HORVÁT SCHENGEN: Horvátország jó osztályzatot kapott az Európai Bizottságtól, de mire megy vele?

Olvasási idő: 3 perc

Jean-Claude Juncker teljesítette az ígéretét – írta az egyik horvát lap az Európai Bizottság legfrissebb értékelésének kiadását követően. A brüsszeli testület szerint a zágrábi kormány minden előírásnak eleget tett, és készen áll a schengeni szabályok teljes körű alkalmazására. A szlovén európai uniós képviselők azonban nem értenek egyet az értékeléssel, és már is követelik, hogy az új Európai Bizottság vizsgálja felül elődje álláspontját.

A zóna

Ezekben a napokban Jean-Claude Juncker a legnagyobb horvát hazafi, aki látta Helmut Kohlt sírni, és akinek a tanítómestere Jacques Delors volt.

A zágrábi Večernji list kommentátora szerint Jean-Claude Juncker ezek után tehát csakis nagy ember lehet, hiszen más “nagy dolgokat is elkövetett” élete során. Közreműködött például a Maastrichti Szerződés létrehozásában és az euró megteremtésében.

Juncker legutóbbi és horvát szempontból mindenképpen legnagyobb cselekedete mégis az, hogy megnyitotta az utat Horvátország belépése előtt a Schengeni Övezetbe.

Dicséretre méltóak Horvátország erőfeszítései. Bízom abban, hogy a tagállamok hamarosan megteszik a helyes lépéseket annak érdekében, hogy az ország teljes jogú tagjává válhasson a zónának

– közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke az Európai Bizottság legfrissebb értékelésével kapcsolatban.

A Večernji list szerint az sem baj, hogy Juncker korábban támogatta Ivo Sanader, raboskodó volt horvát miniszterelnököt.

Elvégre a nagy embereknek a hibáik is nagyok, és ez így van jól, főleg ha szeretik Horvátországot.

A siker kovácsa

Nagy sikernek nevezte az Európai Bizottság értékelését Davor Božinović, horvát belügyminiszter, akihez a határvédelem is tartozik.

Ha ez tényleg nagy siker, akkor Davor Božinović a siker kovácsa.

Nagy siker Horvátország számára. Teljesítettük a schengeni övezet technikai feltételeit. Teljes mértékben teljesítettük a feladatot, és ezt a az Európai Bizottság is megerősítette. Ezt ígértük, és teljesítettük az ígéretet

– nyilatkozta a horvát belügyminiszter, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ennek a stratégiai célnak a megvalósításához.

Zoran Milanović szívesen kiverné a pörölyt a horvát belügyminiszter kezéből, mert szerinte nem Božinović a siker kovácsa.

A jelenleg baloldali elnökjelöltként funkcionáló Milanović úgy nyilatkozott, hogy Horvátország már évekkel korábban teljesítette a feltételeket, csak ezt akkoriban az Európai Bizottságban nem mindenki volt képes felfogni.

Milanović ezzel arra utalt, hogy nem Božinovićé az érdem a pozitív brüsszeli értékelést illetően, hanem még az általa vezetett kormányé.

De mikor?

Egyelőre nem tudni, hogy Horvátország valójában mikor lesz a schengeni övezet tagja.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök jelezte, hogy a bizottsági értékelést követően felveszik a kapcsolatot az uniós tagállamokkal, hogy eléjük tárják Horvátország schengennel kapcsolatos eredményeit.

Arra kell törekednünk, hogy konszenzust érjünk el. Horvátország lesz az Európai Unió soros elnöke, és nem szokás, hogy az elnöklő saját ügyében kezdeményezzen döntést.

A schengeni övezet bővítését az uniós tagállamok hozzák meg, mert íratlan szabály az unióban, hogy az elnöklő nem tűzhet olyan kérdést napirendre, amiből neki bármilyen haszna származik.

Horvátországot Németország, majd Portugália követi az elnöki poszton, és ha ez a két ország nem indítványozza a schengeni övezet bővítését, akkor a horvátoknak még évekig kell várniuk a tagság végleges megszerzésére.

A Portugáliát követő elnöklő ország ugyanis Szlovénia lesz, amely erősen ellenzi Horvátország belépését a “zónába”.

A csodára várva

Marjan Šarec szlovén miniszterelnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság olyan fontos kérdésben, mint Horvátország felkészültsége, mandátumának a legvégén döntött.

Mint már korábban mondtuk, ha politikai döntés születik, akkor Szlovénia politikai téren fog cselekedni saját érdekeivel összhangban

– jelentette ki Šarec egy ljubljanai nyilvános összejövetelen.

A szlovén miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy “kissé aggódnak” a brüsszeli értékelés miatt, miután az év eleje óta 12 ezer illegális bevándorló (migráns) érkezett az országba.

Janez Janša szlovén ellenzéki vezető az utóbbi időben minden alkalmat kihasznál, hogy támadja a szlovén miniszterelnököt, amire gyakran használja fel a közösségi médiát. Például a Twittert, ahol most a bizottsági értékelés miatt ment neki a kormányfőnek.

Amíg Marjan Šarec játssza az eszét, addig Andrej Plenković lobbizik és cselekszik.

Cselekedtek a szlovén uniós képviselők is, akik szintén ellenezték, hogy Horvátország a schengeni övezet tagja legyen, és máris követelték, hogy az új Európai Bizottság vizsgálja felül a “Junckertől megörökölt értékelést”.

Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter mindennek ellenére arra számít, hogy Szlovénia nem akadályozza meg Horvátország belépését a schengeni övezetbe.

Érdekes lenne megtudni, hogy Gordan Grlić Radman mire alapozza ezt a véleményét.

A grafika forrása: Európai Parlament


horvÁt schengen: horvátország jó osztályzatot kapott az európai bizottságtól, de mire megy vele? HORVÁT SCHENGEN: Horvátország jó osztályzatot kapott az Európai Bizottságtól, de mire megy vele? balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!