Connect with us

Koszovó

DIPLOMÁCIAI SIKER(?): Az Egyesült Államoknak a szerbek és az albánok felé is vannak követelései

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

grenell pristina
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Az Egyesült Államok sürgeti a Koszovó által Szerbia ellen bevezetett száz százalékos büntetővám eltörlését. Cserébe Szerbiának fel kellene hagynia a Koszovó függetlensége elleni kampánnyal. Ezt üzente Richard Grenell, a Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokért felelős amerikai különmegbízott. Donald Trump amerikai elnök Grenellt, az Egyesült Államok németországi nagykövetét, 2019 októberében nevezte ki az USA különmegbízottjává, aki most Koszovóban és Szerbiában járt.

Előre kell lépni!

Richard Grenell látogatását Pritinában kezdte, ahol munkavacsorán folytatott megbeszélést Hashim Thaçi koszovói elnökkel.

Grenell újságíróknak elmondta, hogy vendéglátójával főleg a gazdasági kérdésekre összpontosítottak.

– Szeretnénk gazdaságilag fejleszteni ezt a régiót. A fiataloknak munkára van szükségük, ez Trump elnök politikája. Ezért vagyok itt. Nem akarok részt venni a politikai vitában, mert az visszavet bennünket.

Az amerikai különmegbízott Hashim Thaçi Twitter-bejegyzésére reagálva megjegyezte:

– Előre kell lépnünk – és ez magában foglalja a vámok megszüntetését is.

Az amerikai diplomata úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok a politikai kérdéseket a helyi szereplőkre hagyná, miközben ösztönözné a munkahelyteremtést és a gazdaság fejlesztését.

Gazdaság és politika

Grenell az Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytatott megbeszélést követő belgrádi sajtótájékoztatón kijelentette:

– Én csak arra törekszem, hogy a dinamikus gazdaság megteremtésére összpontosítsak. A politikát önökre hagyom.

Az amerikai különmegbízott ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának fel kell hagynia azzal a kampányával, amelyet Koszovó függetlensége ellen folytat.

Grennell a Twitteren jó hírekről számolt be a Szerbiában és Koszovóban tett látogatásával kapcsolatban, és az “igazi Donald Trumpnak” is címezve megjegyezte, hogy a diplomácia működik.

Aleksandar Vučić a látogatást követően elmondta: felvázolta Grenellnek, hogy Szerbia milyen problémákkal szembesült a koszovói vámok bevezetése miatt.

A szerb elnök aláhúzta, hogy Szerbia a vámok következtében egy év alatt 435 millió eurót veszített.

Aleksandar Vučić szerint nem lehet egyenlőségjelet tenni a Koszovó által bevezetett büntetővámok és Koszovó függetlenségének elismerése közé.

Hozzá is tette, hogy Szerbia továbbra sem ismeri el a volt déli tartományának függetlenségét, bár nem sokkal később a szerb külügyminiszter jelezte, hogy a készek egy esetleges moratóriumra a kampányt illetően.

Újabb meghívás az amerikai elnöknek

A szerb elnök megköszönte Trump elnöknek azt a nagy figyelmet, amelyet a térség iránt tanúsít, és ismételten meghívta Szerbiába az amerikai elnököt.

– Európában sehol máshol nem várnák akkora vendégszeretettel, mint itt Szerbiában, és ezt felelősségteljesen állíthatom.

A szerb elnök arra kérte az amerikai különmegbízottat, hogy ezt az üzenetet továbbítsa Donald Trump felé.Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Szerb védelmi miniszter: ha Vučić elrendeli, akkor a szerb hadsereg bemegy Koszovóba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

hadsereg
A szerb védelmi miniszter hol ezt mondja, hol azt (Forrás: Tanjug, Nova)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök eleget tett az amerikai külügyminiszter kérésének, és visszavonta a szerb hadsereget a koszovói határról. Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a szerb katonaság nem lépi át Koszovó adminisztratív vonalait, miután a határ szó a szerb terminológiában ismeretlen fogalom Koszovó vonatkozásában. Ugyanakkor az is világos, hogy a háború vagy béke kérdése egyetlen embertől függ, miután a szerb védelmi miniszter hétfőn (október 2-án) kijelentette, hogy ha Vučić elnök elrendeli, a hadsereg bemegy Koszovóba. Miután a szerb elnök a hadsereg főparancsnoka, ez akár elő is fordulhat, bár Vučić egyelőre a legradikálisabb nyilatkozataiban is kizárta ezt a lehetőséget, így verbálisan mindenképpen a béke híve.

Profi és sikeres behatolás!

Miloš Vučević védelmi miniszter belgrádi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ha a szerb fegyveres erők parancsot kapnak Vučić elnöktől, hogy belépjenek Koszovóba, ezt hatékonyan, profi módon és sikeresen meg fogják tenni.

A védelmi miniszter itt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Koszovó Szerbia része, és a szerb hadsereg ennek szellemében hajtaná végre a parancsot.

Vučević arról is beszélt, hogy mielőtt ez megtörténne, a hadműveletet előre bejelentenék a KFOR parancsnokságának, miután nagyon jó az együttműködés a szerb hadsereg és a nemzetközi békeerők között.

Ugyanez a Vučević néhány nappal ezelőtt a szerbiai állami televízió (RTS) stúdiójában még kiábrándultságát fejezte ki a KFOR-ral kapcsolatban, amely akkori nyilatkozata szerint félreállt a banjskai események során, és megengedte a “jól felsorakozott albán rendőröknek”, hogy vadásszanak a szerbekre.

A szerb védelmi miniszter most úgy fogalmazott, hogy a Szerbia és a KFOR közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapul, és megfelelő keretek között zajlik, szerinte ezek tagadhatatlan tények!

Vučević megjegyezte: Szerbia fontosnak tartja, hogy a KFOR minél jelentősebb szerepet játsszon Koszovóban (és Metóhiában), különösen azokon a területeken, ahol nagy számban élnek szerbek, és a szerb hadsereg is úgy véli, hogy a KFOR jelenléte javítaná a szerb nép helyzetét és biztonságát az északi területeken.

Felesleges aggodalmak

Milan Mojsilović szerb vezérkari főnök ugyanezen a sajtóértekezleten utalt azokra az amerikai megnyilatkozásokra, amelyek aggasztónak tartják a szerb hadsereg tevékenységét a koszovói közigazgatási vonal (nem határátkelők) közelében.

Mojsilović ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a hadsereg a főparancsnok (Vučić) utasításával összhangban a teljes harckészültség bevezetése nem történt meg, csak az egységek fokozott jelenlétét és bevonását rendelték el a szárazföldi biztonsági övezetben és az adminisztratív (közigazgatási) vonal mentén.

A vezérkari főnök ezzel megerősítette a szerb elnök egy héttel ezelőtt tett nyilatkozatát, miszerint fokozták a rendszeres napi tevékenységet, ami hatékonyabb kiképzést, hadműveletet, katonai mozgást és több lőgyakorlatot jelent.

hadsereg

A védelmi miniszter és a vezérkari főnök együtt tartott sajtótájékoztatót (Forrás: Nova, Tanjug)

Mojsilović most szintén úgy fogalmazott, hogy a biztonsági válság kirobbanása után a szerb hadsereg fokozta jelenlétét a szárazföldi biztonsági övezetben – bár az nem világos, hogy ebbe beleértette-e az öt kilométeres ütköző zónát is – így a banjskai lövöldözés másnapján 8350 szerb katona sorakozott fel a szárazföldi biztonsági övezet az adminisztratív vonal biztosítására.

A vezérkari főnök szavai szerint ez jóval kevesebb annál, mint amennyi katonát a teljes harckészültség alkalmával korábban mozgósítottak, akkor a szerb hadsereg létszáma a koszovói határnál elérte a tizennégyezret.

Ehhez még hozzátette, hogy 37 éves katonai múlttal a háta mögött úgy véli, hogy ekkora haderő sem elegendő egy olyan komplikált feladat végrehajtására, mint a Koszovóba történő behatolás.

Mojsilović sértőnek minősítette és elutasította azokat a vádakat is, hogy a banjskai támadást végrehajtó “terroristákat” a Babmezőkön (Pasuljanske livade) lévő gyakorlótéren képezték ki.

A szerb vezérkari főnök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a katonai nyilvántartások szerint Milan Radoičić nem vett részt a Babmezőkön történő kiképzésen, ahol egyébként a tartalékosok felkészítése folyik a honvédelmi törvény szempontjait szem előtt tartva.

Mojsilović megjegyezte, hogy miután Radoičić egyetlen kiképzésen sem vett részt a Babmezőkön, így egyetlen golyót, és egy gránátot sem lőtt ki, bár a korábbi években néhány alkalommal valóban kapott behívót, de nem reagált rájuk.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava