Connect with us

Szerbia

Még meg sem alakult a szerb kormány, máris bírálják külföldön, belföldön

Ami az amerikai büntető intézkedéseket illeti, a szerb elnök megjegyezte, hogy Milorad Dodik is szankciók hatálya alatt áll, mégis barátkozik vele, hetente megisznak egy-két pálinkát vagy bort, és akkor mi van?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Föntről már leszóltak
Föntről már leszóltak az új szerb kormány összetétele miatt (Forrás: X platform, Department of State)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Balkánt is szemmel tartó Egyesült Államok máris reagált arra, hogy Washington csalódottan érzi magát, mert az új szerb kormányba két olyan személy is bekerült, akik tavaly óta amerikai szankciók alatt vannak. Mint tegnapi elemzésünkben a BALK-on is kiemeltük, Aleksandar Vulin és Nenad Popović bekerült a szerb elnök “nosztalgiakormányába”, amelyet természetesen Miloš Vučević vezet Aleksandar Vučić figyelő tekinteteitől kísérve. Közben az egyik ellenzéki csatorna talált egy-két elkóborolt traktoristát, akik a szerb elnöki palota előtt “demonstráltak”.

Az amerikaiak és a szerb népakarat

Az amerikai külügyminisztérium az Amerika Hangjához és a Szabad Európa Rádióhoz eljuttatott írásos üzenetében hangoztatta, hogy az Egyesült Államok “csalódottságát” fejezi ki amiatt, hogy a javasolt új szerb kabinetbe két, amerikai szankciókkal sújtott személy is bekerült.

A State Department közleménye szerint jól ismert az Aleksandar Vulinnal és a Nenad Popovićtyal kapcsolatos washingtoni álláspont, miután ők “továbbra is amerikai szankciók alatt állnak”, de megjegyzésre került, hogy Washington nem játszik szerepet a szerb kormány minisztereinek kinevezésében.

Az amerikai állásfoglalásra természetesen nem Miloš Vučević reagált, aki elvben a kormánynévsor összeállítója volt, hanem Aleksandar Vučić, aki ezt a tevékenységet minden bizonnyal a gyakorlatban végezte, mert hogy bizonyosan találva érezte magát.

A szerb elnök szerint “ez nem jó hír”, mert az USÁ-val való jó kapcsolat szerb állami érdek, de a kormányt Szerbia polgárai választják, és ő természetesen “tiszteletben tartja a népakaratot”.

A szerb elnök a nemzeti stadion építési munkálatainak megkezdésekor rendkívül fontosnak nevezte, hogy Szerbiának jó kapcsolatai legyenek az amerikai partnerekkel, és ugyanezt hangoztatta Miloš Vučević is a kormányprogram felolvasásakor, egyértelműen megjegyezve, hogy Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, vagyis ezt az álláspontot Belgrádban ma már be is vállalják, lesz, ami lesz.

Ami az amerikai büntető intézkedéseket illeti, a szerb elnök azt is megjegyezte, hogy Milorad Dodik is szankciók hatálya alatt áll, mégis barátkozik vele, “hetente megisznak egy pálinkát vagy egy pohár bort, és akkor mi van?”. A pálinkát Dodik issza, Vučić pedig borozgat.

A szerb elnök ismételten előhúzta a gyakran lózungként használt megállapítást, miszerint most az a legfontosabb, hogy az országnak “szerb kormánya legyen, amely Szerbia érdekeit szolgálja”.

Kormánynál két ellenzéki traktorista

A szerbiai ellenzéki média arról számolt be, hogy a mezőgazdasági termelők traktorokkal vonultak a szerbiai elnöki hivatal épülete elé, aminek illusztrálására az N1 televízió két járművet mutogatott.

A CNN partnertelevíziójának számító N1 szerint a gazdák elégedetlenek az új miniszter személyével, aki – mint megírtuk – politikai pályafutását radikálisként kezdte, aztán vedlett át haladóba.

A televíziós beszámoló szerint az elnökség és a szomszédos belgrádi városi tanács épületénél két traktor parkolt le éjszaka fél kettő körül, az egyik traktorista, a szenttamási (Srborbran) Đorđe Grujić elmondta az N1-nek, hogy a gazdák egyre inkább elégedetlenek, mert az utóbbi időben igencsak rossz a kommunikáció köztük és az illetékesek között.

A két ellenzéki traktor, ennyivel még nem lehet forradalmat csinálni

A két ellenzéki traktor, ennyivel még nem lehet forradalmat csinálni (Forrás: N1)

Grujić arról is beszélt, hogy nem akarnak zavargásokat kelteni, két traktorral nem is igen lehetne, viszont részt kívánnak venni az új miniszter személyének kijelölésében.

Az N1 úgy tudja, hogy az ünnepeket követően – Szerbiában nem csak május elsejét ünneplik, hanem az ortodox húsvétot is – rögtön fogadják a gazdákat a mezőgazdasági minisztériumban.

Az viszont ma már nyilvánvalóvá vált, hogy a szerb miniszterelnök által három órán keresztül olvasott kormányprogram nem éppen a mezőgazdaság helyzetére koncentrált, annak túlnyomó része ugyanis a szerb hadsereg megerősítéséről, a kötelező katonai szolgálat bevezetéséről, a hadiipar megerősítéséről, Koszovóról, valamint a békeszerető szerb népről szólt, beleértve ebbe a barátság fejlesztését Oroszországgal és Kínával, miközben néhány kedves szó jutott Magyarországnak is.

Miloš Vučević tehát sokat beszélt, túl sokat újat viszont nem mondott, amit viszont mondott, azt meg már sokat hallottuk egy másik személy szájából.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava