Connect with us

Horvátország

A semmi 16 árnyalata, avagy a harcok még mindig zajlanak

A zágrábi NCT PRO Challenge 2024 bemutató/verseny egyik sztárja várhatóan a zágrábi DOK-ING újabb különleges járműve, az MV-3 Hystrix lesz. Ez a többcélú, terrorizmus elleni harcra szánt robotjármű nem néz ki különösebben fenyegetően, de állítólag nagy az érdeklődés iránta

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HARCOK: Amikor a terroristák meglátják az MV-3-ast, akkor más kiút nincs számukra, mint a balfelső sarokban látható felirat
Amikor a terroristák meglátják az MV-3-ast, akkor más kiút nincs számukra, mint a balfelső sarokban látható felirat követése (Forrás: YouTube, DOK-ING)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Összhangban azzal, amit az új kormány megalakulásával írtunk, Horvátországban nem történik semmi. Azaz semmi olyasmi, ami túlzottan felhívná az olvasó figyelmét Európa strandjára. Zoki Bond, azaz Zoran Milanović köztársasági elnök felocsúdni látszik a megsemmisítő választási vereség következményeiből, a rendőrség korrupció és szervezett bűnözés elleni csapata le-lecsap, mint a villám, a miniszterelnök és a miniszterek mintegy 40 százalékos fizetésemelést kapnak, Zágráb környékén és Szlavóniában ismét nagyobbacska vihar volt és így tovább.

Az USKOK megtáltosodott a rossz elleni harcokban

Zoki Bonddal ezúttal nem foglalkozunk, mert semmi igazán botrányosat/röhejeset nem mondott, Palesztina nemzetközi elismeréséről lamentált, megjegyezvén, hogy ő megmondta szépen, hogy ennek nem lesz jó vége.

Ami a korrupcióellenes és szervezett bűnözés elleni ügyosztály (USKOK) működését illeti, az kissé érdekesebb, mert a választások után megtáltosodott. Előbb egy dohánycsempész-bandát csípett fülön, majd lecsapott a volt bjelovari főispán-helyettesre, aki sógorával mutyizott valamit a megyében.

A legfrissebb áldozat egy tízfős bűnszövetkezet, amely nagy ravaszul az ipari kender ültetvényeken termelt egy kis háztáji marihuánát. A füvecske mennyiségét pár száz kilóban határozták meg, azzal hogy a termelés nyilván Eszék-Baranya és Bjelovár-Bilogora megyékben folyt, míg az értékesítést Zágrábban és Splitben bonyolították le.

A hétvégén a törvény keze utolérte a Nova Gradiška-i határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő vámosokat és ezek bosznia-hercegovinai üzlettársait is, akik a rendkívül kifizetődő migránscsempészet mellett, régimódi csempészettel is gondoskodtak a családi költségvetés szaporításáról.

Mindeközben Zágrábban…

A horvát fővárosban kedden a Zágrábi Egyetemi Kórházban megkezdődött a NCT Europe nukleáris-biológiai-vegyi védelemről (CBRN) és a robbanóeszközök semlegesítéséről (EOD) szóló konferencia.

A három naposra tervezett összejövetel (május 21-23) a CBRN és EOD-közösség európai szakértőit látja vendégül, beleértve Eirini Lemos-Maniatit, az Észak-atlanti Szövetség (NATO) fegyverzetellenőrzési, leszerelési és tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásával, politikai ügyekkel és biztonságpolitikával foglalkozó osztályának a vezetőjét.

A konferencia ideje alatt megtartják az NCT PRO Challenge 2024 versenyt is. Érdekes módon, Zágrábban az ukrajnai konfliktus utáni övezetben uralkodó körülményeket szimulálják.

– Lehet, hogy a háború véget ért, de a harcok még mindig zajlanak, és a társadalom nem fordulhat a jövő felé

– olvasható a verseny leírásában.

Az ukrajnai romos pusztaságokat jelképező versenypálya mellett, az egyik gyakorlótér a migránsok csempészetére szolgáló földalatti útvonal szimulációja lesz.

Sajnos, nem mondták meg, hogy ki győzött a háborúban, talán azért sem, mert ezt a nyugati eliteken kívül úgyis mindenki tudja.

A bemutató/verseny egyik sztárja várhatóan a zágrábi DOK-ING újabb különleges járműve, az MV-3 Hystrix lesz. Ez a többcélú, terrorizmus elleni harcra szánt robotjármű nem néz ki különösebben fenyegetően, de állítólag nagy az érdeklődés iránta.

Mesterséges intelligencia a szőlőskertben

A MI körüli nagy zsivajban, amelyben rengeteg félrevezető cikk lát napvilágot, és mindenféle butasággal riogatják a nagyközönséget, lényegében kevés a konkrétum.

Amit látunk, az csupán az a tendencia, hogy mindenki nagy erőbedobással dolgozik azon, hogy a MI alkalmazásokat leengedjék a helyi alkalmazások szintjére – itt van a pénz -, igazából, még nem jelent meg az ún. killer-app, vagyis az az alkalmazás, amelyet mindenki használni akar.

A VINEYARD ANGEL készítői szerint az applikáció további érzékelők használatával képes a szőlőültetvényben a legfontosabb mikroklíma paraméterek gyűjtésére, megfigyelésére és elemzésére

A VINEYARD ANGEL készítői szerint az applikáció további érzékelők használatával képes a szőlőültetvényben a legfontosabb mikroklíma paraméterek gyűjtésére, megfigyelésére és elemzésére (Forrás: Vineyard Angel)

A hasznosnak tűnő dolgok között – a macskavideók feldolgozásán kívül – Horvátországban a minap mutatták be a Vineyard Angel elnevezésű alkalmazást, amely elsősorban a borosgazdák figyelmét keltheti fel. A mesterséges intelligenciával felturbózott szoftver első pillantásra semmi különös, de elméletileg sok időt takaríthat meg.

– A Vineyard Angel egyedülálló abban, hogy kizárólag a szőlősorokat, azaz a szőlőtőkék növényzetét elemzi, ahol a vegetációs indexeken keresztüli elemzések pontossága sokszorosára nő

– mondta dr.sc. Ivana Rendulić Jelušić, a fejlesztő Alti Agra cég igazgatója Porečben, az ország egyik legnagyobb borvásárán.

A Vineyard Angel előrejelző modelleket is tartalmaz a szőlő legfontosabb betegségeire, és időben figyelmeztet a betegségek előfordulására a meteorológiai adatoknak és a szőlőfejlődésnek megfelelően.

Ezen kívül megoldja a szőlőültetvényben hiányzó szőlőtőkék számlálását és földrajzi elhelyezkedését egyetlen drón-átrepüléssel, ami lehetővé teszi az újratelepítés előkészítését és a szőlőültetvény munkáinak optimalizálását.

Ami talán a legérdekesebb a szőlősgazdák számára, hogy maga a platform egyszerű, nem igényel adatbevitelt és lehetővé teszi az ültetvények napi szintű nyomon követését.

Minden adat, elemzés és jelentés egy egyszerű alkalmazás keretében megtekinthető, ezáltal lehetőség nyílik a szőlőültetvények állapotának áttekintésére a szőlőtermelők igényeinek megfelelően.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava