Connect with us

Szerbia

Féláron vette meg a Jugoslavija szállodát a szerb pénzügyminiszter köre

Szerbiában a legjelentősebb beruházásokat évek óta a kormányközeli cégeknek tartották fenn. A Jugoslavija szálloda most abba a radikális-haladó gazdasági miliőbe került, amely a szerbiai politikát és gazdaságot uralja, és amely a költségvetési pénzek “privatizációját” hajtja végre

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Eladva a Jugoslavija szálloda
ELADVA: A hét emeletes Jugoslavija szálloda - amelynek az esete apropóként szolgált ennek a cikknek a megírásához - 1969-ben nyílt meg, a maga idejében Jugoszlávia legnagyobb és legmodernebb szállodája volt (Forrás: X platform)
A cikk meghallgatása

A belgrádi NIN (НИН) magazin és más portálok beszámolója szerint az “MV Investment doo”, amely 100%-ban a “Millenium team” (Milenijum tim) tulajdonában van, vette meg a belgrádi Jugoslavija szállodát egy árverés során. A becslések szerint a 6,35 millió dinár (54 millió euró) értékű szálloda kikiáltási áron, vagyis pontosan féláron ment el. Az MV Investment az egyedüli licitáló volt, így öldöklő versenyfutás nem alakult ki, ami némileg érthető, mert az indulóknak elvben 1,27 milliárd dinárt, közel 11 millió eurót kellett letétbe helyezniük. Valamikor régen a szálloda vendégei között tűnt fel II. Erzsébet volt brit uralkodó, Neil Armstrong amerikai űrhajós, Richard Nixon és Jimmy Carter amerikai elnök, valamint Moammer Kadhafi líbiai vezető is.

Mali emberei és a Jugoslavija szálloda

Szerbiában a legjelentősebb beruházásokat évek óta a kormányközeli cégeknek tartották fenn, erre az egyik legjobb példa a gáz- és építőiparral foglalkozó “Millenium Team” nevet viselő cég, amelynek Ivan Bošnjak és Stojan Vujko a tulajdonosa.

Mindketten Siniša Mali szerbiai pénzügyminiszter köréhez tartoznak, és még legalább 15 cég tulajdonosai a régióban, maguknak privatizálták ki például a “Jaroslav Černi” Vízgazdálkodási Intézetet is, ami a környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó szakemberek felháborodását váltotta ki, és ami a szerbiai vízierőművek alkalmával válhat majd igazán fontossá.

A KRIK oknyomozó hírportál szerint a tulajdonukban lévő cégek 2021 folyamán tucatnyi munkát kaptak az államtól, 12 millió euró értékben. A két üzletember cégeit a szerbiai ellenzéki sajtó a Szerb Haladó Párt “polipjának” nevezi.

Egy másik oknyomozó portál, az Insajder szerint a szerbiai gázvállalat, a Srbijagas korábban a Milennium csapatát bízta meg a Török Áramlat kivitelezésével, ugyanitt jelent meg alvállalkozóként Zvonko Veselinović és Milan Radoičić egyik közös cége, az Inkop is.

Miután nemzetközi projektről volt szó, a szerbiai jogi előírások szerint tendereztetésre nem volt szükség, viszont amikor versenypályázat kiírására került sor, akkor általában a Milennium volt az egyetlen jelentkező, mint például a Jugoslavija szálló esetében is.

Egyébként az előbb említett Milan Radoičić annak a fegyveres akciónak a vezetője volt, amely a koszovói szerbek által lakott területeken lévő Banjskában történt 2023 szeptemberében, Veselinović és Radoičić is amerikai szankciós listán van. Az Insajder írása szerint a Millennium Team 34 millió eurós, az Inkop pedig 15 millió eurós munkára szerződött a Török Áramlat esetében.

Az Ivan Bošnjak és Stojan Vujko tulajdonában lévő Millennium Team a Belgrádi Vízivárosban (Belgrade Waterfront) is jelentős szerephez jutott, először bontotta a régi épületeket, vagyis megtisztította a terepet, majd az építkezésben is részt vett, és ők végezték a gázrendszer kiépítését is.

A “Millenium team” megjelent a Vajdaságban is, a vajdasági független újságírók Voice nevet viselő portálja szerint a cég – szintén árverésen – 216 millió dinárért (1,8 millió euró) vásárolta meg az egykori Navip borüzem 705 millió dinárra (6 millió euró) becsült szőlészetét.

Ezek természetesen csak schlagwortok mindabból, ami a Siniša Mali pénzügyminiszterhez kötődő két üzletember tevékenységével kapcsolatban megemlíthető, viszont jól jelzik, hogy a Jugoslavija szálló abba a radikális-haladó gazdasági miliőbe került, amely most a szerbiai politikát és gazdaságot uralja, és amely a költségvetési pénzek “privatizációját” hajtja végre.

A Jugoslavija szálloda fénykorában

A Jugoslavija szálloda fénykorában (Forrás: X platform)

Majdnem kulturális örökség lett

A hét emeletes Jugoslavija szálloda – amelynek az esete apropóként szolgált ennek a cikknek a megírásához – 1969-ben nyílt meg, a maga idejében a volt Jugoszlávia legnagyobb és legmodernebb szállodája volt, összesen 600 szobával, 1100 ággyal és 23 apartmannal.

A NATO a Kis-Jugoszlávia ellen végrehajtott 1999-es légicsapásai során a Jugoslavija szállót is bombázta, ennek a nyomai jelenleg is láthatók, miután az épületet a mai napig nem sikerült teljesen helyreállítani.

A szálloda 2011. december 24-éig megelőző védelem alatt állt, ez a műemlékké, vagyis a kulturális örökséggé történő nyilvánítás előszobája Szerbiában, ám a szerb műemlékvédelmi hivatal törölte a listáról, mert a bombázások során jelentősen megrongálódott vagy megsemmisült a szálloda belső kialakítása.

Érdekes, hogy a Jugoslavija szálloda eladására éppen akkor került sor, amikor amerikai részről felébredt az érdeklődés a lebombázott épületek iránt, lásd az kis-jugoszláv vezérkar épületei körüli huzavonát. Nem tudjuk megmondani, hogy a két eset között van-e összefüggés, akár lehet is, bár ez nem szükségszerű.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava