Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

DIPLOMÁCIAI SIKER(?): Az Egyesült Államoknak a szerbek és az albánok felé is vannak követelései

grenell pristina
Olvasási idő: 2 perc

Az Egyesült Államok sürgeti a Koszovó által Szerbia ellen bevezetett száz százalékos büntetővám eltörlését. Cserébe Szerbiának fel kellene hagynia a Koszovó függetlensége elleni kampánnyal. Ezt üzente Richard Grenell, a Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokért felelős amerikai különmegbízott. Donald Trump amerikai elnök Grenellt, az Egyesült Államok németországi nagykövetét, 2019 októberében nevezte ki az USA különmegbízottjává, aki most Koszovóban és Szerbiában járt.

Előre kell lépni!

Richard Grenell látogatását Pritinában kezdte, ahol munkavacsorán folytatott megbeszélést Hashim Thaçi koszovói elnökkel.

Grenell újságíróknak elmondta, hogy vendéglátójával főleg a gazdasági kérdésekre összpontosítottak.

Szeretnénk gazdaságilag fejleszteni ezt a régiót. A fiataloknak munkára van szükségük, ez Trump elnök politikája. Ezért vagyok itt. Nem akarok részt venni a politikai vitában, mert az visszavet bennünket.

Az amerikai különmegbízott Hashim Thaçi Twitter-bejegyzésére reagálva megjegyezte:

Előre kell lépnünk – és ez magában foglalja a vámok megszüntetését is.

Az amerikai diplomata úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok a politikai kérdéseket a helyi szereplőkre hagyná, miközben ösztönözné a munkahelyteremtést és a gazdaság fejlesztését.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Gazdaság és politika

Grenell az Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytatott megbeszélést követő belgrádi sajtótájékoztatón kijelentette:

Én csak arra törekszem, hogy a dinamikus gazdaság megteremtésére összpontosítsak. A politikát önökre hagyom.

Az amerikai különmegbízott ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának fel kell hagynia azzal a kampányával, amelyet Koszovó függetlensége ellen folytat.

Grennell a Twitteren jó hírekről számolt be a Szerbiában és Koszovóban tett látogatásával kapcsolatban, és az “igazi Donald Trumpnak” is címezve megjegyezte, hogy a diplomácia működik.

Aleksandar Vučić a látogatást követően elmondta: felvázolta Grenellnek, hogy Szerbia milyen problémákkal szembesült a koszovói vámok bevezetése miatt.

A szerb elnök aláhúzta, hogy Szerbia a vámok következtében egy év alatt 435 millió eurót veszített.

Aleksandar Vučić szerint nem lehet egyenlőségjelet tenni a Koszovó által bevezetett büntetővámok és Koszovó függetlenségének elismerése közé.

Hozzá is tette, hogy Szerbia továbbra sem ismeri el a volt déli tartományának függetlenségét, bár nem sokkal később a szerb külügyminiszter jelezte, hogy a készek egy esetleges moratóriumra a kampányt illetően.

Újabb meghívás az amerikai elnöknek

A szerb elnök megköszönte Trump elnöknek azt a nagy figyelmet, amelyet a térség iránt tanúsít, és ismételten meghívta Szerbiába az amerikai elnököt.

Európában sehol máshol nem várnák akkora vendégszeretettel, mint itt Szerbiában, és ezt felelősségteljesen állíthatom.

A szerb elnök arra kérte az amerikai különmegbízottat, hogy ezt az üzenetet továbbítsa Donald Trump felé.
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: