Connect with us

Horvátország

Mare Adriaticum, Rod Stewart egyik fia, és egyéb csacskaságok

A tengeri fürdővizek minősége Horvátországban továbbra is a legmagasabbak közé tartozik Európában, és az első helyen áll a tengerparti nyaralók tekintetében az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kedden közzétett jelentése szerint. Nem is csoda, a búvárok takarítják is a tengert rendesen!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ez a kép az Adrián készült, igaz nem ma este (Forrás: X platform)
Ez a kép az Adrián készült, igaz, nem ma este (Forrás: X platform)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Barátaim az Úrban, csütörtökön Horvátországban állami ünnep van, az Államiság Napja, amit az idén az Úrnapja is megerősít. Mi ennek a jelentősége? Az, hogy már ma óriási tumultus van a tengerpart felé vezető utakon. Aki tehette, leszökött az Adriára, az áldott hosszabbított hétvége keretében. De mi újság a tengerparton? Azon kívül, hogy fenik már a kést, amellyel lenyúzzák a turisták hátáról a bőrt, amolyan szezon előtti újdonságok vannak. Kigyulladt a Kornati természetvédelmi övezet hajócskája, és tíz perc alatt elsüllyedt. A legénységet kimentették, bár olyan nagy baj nem volt, mert még segítség nélkül is kiúszhattak volna a partra. Mindenesetre a hivatalos változat az, hogy a tűz a gépházban ütött ki. Az Ugljan sziget és Zadar között közlekedő komphajóról a zadari kikötő közvetlen közelében leugrott egy férfi, akit a mentők már sajnos nem tudtak újraéleszteni.

A fürdővizek minőségében az Adria vezet

Majdnem másfél hónappal ezelőtt, április 16-án, a Pola (Pula) közeli Raša kikötőjének bejáratánál, mintegy negyven méterre a parttól, két és fél méteres mélységben, a Tanzánia zászlaja alatt vitorlázó “Deala” szarvasmarha-szállító hajó zátonyra futott. Egy rašai vontatóhajó azonnal segítségére sietett, de az erős szél és a hajótest állapota körüli tisztázatlan helyzet miatt nem volt lehetőség segítségre.

A partraszállás idején a legénység 15 egyiptomi nemzetiségű tagja tartózkodott a fedélzeten. Ma (szerda), egy hónappal azután, hogy a tulajdonos benyújtotta az összes dokumentációt a polai kikötői hatóságnak, a “Deala” hajó még mindig ugyanazon a helyen áll, a bóra és jugo (erős déli szél) szeszélyeinek kitéve.

A hajó felépítménye napról napra gyengül, és idő kérdése, hogy mikor kezd el süllyedni. A Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium azt mondta, hogy azonnal kapcsolatba léptek a biztosítóval, és felkérték, hogy járjon el a polai kikötői hatóság döntése alapján, azaz távolítsa el a hajót.

Dolores Brenko Škerjanc, a pulai kikötői hatóság kapitánya elmondta, hogy a biztosító képviselője néhány nap múlva megérkezett, és tárgyalásokat kezdett bizonyos társaságokkal, amelyek képesek eltávolítani a hajót, majd hamarosan távozott. A hajó eltávolítása ezzel horvát problémává vált.

Brenko Škerjanc azt mondta, hogy közvetlenül a biztosító távozása után azonnal rögzítették a hajót, és védőgátat telepítettek köré a szennyezés megelőzése érdekében. A kikötőparancsnok asszony szerint, néhány nap leforgása alatt kiszivattyúzzák a hajóból az üzemanyagot, amivel a szennyeződés kockázata teljesen megszűnik.

Ki ne ismerné fel? Az általunk egy kicsit megművészkedett fotón a pólai aréna (Forrás: X platform)

Ki ne ismerné fel? Az általunk egy kicsit megművészkedett fotón a pólai aréna (Forrás: X platform)

Ha már témánál tartunk, a fürdővizek minősége Horvátországban továbbra is a legmagasabbak közé tartozik Európában, és az első helyen áll a tengerparti fürdők tekintetében az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kedden közzétett jelentése szerint. Nem is csoda, a horvátok takarítják is a tengert rendesen!

Nem macskavideó, de majdnem

Bár köztudomású, hogy az internet népét vagy a pornó, vagy a macskavideók tartják izgalomban, a hírességek magánélete sem kutya. Így a horvát portálok már egy ideje cikkeznek arról, hogy Rod Stewart fia, Liam Stewart, aki foglalkozására nézve sikeres jéghokizó, Dubrovnikban a Szent Ignác templomban mondja ki a boldogító igent.

A kissé megkésett esküvőt – Nicole Artukovich kettős, horvát-amerikai állampolgárságú menyasszony tavaly egy egészséges fiúgyermeknek adott életet – hírességek hordája fogja kísérni Sir Rod Stewart és neje Lady Rachel Hunter vezetésével. Hogy az örömapa dalra fakad-e a jeles napon, még nem lehet tudni.

Sajnos a lagzin felszolgált étel-ital lajstromát még titok fedi, így nem tudunk valamilyen ínyencség receptjével szolgálni a konyhaművészet iránt érdeklődő hölgyeknek és uraknak.

(Liam Stweart, Forrás: X platform, MK Lightning Ice Hockey, Screenshot)

Mindenesetre azt már tudjuk, hogy a menyasszonyi ruha egy zágrábi szalonból kerül majd elő, ám mivel a reklámért senki sem fizetett egy fityinget sem, ennek a nevét megtartjuk magunknak. Apropó reklám. A BALK nagyon szívesen hirdet bárkit és bármit megfelelő kemény valuta, sőt, magyar forint befizetése ellenében.

Ne tessék fintorogni, aki a napokban járt a közértben, vagy a piacon tudja, milyenek az árak. Szerintem, még Gazprom reklámot is vállalnánk, mert az újságírók sem élnek a magas páneurópai, erkölcsi értékekből. (Nem biztos, hogy a Gazpromnak eladjuk magunkat!) Akárcsak a brüsszeli csinovnyikok sem, de már ez teljesen más téma.

Visszatérve még röviden az esküvőre, az Artukovich család úgy került az Egyesült Államokba, hogy az ara nagyapja-nagyanyja egy halászbárkán átszökött Olaszországba és innen hajózott át az ígéret földjére.

Nyilatkozat: A cikkben szereplő információk az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által közzétett jelentések alapján készültek. A fürdővizek minősége szezononként változhat.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava