az sem biztosíték, hogy a lélegeztetőgépek ki vannak fizetve. Nem kötnek veled olyan szerződést, amelyekben kötbér szerepel. Eladják másnak drágábban, mihelyt kapnak jobb ajánlatot, neked pedig visszaküldik a pénzt

– jelentette ki Aleksandar Vučić, aki szerint csak akkor mondhatja valaki a magáénak a lélegeztetőgépeket, ha már ott van a kezében.

Miként lehet mégis venni belőlük?

A szerb elnök arról is beszélt, hogy egyes országok miként szerzik be ezeket az eszközöket.

– Sok ország ügynököket alkalmaz, akik készpénzzel kitömött táskákkal járják a világot, hogy elsőbbséget élvezhessenek a lélegeztetőgépek megvételekor.

A szerb elnök a kialakult helyzetet azzal illusztrálta, hogy már a második leggazdagabb német tartomány számító Észak- Rajna- Vesztfália egészségügye is összeomolhat, ha nem lesz elegendő egészségügyi felszerelés.

Szerinte mindez arra utal, hogy milyen helyzet alakult ki a piacokon.

– Ha piacokon akarod beszerezni a lélegeztetőgépeket a különböző közvetítőktől, és nincs elég készpénz nálad, ha nincsenek pénzel kitömött koffereid, és ügynökeid akik viszik a koffereket, akkor nehezen tudod beszerezni a lélegeztetőgépeket

– vázolta fel a jelenlegi helyzetet a szerb elnök.

vasarcsarnok

Aleksandar Vučić a belgrádi vásárcsarnokban, amelyet háromezer, kevésbé súlyos állapotban lévő beteg befogadására alakítottak át

Szerbia mégis hogyan szerzi be?

– Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy baráti kapcsolatban állunk a kínai kormánnyal, és ennek „az állami elvnek” alapján prioritással rendelkezünk

– fedte fel a szerb elnök a titkot, hogy Szerbia miért tud még mindig több száz lélegeztetőgéphez jutni.

Elmondása szerint csütörtökön 70 klinikai lélegeztetőgép érkezett Belgrádba, amelyekből egyebek között 20 jutott Újvidéknek és 10 Zimonynak.

– Sok lélegeztetőgépet várunk, még több száz darabot. Azt várjuk, hogy ezek megérkeznek a következő tíz napban.

Aleksandar Vučić megjegyezte: a lélegeztetőgépekre azért van szükség, hogy ne kelljen két embert egy lélegeztetőgépre kapcsolni, ami New Yorkban már előfordult.

A szerb elnök az ország lakosságának megnyugtatására elmondta, hogy sem New York, sem London, sem Madrid nem rendelkezik annyi eszközzel, mint amennyivel Szerbia.

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split- Dalmácia, Zágráb, Šibenik- Knin, Zára és Dubrovnik– Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava