Connect with us

Szerbia

Ki az az orosz veterán, akinek a “szerb ügynöke” beszivárgott az uniós intézményekbe?

Belgrádi szerkesztőséget alapítana az a Vjacseszlav Kalinyin, akit a brüsszeli Politico a szerbiai katonai szakszervezet vezetőjével hozott összefüggésbe, azzal gyanúsítva meg Novice Antićot, hogy az FSZB “befolyásoló ügynökeként” terjeszti az ukrajnai invázióval kapcsolatos orosz álláspontot az Európai Unióban. A belgrádi NIN ezzel kapcsolatban azt írja, hogy Vjacseszlav Kalinyin gyakran dicséri Slobodan Miloševićet és Ratko Mladićot a közösségi médiában, és többször is járt Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb származású "orosz faló" az Európai Unióban, és az orosz főveterán
A szerb származású "orosz faló" az Európai Unióban, és az orosz főveterán (Forrás: NIN)
A cikk meghallgatása

Az a különösen érdekes helyzet állt elő, hogy a brüsszeli Politico és a nemrég kormányközelibe átment NIN belgrádi hetilap ugyanazon az oldalon találta magát, azt viszont nem állítanánk, hogy a két portál tudatosan összedolgozik. A Politico által közölt információk szerint Novica Antić, a Szerbiai Katonai Szakszervezet elnöke aktív “befolyásoló ügynökként” szorosan együttműködött az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal, vagyis az FSZB-vel, amelynek bizonyos értelemben a trójai falova (volt) az Európai Unióban. A Politico cikke ezzel erősen megtámogatta azt a szerbiai kormányzati szándékot, hogy felszámolja a katonai szakszervezetet, miközben az is látszik, hogy a szerb kormányzat ki akarja vonni a forgalomból Antićot, akinek a jelek szerint a “kívánatosnál jobban” elmélyültek az orosz kapcsolatai.

A Politico cikke

Két nappal ezelőtt a BALK nem zárta ki azt sem, hogy a Politico leleplező cikke esetleg a belgrádi kormányzat kérésére íródott, egyre több léken folyik ugyanis be a víz Aleksandar Vučić hajójába. Zdravko Ponoš, a Szerbiai Központ (SRCE) elnöke az X platformon ma azt írta: nem tudja, hogy a Novica Antić körüli kémtörténetet Belgrádban, vagy azon kívül főzték-e ki, de a Politico aláírás nélküli cikke túlmutat Antićon, a brüsszeli tárgyalópartnereket ugyanis az eddiginél is óvatosabbá teszi mindazzal kapcsolatban, ami Szerbia felől érkezik.

A nem túl nagy politikai potenciállal rendelkező Ponoš bejegyzéséhez alig néhányan szóltak hozzá, az egyik hozzászólás azonban felettébb elgondolkodtató: eszerint, ha szerb katonai szakszervezet vezetője valóban az FSZB ügynöke lett volna, a szerbiai rezsim egy újjal nem mert volna hozzányúlni, nemhogy lecsukja.

A belgrádi NIN – amelynek az új tulajdonosa a Beta hírügynökség szerint közeli kapcsolatokat ápol a szerb elnökkel – terjedelmes cikkben foglalkozik a Politico írásával, mintegy alátámasztva annak az állításait. A cikk a “Novica Antić orosz kapcsolatai: Ki az a Szaratovból származó veterán, akit (Antić) “drága testvérének” nevez?” címet viseli. Az alábbiakban minden további kommentár nélkül összefoglaljuk a NIN cikkét.

A NIN cikke

Novica Antić, a Szerbiai Katonai Szakszervezet elnöke, szorosan együttműködik Vjacseszlav Kalinyin orosz állampolgárral, a “Veteranske vesti” (Veteran News) magazin főszerkesztőjével, aki az Oroszországi Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálatának (FSZB) munkatársa, állítja a brüsszeli Politico, nyugati hírszerzési szolgálatok jelentésére hivatkozva, anélkül, hogy megnevezné ezeket.

Antić Brüsszelben számos európai illetékessel találkozott az Európai Parlamentben, valamint az EUROMIL és az EPSU képviselőivel, és a “Politico” szerint ezeket a találkozókat arra használta fel, hogy Moszkva hivatalos álláspontjait terjessze az Ukrajnában folyó háborúval kapcsolatban. A brüsszeli lap azt is megjegyezte, hogy Antić többek között európai parlamenti képviselőkkel is találkozott: Viola von Cramon-Taubadellel, Alessandra Morettival és Vladimír Bilčíkkel… Ezek a találkozók nem voltak titkosak, beszámoltak róluk a katonai szakszervezet weboldalán, az EPSU szakszervezetnél pedig azt mondták, hogy nem volt szó sem Oroszországról, sem Ukrajnáról, és csak szakszervezeti kérdésekről tárgyaltak.

De ki is az a Vjacseszlav Kalinyin, akit Novica Antić a Facebook-oldalán “drága testvérének és a szerb nép barátjának” nevez? Az orosz hivatalos források által elérhető életrajza szerint Kalinyin szolgált az orosz belügyminisztérium belbiztonsági egységében (hasonló a szerb Csendőrséghez). Részt vett katonai műveletekben az Északi-Kaukázusban 2004 és 2006 között, és tartalékos ezredes. Jelenleg a szaratovi területi parlament tagja, mint az Igazságos Oroszország (Справедливая Россия — Патриоты — За правду) párt képviselője.

Az orosz védelmi minisztérium a múlt év júniusában tüntette ki Kalinyint “a különleges katonai művelet végrehajtásában való együttműködésért”, ahogy a Kreml nevezi az Ukrajnában folyó háborút.

Az indoklás szerint Kalinyin a különleges katonai művelet kezdete óta a frontvonalon felmerülő feladatok teljesítésével átfogó támogatást nyújt a harcoló egységeknek. Részt vett több tucat humanitárius konvoj szervezésében és célba juttatásában, amelyek drónokat, felszerelést, védelmi eszközöket, gyógyszereket, élelmiszert és egyebeket szállítottak. Rendszeresen látogatja az orosz fegyveres erők harcoló egységeit, amelyek a harci tevékenységek közvetlen zónájában helyezkednek el, és gyakran részt is vesz a harci feladatokban. A kitüntetést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter adta át. Kalinyin tagja az orosz védelmi minisztérium közéleti tanácsának, a “Veteranske vesti” weboldala pedig aktívan népszerűsíti az orosz inváziót Ukrajnában, és felszólítja a veteránokat, hogy szerződő félként csatlakozzanak az orosz hadsereghez, maga a főszerkesztő pedig az orosz védelmi minisztérium több partnerségi programjában is részt vesz.

Szerbiai turné: Látogatás egy gimnáziumban, Z jelzéssel

Kalinyin tavaly márciusban sajátos turnén vett részt Szerbiában. Kamuflázsruhában, a vállán “Z” jelzéssel még egy szerbiai gimnáziumban is népszerűsítette a magazinját. Meglátogatta a vranjei (Dél-Szerbia, közel a koszovói határhoz) Bora Stanković Gimnáziumot, és mint orosz katonai veterán, beszélt a magazinjáról és az orosz katonai veteránokról, valamint a Szerbia és Oroszország közötti történelmi, kulturális és egyéb kapcsolatok fontosságáról. A magazinja nem csak a katonai veteránokról, valamint az orosz kultúráról és történelemről szól, hanem az Ukrajnában folyó háborúról is, támogatva Putyint, ami során aktívan felhívja az oroszokat, hogy jelentkezzenek katonai szolgálatra.

Kalinyin a közösségi médiában gyakran dicséri Slobodan Miloševićet és Ratko Mladićot, és bejelentette, hogy helyet keres a “Veteranske vesti” belgrádi szerkesztőségének, amely hamarosan elkezdhet működni a szerb fővárosban.

– Novica Antićtyal, a Szerbiai Katonai Szakszervezet elnökével megnyitottuk a “Veteranske vesti–Balkan” irodáját. Jó úton járunk

– írta Kalinyin, és bejelentette, hogy azért tervezi a különböző országokból származó újságírók bevonását, hogy ezáltal is védelmezze a “hagyományos erkölcsi, spirituális, kulturális-történelmi értékeket és támogassa a katonai veteránokra történő emlékezést.

Novica Antić nyilvánosan bejelentette, hogy támogatja a belgrádi szerkesztőséggel kapcsolatos tervet. Újságíróknak azt mondta, hogy a Szerbiai Katonai Szakszervezet része lesz annak a szervezetnek, amely képviseli a Veteranske vesti–Balkan-t, miután együttműködik más katonai szakszervezetekkel és veterán szervezetekkel a régióban.

Találkozójuk a tavaly március 6-a és 10-e között Belgrádban rendezett Veterán Világkongresszus idején történt. A kongresszust nyilvánosan bejelentették, minden médiát meghívtak, és Vjacseszlav Kalinyin az egyik volt a sok résztvevő közül.

Vjacseszlav Kalinyin nem a Háború és békét vitte a vranjei gimnáziumba, hanem a Putyint magasztaló, satnya kis veteránújságot

Vjacseszlav Kalinyin nem a Háború és békét vitte a vranjei gimnáziumba, hanem a Putyint magasztaló, satnya kis veteránújságot, Kalinyin vállán jó kivehető a Z betű (Forrás: Direktno)

Később, ugyanabban a hónapban, Kalinyin kifejezte kívánságát, hogy ellátogasson Vranjéba, a Bora Stanković nevét viselő helyi gimnáziumba. Közzétette a vranjei gimnáziumról szóló cikkét és az iskolában létesített “Orosz sarokról” (Ruski kutak) készült fényképeket. Kalinyin az egyik képen Suzana Mišić Stankovićtyal, az iskola igazgatójával és néhány diáklánnyal látható. Ezen a nyilvános látogatáson Antić is részt vett.

Az “Orosz sarok” 2018-ban jött létre. A helyet akkor Pahomije vranjei püspök szentelte fel, jelen volt Vranje polgármestere, dr. Slobodan Milenković és az önkormányzat elnöke, dr. Dejan Tričković is. Mi a célja? Akkor azt mondták, hogy ez “a szerb és orosz kultúra, a történelem és a Szerbia és Oroszország közötti elválaszthatatlan kapcsolatok megőrzésének egyik módja”.

Kalinyin akkor úgy nyialtkozott a médiának, hogy a delegáció tagjaként mindent megtesz annak érdekében, hogy “minél több klasszikus orosz irodalmi művet, művészeti tankönyvet, számítástechnikai eszközt szállítsanak, és hozzájáruljanak az orosz nyelv modern módszerekkel történő oktatásához”. A saját weboldaláról, a Veteranske vestiről azt mondta, hogy “független orosz tömegmédiumról” van szó.

Ezt a státuszt népszerűsítették a Belgrádban, Veterán Világszövetség égisze alatt megrendezett Veterán Világkongresszuson is. A kongresszus szervezésében részt vett a SUBNOR, a Szerbiai Népi Felszabadítási Háborúk Szövetsége, valamint a munkaügyi, foglalkoztatási, veterán- és szociálisügyi minisztérium, valamint a világ 40 országából érkező 113 küldöttség.

Antić akkor azt mondta, hogy Kalinyin olyan résztvevő volt a kongresszuson, akivel évek óta együttműködik, és hogy Kalinyin nem az orosz katonai propagandát képviseli, ahogy azt az elemzők állították, akik a “puha orosz befolyás” megtestesítőjének tekintették. Mindenesetre Kalinyin látogatását egy fényképpel is megörökítették, amelyen Zoran Antić államtitkárral, a munkaügyi minisztérium képviselőjével látható.

Kalinyin a közösségi médiában közzétette egy fényképet, amely Slobodan Milošević sírjának felkeresésekor készült, a gyászkönyvbe pedig a következőket írta: “Virágok elhelyezésével tisztelegünk Jugoszlávia és Szerbia nagy fiának”. Ratko Mladić születésnapját is megünnepelte Facebook-oldalán a következő szavakkal: “Boldog születésnapot, generális”.

Szerbiai turnéja során Kalinyin találkozott Slavoljub Radosavljevićtyel, a “Bojevo bratstvo” (Tűztestvérség) szerb veterán szövetség elnökével. Ez a szövetség a niši Orosz-Szerb Humanitárius Központtal, a Kreml illetékeseivel és az orosz biztonsági szolgálatokkal együttműködve gyermektábort szervezett Aleksandrovac közelében, Szerbia déli részén.

Kalinyin és Antić szoros kapcsolata

Antić és Kalinyin szoros kapcsolatáról tanúskodnak a “Veteranske vesti” közleményei, ahol Antić neve 40 cikkben szerepel. Az orosz főveterán 2021-ben részt vett egy kerekasztalmegbeszélésen, amelynek a témája a Szerbia (valójában a Kis-Jugoszlávia) ellen végrehajtott NATO-csapás volt. Két évvel korábban, 2019-ben Kalinyin ellátogatott a szerb parlamentbe is, ahol találkozott az egyik akkori országgyűlési képviselővel, Božidar Delic tábornokkal és Novica Antićtyal, miközben az orosz veteránok megtekintették a parlament épületét.

Két évvel korábban Kalinyin a niši 63. ejtőernyős brigádnál járt, ahol szintén Antić látta vendégül. Antić Kalinyin meghívására többször is visszonzó látogatást tett Oroszországban. 2022 áprilisában a ‘Veteranski Vesti’ kiterjedt interjút közölt Antićval, amelyben elítélte a szerb hatóságokat a NATO-val fenntartott szoros kapcsolataik miatt, és azt állította, hogy ha Oroszország nem avatkozott volna be, akkor “ugyanaz történt volna az oroszokkal Donbassban, mint ami a horvátországi szerbekkel történt” vagyis népirtás áldozatává váltak volna.

Kalinyin Novica Antić közelmúltbeli letartóztatására úgy reagált a honlapján, hogy szerinte Antić “háborús veterán, igazi szerb hazafi és a jelenlegi helyzetben Oroszország nagy barátja”.

– Úgy gondoljuk, hogy Novica Antićnak, a szerb veteránmozgalom tekintélyes és nagy tiszteletnek örvendő képviselőjének, valamint a társainak a letartóztatása politikailag motivált, helytelen és megalapozatlan cselekmény, és sajnálatos módon a nyomásgyakorlás eszköze a testvéri Szerbiában élő tisztességes veteránokra, akik nagy hazafiak. Úgy gondoljuk, hogy bizonyos, Szerbiával és Oroszországgal szembenálló ellenséges körök a saját csatornáikon keresztül megpróbálják bemocskolni az igazi szerb hazafinak számító Novica Antićnak és társainak a nevét. És ami a legsajnálatosabb, hogy a szerb biztonsági és igazságszolgáltatás egyes képviselői hisznek nekik”

– írta az újságjában Kalinyin, aki Hozzátette, hogy ‘az orosz veteránok a legmagasabb szinten szorosan figyelemmel kísérik a kialakult helyzetet, és felszólítják a szerb hatóságokat, hogy szerezzenek érvényt az igazságnak, és azonnal bocsássák szabadon Antićot, kérjenek tőle bocsánatot és töröljék le a becsületén (nevén) esett foltot.

Kalinyin ehhez még hozzátette, hogy Novica Antić letartóztatása jelenleg csak Szerbia és Oroszország, illetve a két nép (nyilvános és rejtett) ellenségeinek az érdekeit szolgálja.

Itt a vége

Eddig tartott tehát a ma már kormányközeli sajtóterméknek számító NIN cikke, amely ráerősített a Politico két nappal ezelőtti hírére, bár szerb részről egyszer sem írták le az FSZB nevét, és azt sem részletezték, hogy a szerb politikai és katonai vezetés miért akar megszabadulni Antićtól, merthogy meg akar szabadulni tőle, az biztos. A Politico cikke pedig igencsak, vagy nagyon is kapóra jött.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia8 perc telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország3 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékA Politico cikkeA NIN cikkeSzerbiai turné: Látogatás egy gimnáziumban, Z jelzésselKalinyin és Antić szoros kapcsolataItt a vége A cikk meghallgatása...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó4 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava