Connect with us

Horvátország

A kolbász-koalíció és egyéb horvát sztorik

Plenković a többi jobboldali párt hatástalanítására (Most, Hazafias Mozgalom) bejelentette, hogy a jövő évtől bevezetik a kötelező katonai szolgálatot, amelyet a horvátok nagy része támogat, és még a szenvedő alanyok, azaz a fiatalok többsége is. Ehhez nyilván nagyban hozzájárult az is, hogy a kormány a három hónapos „katonásdi” idejére 700 euró fizetést lengetett be a kiskatonáknak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Összeállt a kolbász-koalíció
Összeállt a kolbász-koalíció (Forrás: Screenshot)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Hétfőn este, amíg én még a világ zöld problémáival voltam elfoglalva, Andrej Plenković horvát miniszterelnök bejelentette, hogy legkésőbb március 22-én fel fogják oszlatni a parlamentet és legvalószínűbben valahol május elején a választópolgárok érvényt szerezhetnek akaratuknak a választóurnák közvetítésével. A helyzet – bár nem tűnik annak – végeredményben halálegyszerű: a kormánypárt nyer, a többiek veszítenek, csak kérdés milyen arányban. Az, hogy ez nem tűnik ilyen egyszerűnek, a médiáknak köszönhető, máris megindultak a mindenféle mesterkedések, amit amerikai mintára szpinnek hívunk.

A kolbász-koalíció

Így például kedvenc (horvát) Indexem azzal kezdte a pályafutását, hogy gyorsan-hamar összerántott egy „közvéleménykutatást”, amelyben az után érdeklődött olvasóinál, hogy kire fognak szavazni.

Állítólag körülbelül 200 ezer ember adta le a voksát, és ennek 34 százaléka a Bírunk!-ra (Možemo!) adná le a szavazatát. Időközben ez lekerült a honlapról. Akárcsak az az írás, hogy végre reális az esély, hogy a kormánypárt kibukjon a hatalomból.

Itt arról van szó, hogy ellenzék, az illetve ennek baloldali és centrista része, amelynek nota bene Plenković “elegánsan kinyomta a szemét”, merthogy „országos” tüntetéseket jelentett be március 23-ra, amelyeken előrehozott választásokat követelt volna.

Az ellenzék összegyült a szociáldemokraták székházában, és bejelentette a „nagykoalíciót”. Ha valami miatt ez valakit érdekel, a Grbin féle koalíciót az SDP-n kívül a Focus (Davor Nađi), az IDS (Dalibor Paus), PGS (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranka s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) és HSS (Krešo Beljak).

A betűnevek a következő pártokat jelzik: IDS – Istarska Demokratski Sabor (Isztriai Demokrata Gyűlés), PGS – Primorsko goranski savez (Tengermelléki-Fennsíki Szövetség), HSS – Hrvatska seljačka stranka (Horvát Parasztpárt).

Az hogy az itt felsorolt pártocskák egyikéről-másikáról még a horvátok sem tudnak, ne zavarjon meg senkit, Horvátországban több mint 120 bejegyzett párt létezik. Plenković miniszterelnök kedd esti, a Horvát televíziónak adott interjújában ezt az összefogást nemes egyszerűséggel „kolbász-koalíciónak” nevezte, arra utalva, hogy mindent egy bélbe töltöttek be.

A horvát miniszterelnök interjút adott a horvát televíziónak

A horvát miniszterelnök interjút adott a horvát televíziónak (Forrás: Screenshot, HRT)

Mit bír a Bírunk!?

A már eleve mozaikpártot képező Bírunk!, amely baloldali-liberális–zöld aktvistákat, szervezeteket gyűjt egybe, meglehetősen nagy mellénnyel lép fel a nyilvánosságban, fő figurája az aggresszív, veszekedős stílust ápoló Sandra Benčić. Hogy nálunk faluhelyt, hogyan nevezzük az ilyen személyt, azt most nem árulom el, de azt igen, hogy a választópolgárok java részének ellenszenves.

A Bírunk! továbbra is taktikázik, mert nem csatlakozott az SDP-s koalícióhoz, csupán annyit jelentett be, hogy négy választókerületben feliratkozik a koalíciós listára.

Hogy a gyakorlatban a Bírunk! milyen erőt képvisel, azt mi sem szemlélteti jobban, mint az, hogy országos szinten nem rendelkeznek elegendő számú jelölttel a listák kiállítására. Magyarán nem rendelkeznek országos hálózattal, és ez a parlementi választásoknál szinte behozhatatlan hátrányt jelent.

Zágrábban még esetleg nyerhetnek, de ez sem túl valószínű, mivel alaposan lejáratták magukat a város vezetésével, a vízipóló aranycsapat ignorálását pedig sohasem fogják megbocsátani nekik, mint erről már értekeztünk a BALK hasábjain.

Legvalószínűbb, hogy annyiban járulnak hozzá a parlamenti választásokhoz, hogy a baloldali koalíció szavazataiból csípnek le egy darabot, tovább csökkentve ennek választási esélyeit.

Mi újság a jobbodalon?

Az elvileg közép-jobb Most (Híd) és ennél kissé jobbra elhelyezkedő Domovinski pokret (Hazafias Mozgalom) 8-9 százalékos támogatottságot élvez, és elvben biztosan bejutnak a parlamentbe.

Plenković ezeknek a politikai hatása ellensúlyozására bejelentette a jövő évi kötelező katonai szolgálat bevezetését, amelyet a horvátok nagy része támogat, még a szenvedő alanyok, azaz a fiatalok többsége is.

Ehhez nyilván nagyban hozzájárult az is, hogy a kormány a három hónapos „katonásdi” idejére 700 euró fizetést lengetett be a kiskatonáknak. A horvát sajtóban felröppent néhány olyan vélemény is, hogy valamilyen komolyabb veszély esetén a kormánypárt akár koalícióra is léphetne a Hazafia Mozgalommal, de ezt a kormányfő is, és a „hazafiak” is élesen cáfolták.

Magánvéleményként kifejtem, hogy szinte kizártnak tartom, hogy a HDZ elveszíthetné a választásokat, á la PIS, merthogy a lengyeleknél teljesen más volt a helyzet.

Azon felül, hogy a Plenković-kormány mögött komoly eredmények állnak, ezúttal a választási esélyeit nagy pénzosztással is javította. Mindenkinek jutott, a közalkalmazottaknak, a katonáknak, a nyugdíjasoknak és minden estre kedden ezt azzal a bejelentéssel tetézték, hogy a kormány továbbiakban is szabályozza az energiaárakat, így az embereknek nem kell aggódniuk a gáz és a villamosenergia árainak alakulása miatt.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország5 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava