Connect with us

Szerbia

Szerbiát minden irányból figyelik, nemcsak az albánok, miközben jönnek a Szúnyogok

A szerb elnök a Babmezőkön megtartott hadgyakorlat után azt mondta, hogy a védelmi iparban tevékenykedő gyáraknak fokozniuk kell a termelést, és nem szabad politizálással foglalkozniuk. Vučić kiemelte, hogy növelni kell a hadsereg létszámát, különösen azoknak a pozícióknak a betöltésével, amelyek a fegyveres szolgálatra vonatkoznak, és segíthetik az ország védelmét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb harcias négyes: a védelmi miniszter, a miniszterelnök, az elnök és a vezérkari főnök
A harcias négyes: a védelmi miniszter, a miniszterelnök, az elnök és a vezérkari főnök (Forrás: szerb elnöki Instagram)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 17 Átlag: 4.2]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb elnök a közelmúltban bejelentette, hogy ezentúl fokozottan ellenőrzik, hogy ki végez megfigyeléseket a Szerbiával szomszédos légtérből. Aleksandar Vučić szerint az utóbbi időben megnövekedett a különböző légi eszközök tevékenysége, amelyek felderítési célzattal közelednek Szerbia irányába, de nem lépik át a határt. Vučić különösen a koszovói albán Bayraktar drónok felderítési tevékenységére hívta fel a figyelmet, amelyek június 5-én és 20-án, 5800 méteres magasságba emelkedtek fel Đakovica (albánul Gjakova) térségében, hogy megfigyeljék a szerb hadsereg állásait.

Egy kis kiegészítés a szerb elnökhöz

Vučić említést tett arról is, hogy svéd és német repülőgépek felvételeket készítettek, de nem a szerb légtérből, hanem más területekről, amelyek nincsenek Szerbia ellenőrzése alatt. Szerinte ezek a repülőgépek rendkívül pontos légifelvételeket rögzítettek a Szerbia középső részén található biztonsági és katonai erőkről.

A nyilvánosan elérhető repülési adatokból a BALK arra a következtetésre jutott, hogy nem képzelgés, amit a szerb elnök állít, a NATO erők ugyanis folyamatosan ellenőrzik a szerb katonai tevékenységet Koszovóból, és nem csak svéd és német gépek vesznek részt ebben, visszatérő vendég ugyanis egy francia felderítő gép is, amely másfél havonta keresi fel a térséget.

A FAF9210 felségjelű francia gép legutóbb május 30-án ugrott el ismét a Zára melletti Zemunik repülőtérre, hogy onnan induljon felderítő repülésre Koszovó térségébe az alábbi képen látható útvonalon.

A franciák akkor csak egy napig tartózkodtak a térségben, viszont ugyanez a gép április közepén háromnapos bevetésben volt Zára és Koszovó között, aminek az lehetett az oka, hogy a szerb elnök április közepére tervezte a hazai gyártású öngyilkos drónok hadrendbe állítását.

Francia-felderites

Az sem kizárt, hogy a NATO-gépek váltják egymást a folyamatos ellenőrzés érdekében, hogy minél pontosabban regisztrálják a szerb katonai mozgásokat. Vélhetően azért nem rejtik véka alá ezt a tevékenységet, mert az Észak-atlanti Szerződés Szervezete szeretné a szerb elnök tudtára adni, hogy minden lépését figyeli.

A Babmezők elhelyezkedése, a gyakorlóteret a piros gombostű jelzi

A Babmezők elhelyezkedése, a gyakorlóteret a piros gombostű jelzi

Vučić a nyugati felderítő tevékenységre azt válaszolta, hogy Szerbia továbbra is gyorsan és hatékonyan dolgozik, hogy egyértelmű üzenetet küldjön minden potenciális agresszornak, akiknek a tudtára szeretné adni, hogy hazája kész megvédeni magát.

A szerb elnök a Babmezőkön (Pasuljanskie livade) lévő gyakorlótéren megtartott hadgyakorlat után azt mondta, hogy a védelmi iparban tevékenykedő gyáraknak fokozniuk kell a termelést, és nem szabad politizálással foglalkozniuk.

Vučić kiemelte, hogy növelni kell a hadsereg létszámát, különösen azoknak a pozícióknak a betöltésével, amelyek a fegyveres szolgálatra vonatkoznak, és segíthetik az ország védelmét.

Új fegyverrendszerek bevezetése

A Tüzes Csapás (Vatreni udar) 2024 elnevezésű hadgyakorlaton a szerbek ennek megfelelően a felderítést és a tűztámogatást gyakorolták személyzet nélküli légi és földi eszközök felhasználásával. A cél az volt, hogy javítsák a hírszerzési adatok gyűjtésének és továbbításának képességét, valamint a tűztámogatás hatékonyságát a modern harctéren.

Azért fogalmaztunk ilyen kacifántosan, mert két szerbiai gyártású eszköz kipróbálásáról van szó: az egyik egy pilóta nélküli repülőgép, amely a Szúnyog 2 (Komarac 2) nevet viseli, a másik pedig a már nem teljesen új Mali Miloš, amely egy személyzet nélküli távirányítású földi fegyver, ez egy játéktanknak is elmenne, ha nem lenne végzetesen veszélyes.

A Mali Miloš (Kis Miloš), az első sorban a v2 változat, mögötte a Kis Miloš egyes

A Mali Miloš (Kis Miloš), az első sorban a v2 változat, mögötte a Kis Miloš egyes (Forrás: YouTube, screenshot)

Vučić bejelentette, hogy várhatóan szeptemberig az első ezer „Komarac 2” öngyilkos drónt hadrendbe állítják. Ez a bejelentés a Pasuljanske livade-i lőtéren tartott taktikai gyakorlat után hangzott el, ahol először használták ezt az új típusú harci drónt. Az elnök elégedettségét fejezte ki az eddigi eredményekkel, de hozzátette, hogy még sok munka vár rájuk.

A Babmezőkön tartott hadgyakorlaton kipróbálták a Kornet-E orosz tankelhárító rakétákat, amelyeket a szerb elnök 2021 novemberében szerzett be, amikor Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és amelyeket az oroszok rekordgyorsasággal még abban az évben, vagyis Ukrajna lerohanása előtt leszállítottak.

A szerbek akkor nem közölték, hogy milyen célpontok ellen vetnék be az orosz páncéltörő rakétákat, a Politika hírportál olvasóiban azonban felmerült, hogy esetleg a koszovói különleges egységek, a ROSU páncélozott járművei ellen használhatnák fel.

A Szúnyog kettő, ez is egy halálosan veszélyes játékszer

A Szúnyog kettő, ez is egy halálosan veszélyes játékszer (Forrás: Wikipédia)

Aleksandar Vučić a Babmezőkön felhívta a figyelmet arra, hogy most használták először a kettes számú Szúnyog kamikaze drónt, amelyből várakozása szerint szeptemberig, vagyis röpke két hónap alatt legyártják az első ezer darabot, egy korábbi bejelentés szerint pedig az év végéig elérik az ötezres számot.

Ezek a dátumok azért tarthatók, mert nem egy rémségesen komplikált fegyverről van szó, a Szúnyog – amely inkább hasonlít robbanó szöcskére – gyakorlatilag egy szimpla drónra erősített bomba, amelyet a kellő helyre lehet irányítani.

A Szúnyog 2 gyártását a szerb elnök kedvenc televíziójának, a belgrádi kormányzati politikusok médiafészkének számító Pink tévének a Kutatási és Fejlesztési Központja (PR-DC) végzi, amelynek 52 százaléka Željko Mitrovićnak, a Pink Televízió tulajdonosának a kezében van. A további részesedést egy magáncég – a belgrádi Šumadija Dynamix – valamint az állami tulajdonú Katonai Műszaki Intézet birtokolja. Van Szúnyog 1 is, de a bonyolult összefüggésekbe most nem mennénk bele, maradjunk inkább annál a megállapításnál, hogy a Pink Televízió esetében már nem csak az (ál) információknak van pusztító erejük.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 17 Átlag: 4.2]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava