Connect with us

Horvátország

Krokodil az utakon: új mobil alkalmazás a horvát autópályákra

A Hrvatske autoceste által indított Live Traffic HR, vagyis a Krokodil alkalmazás valós idejű utazási frissítéseket kínál az útvonal – magyarok esetében leginkább a nyaralás – jobb tervezése és biztonságosabb utazás érdekében. A cikkben található két QR-kód és/vagy link segítségével ingyenesen letölthető Androidra és iOS-re is. 🚗📱

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvát "Krokodil". nem világos, mi köze van a rusnya hüllőnek az egészhez, de lehet, hogy az autós társadalom hasznát veszi a szoftvernek
A horvát "Krokodil". nem világos, mi köze van a rusnya hüllőnek az egészhez, de lehet, hogy az autós társadalom hasznát veszi a szoftvernek
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Megjelent a Krokodil a horvát utakon! A Horvát Autópályák (Hrvatske autoceste – HAC) csütörtökön bemutatta a Crocodile 3 Croatia projektet és a Live Traffic HR mobilalkalmazást, amely segítségével az autópályákon közlekedő utazók valós időben kaphatnak fontos tájékoztatásokat az utazás megtervezéséhez és biztonságához. Amellett, hogy aktuális közlekedési jelentéseket kínál, a Live Traffic HR navigáció (a Here MAPS-ra támaszkodik) bármikor elérhetővé teszi a forgalom változásairól, a sebességkorlátozásokról és egyéb hasznos tudnivalókról szóló információkat, függetlenül attól, hogy az útvonal be van-e állítva vagy sem. Ami mindenkit érdekelhet: az alkalmazás ingyenes, Androidra és iOS-ra elérhető, használatához csupán érvényes e-mail cím szükséges.

A Krokodil regionális kisokos

Marina Pintur, a HAC Európai Alapok és Nemzetközi Együttműködési Főosztályának igazgatója elmondta, hogy a projekt jobb forgalomirányítást, jobb utazástervezést és valós időben történő tájékoztatást eredményez a vészhelyzetekről és az időjárási katasztrófákról, azzal a céllal, hogy csökkentse a balesetek, halálesetek, sérülések és anyagi károk számát.

A “Krokodil 3” projekt az Európai Unió hét országát foglalja magában: Ausztria, Olaszország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovénia, Ciprus és Horvátország. Hogy kinek a fejéből pattant ki a projekt elnevezése, nem tudni, de meglehetősen butuska. Mármint rokonszenvesen butuska. Mint a Túró Rudi, vagy hasonló próbálkozások.

Mindegy, az igazgató asszony továbbá elmondta, hogy “a projekt a közigazgatás, az autópálya- és állami közútkezelők, valamint a közlekedési szolgáltatók közötti együttműködést képviseli.” Pintur még hozzátette, hogy az eredmény a magas színvonalú szolgáltatás az utasok számára “Európa egyik legfontosabb közúti folyosóján.”

Szerinte a projekt lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy utazás előtt vagy közben optimalizálják az útvonalat, reagáljanak a forgalmi zavarokra és elkerüljék a potenciálisan veszélyes helyzeteket.

A projekt értéke 4,89 millió euró, amelynek 85 százalékát, valamivel több, mint 4,1 millió eurót uniós forrásokból fedeznek. Bár továbbra sem értem, mi köze van a rusnya hüllőnek az egészhez – talán azt jelképezi, hogy ismét sikerült kiharapni egy szaftos falatot az EU-alapokból –, lehet, hogy az autós társadalom hasznát veszi a szoftvernek.

A szomszéd tehene

A bosznia-hercegovinai Srebrenicán lefolytatott népirtást most már hivatalosan is néven lehet nevezni, miután az ENSZ ezt, ha kicsit nyögvenyelősen is, de kiszavazta. Az egyedüli, amit sajnálok, hogy nem emlékeztek meg méltóan a holland kéksisakosokról, akik ahelyett, hogy tüzet nyitottak volna a védelmük alá helyezett városba benyomuló martalócokra, csendesen félreálltak.

Remélem, senkit sem lep meg túlzottan, hogy a horvát média jót szórakozott az eseten – legszebb öröm a káröröm – Aleksandar Vučić szerb elnököt ENSZ-beli szerepléséért, többek között Oscar-díjra javasolták.

Ami kifejezetten nem nyerte el a tetszésüket, hogy a szerb kormány ülésén, amelyen a miniszterek szerb zászlókba burkolózva követték az ENSZ ülését, jelen volt a horvát Tomislav Žigmanov, a szerbiai horvátok képviselője, a Szerb Köztársaság kormányának emberi és kisebbségi jogokért, valamint szociális párbeszédért felelős minisztere is.

A nemtetszés mértékét és a kommentárokat jól illusztrálja, hogy ezt a horvát külügyminiszter, Gordan Grlić Radman igyekezett mérsékelni, mondván, hogy itt nincs mit csodálkozni, Žigmanov lojális állampolgárként cselekedett.

Továbbá valaki ráfutott a trieszti olasz-szerb gazdasági fórumon részt vevő Tomislav Momirović szerb kereskedelmi miniszter Instagram-bejegyzésére, amin a Miloš Vučević miniszterelnök vezette szerb küldöttség szélesen mosolyog – feledve a szerb nemzetet ért nagy tragédiát.

A zágrábi Jutarnji list napilap szerint a szerb bánat rövidebb ideig tartott, mint máshol a fejfájás, és annak a véleménynek adott hangot, hogy a szerbek a média hatékony támogatásával ismét győzelmet kovácsoltak a vereségből.

Vagy ahogyan ezt a zágrábi kolléga vitriolba mártott pennával írta: „a média segítségével vereségüket új epikus győzelemmé változtatták, a szalagcímek a támogatók bukásáról üvöltöttek, Vučićot úgy ünnepelték, mintha legalább Szent Száva reinkarnációja lenne, és ma (Olaszországban) új győzelmeket jegyeztek be.”

Az új győzelmekre való utalás az Instagram-bejegyzésre vonatkozik, ahol Momirović miniszter a következőket írta: „egy nappal Vučić elnök New York-i nagy győzelme után, büszkén itt, Triesztben, az üzleti fórumon, új beruházásokért és gazdaságunk jobb esélyeiért küzdünk az olasz piacon.”

A "győztes csapat", amely a vérengzésen is mosolyog

A “győztes csapat”, amely a vérengzésen is mosolyog

A képen a szerb szurkolók “győztes csapata” Vučić elnökkel együtt “olcsó párizsit” falatozó és közösen autózó Tomislav Momirović szerb kereskedelmi miniszterrel a középpontban, de nem ő az egyedüli szerb miniszter a képen. A háttérben ott somolyog Irena Vujović környezetvédelmi miniszter, Dubravka Đedović, szerb bányászati és energiaügyi miniszter, valamint Goran Vesić építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, aki nemrég adta át (félig-meddig) a szerb vezérkari épületegyüttest Donald Trump vejének.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava