Connect with us

Románia

Önálló elnökjelöltet keresnek a szövetségesek

Fokozódik a feszültség az SZDP (románul PDS) és az NLP (románul PNL) közötti feszültség a közelgő romániai elnökválasztás előtt. Romániában a második félévben még kétszer hívják az urnák elé a választókat: általános és elnökválasztást tartanak.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A két szövetséges párt fenekedése az elnökjelöltek körül csak sok hűhó semmiért. Olcsó cirkusznak tűnik, amely eltereli a lakosság figyelmét az egekbe szökött inflációról
A két szövetséges párt fenekedése, vitája csak sok hűhó semmiért. Olcsó cirkusznak tűnik, amely eltereli a lakosság figyelmét az egekbe szökött inflációról
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Csak apró civakodásnak tűnik az, ami a két amerikai elnökjelölt, Joe Biden és Donald Trump között folyik az amerikai elnökválasztások előtti hónapokban, ahhoz képest, hogy mi zajlik a Romániát jelenleg közösen vezető Szociáldemokrata Párt (SZDP, románul PDS) és Nemzeti Liberális Párt (NLP, románul PNL) között. Az SZDP és NLP közös listán indult a hónap elején megtartott Európai Parlamenti választásokon, és a szavazatok közel felét szerezték meg. Bevallott célja az együttműködésnek az volt, hogy letörjék a feltörekvő szélsőjobboldali erőket. Bevallatlanul a liberálisok attól tartottak, hogy leszerepelnek. Romániában a második félévben még kétszer hívják az urnák elé a választókat: általános és elnökválasztást tartanak.

Könyvek harca

Bár az alkotmány szerint Románia félelnöki köztársaság, a legbefolyásosabb politikai tisztség az államelnöké. Több ízben sikerült a regnáló elnöknek eltérítenie a választói akaratot. Legutóbb Klaus Iohannisnak, aki miután a kampányban a szociáldemokraták kivéreztetését, ahogyan ő mondta: a vörös pestis eltiprását ígérte, összehozta a két „ősellenség”, az NLP és az SZDP közös kormányzását.

A posztkommunista Ion Iliescu leköszönése után bármilyen volt is a néphangulat Romániában, a választók a jobboldali elnökjelöltet preferálták a baloldal jelöltjével szemben. Az EP-választáson a megszégyenítéstől megmenekült NLP érzi, hogy egyre inkább teret nyernek a szociáldemokraták, ezért a saját jelöltjük győzelmétől remélik a nagy visszatérés lehetőségét.

Egy katona a román haza szolgálatában

Egy katona a román haza szolgálatában (A kép illusztráció)

Biztosan befutó jelöltjük a liberálisoknak nincs, ezért egy nyugdíjas tábornokkal próbálkoznak. Ellopták a startot is, ugyanis Nicolae Ciucă tábornokot agyafúrt módon kezdték el promoválni úton-útfélen már az EP-választás kampányában: óriáspanókon (billboard) adták tudtára a szavazóknak, hogy megjelent vallomáskötete, amelynek címe – minő véletlen! – akár elnökválasztási szlogen is lehetne: Katona az ország szolgálatában…

Vagy ugyanazok a kampányfőnökeik, vagy tanultak Ciucától, de hamarosan megjelentek az óriáspanók Mircea Geoană könyvével is az országutak mentén, amelynek címe szintén kampányízű: Harcban Románia jövőjéért…

Geoană úgy fogalmaz, hogy könyve egy olyan ország politikai vezetőjének a gondolatait foglalja össze, ahol a politika és a politikusok egyre kevésbé tudják elnyerni a polgárok bizalmát és tiszteletét, ezért felvázolja az elképzeléseit egy új társadalmi szerződésről, amely újjáalakítja a román közélet alapjait.

A könyv fülszövege szerint Mircea Geoană a közélet átalakítására készül

A könyv fülszövege szerint Mircea Geoană a közélet átalakítására készül

Mircea Geoană jelenleg a NATO főtitkár-helyettese és a választók kedvence. Ami nem mondható el Nicolae Ciucáról. A liberálisok attól tartanak, hogy a nyugalmazott tábornok a második fordulóba sem kerül be.

Politikai pankráció

A politikai balhé a választások dátuma körül tört ki. Az NLP felrúgta a korábbi megállapodást az SZDP-vel, s a két párt egymásnak esett.

Nicolae Ciucă kijelentette, hogy az NLP betartja a választásokra előirányzott szabályokat, ezzel azt sugallva, hogy a szociáldemokraták törvényt sértenek.

– Egy bohóc az ország szolgálatában… Ciucă úr azt mondja, hogy betartja az elnökválasztás törvényesen előírt dátumait. Kérdem én: mi volt törvényes március 3-án, ami törvénytelenné vált június 27-én?! Talán megártott a liberálisoknak a meleg?

– reagált az SZDP alelnöke, Sorin Grindeanu.

A Nemzeti Liberális Párt azonnal fenyegetve válaszolt:

– A szociáldemokrata kollégák talán elfelejtik, hogy megbukott már egy kormányuk éppen az elnökválasztás előtt. Minket, liberálisokat hidegen hagynak az ország első perecsütője kamarillájának a fenyegetései.

Ezzel az SZDP elnökére, Marcel Ciolacura utaltak, aki karrierjét valóban perecsütőként kezdte. A liberálisok hozzátették még, hogy a szocdemeket elkapta a gépszíj, és komolyan gondolják, hogy a románok elnökükké választanak egy iskolázatlan figurát.

Ez az iskolázatlan figura a liberálisok legfőbb szövetségese, Románia jelenlegi miniszterelnöke…

Marcel Ciolacu a sértésre annyit mondott, hogy a liberálisok megpróbálják megváltoztatni az előzetesen letárgyalt játékszabályokat és koalíciós válsággal riogatnak.

– A becsület nem csupán óriáspanókon tűnik fel. A becsületnek a koalícióban is jelen kell lennie

– mondta Ciolacu.

Elnökjelöltet szeretnének felhajtani

A koalíciós partnereknek természetesen nem csak a választások időpontjával van bajuk. Legnagyobb gondjuk, hogy sem Marcel Ciolacu, sem Nicolae Ciucă nem a legnagyobb esélyes. Utóbbi – a közvélemény-kutatások szerint – még a második fordulóba se jutna be, a dicstelen negyedik hely lenne elérhető számára.

A legtöbben Mircea Geoanăra szavaznának, aki egy éjszakán át volt már Románia elnöke. A 2008-as választásokon éjfélkor még ünnepelte győzelmét Traian Băsescu felett, reggelre azonban kiderült, a külföldi szavazatokkal Băsescu újrázott. Geoană 2019 óta a NATO főtitkár-helyettese. Korábban az SZDP tagja volt.

Az SZDP nem határozta még el, de nem is zárja ki, hogy Geoanát kéri fel elnökjelöltnek, esetleg független jelöltként is támogatná.

Az NLP, látva Nicolae Ciucă vékonyka esélyeit, maga is tárgyalt Geoanăval, hogy legyen ő a párt jelöltje.

A hasonló akarat pedig újabb konfliktusok forrása a Romániát (még) együtt vezető koalíció pártjai számára.

Mircea Geoană lakonikusan csak annyit mondott: „Nem a pártok választják meg Románia elnökét!”

Hogy valóban nem, bizonyíték erre az elmúlt évek elnökválasztása.

A két szövetséges párt fenekedése, vitája ezért is csak sok hűhó semmiért. Olcsó cirkusznak tűnik, amely eltereli a lakosság figyelmét az egekbe szökött inflációról, a túlméretezett állami apparátus bürokráciájáról, az államadósság növekedéséről, a valós társadalmi és gazdasági problémákról.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava