Connect with us

Montenegró

Dodik Montenegróban járt, ahol a szerb nacionalista házelnök mellett tüntetők is fogadták

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke az antalyai forum előtt Podgoricába érkezett hivatalos látogatásra, aminek során támogatásáról biztosította a régi nacionalista szerb harcostársát, Andrija Mandić montenegrói házelnököt. A látogatás során Dodik nem rejtette véka alá, hogy a szerb politikai erők támogatásának céljából érkezett a montenegrói fővárosba, ahol sem a miniszterelnökkel, sem az államfővel nem találkozott

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Tüntetők fogadták Podgoricában Milorad Dodikot, a transzparenseken egyebek között az volt olvasható, hogy "Putyin követőit nem látjuk szívesen”, „Dodik nem az Európába vezető út”, ”Srebrenica népirtás volt", „Štrpci 1993.02.27.” és „Kezeket el a határváltozásoktól”. Dodik füttykoncert közepette ölelkezett össze a montenegrói házelnökkel
Tüntetők fogadták Podgoricában Milorad Dodikot, a transzparenseken egyebek között az volt olvasható, hogy "Putyin követőit nem látjuk szívesen”, „Dodik nem az Európába vezető út”, ”Srebrenica népirtás volt", „Štrpci 1993.02.27.” és „Kezeket el a határváltozásoktól” (Forrás: X platform)
Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Podgoricába érkezett hivatalos látogatásra, aminek során támogatásáról biztosította a régi nacionalista szerb harcostársát, Andrija Mandić montenegrói házelnököt. A látogatás során Dodik nem rejtette véka alá, hogy a szerb politikai erők támogatásának céljából érkezett a montenegrói fővárosba, ahol sem a miniszterelnökkel, sem az államfővel nem tárgyalt, de több üzleti ajánlatot is a tárgyalóasztalra tett. Emlékezetes, hogy a december 17-i választásokat követően Dodik és Mandić egyaránt részt vett azon az ünnepségen, amelyet Vučić elnök rendezett a választási győzelem alkalmából. Dodik ezt követően az Antalyai Diplomáciai Fórumra utazott, amelyen rajta kívül a egész boszniai államvezetés, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Tamara Vučić, szerb elnöki feleség is részt vesz.

Dodik a szerbség oldalán áll

Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke február 27-én Podgoricában járt, ahol hivatalos találkozón vett részt a „Montenegró jövőjéért” nevű pártszövetség vezetőivel, (a rókaképű) Milan Kneževićtyel a Demokratikus Néppárt (Damokratska Narodna Partija, DNP) elnökével, illetve Andrija Mandićtyal, az Új Szerb Demokrácia (Nova Srpska Demokratija, NSD) elnevezésű párt vezetőjével. Mandić a Dodikhoz közelálló nacionalista szerb politikai vonal aktuális élharcosa a montenegrói politikai szcénában, és nem mellesleg ő jelenleg a montenegrói törvényhozás elnöke.

A hatszemközti egyeztetést követően Dodiknak lehetősége volt a Mandićtyal való négyszemközti tárgyalásra is, ahol többek között megállapodás született a boszniai Szerb Köztársaság és Montenegró egyes állami intézményei közti együttműködést lehetővé tevő nemzetközi szerződés megkötéséről. Konkrétumok helyett Dodik inkább tárgyköröket említett a megállapodás kapcsán, köztük a gazdasági együttműködést, infrastruktúra-fejlesztést és kulturális ügyeket. Ehhez kötődően a legfőbb boszniai szerb megjegyezte, hogy nem ez az első alkalom, hogy a megállapodás megkötésére irányuló ajánlatot tett, azonban a korábbi kormányzatok arra nem mutatkoztak nyitottnak Podgoricában.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy Dodik 2021. óta komoly hangsúlyt fektet a boszniai szerb entitás nemzetközi kapcsolatrendszerének fejlesztésére. A most tető alá hozott megállapodás is ebbe a folyamatba illeszkedik bele, aminek nem titkolt célja, hogy azzal megteremtsék a Dodik által vezetett országrész önálló külpolitikai mozgásterét.

Dodik az RS elnökeként biztosította a montenegrói felet, hogy a szerb entitás elismeri Montenegró stabilitását, fejlődését és támogatja az uniós integrációját. Kiemelte, hogy kifejezetten amiatt látogatott Podgoricába, hogy támogatás nyújtson Mandićnak és pártjának, hogy újra bejussanak a montenegrói törvényhozásba, illetve szerepük legyen a kormányzásban is, mert szerinte ott biztosítani kell a magas szintű szerb érdekképviseletet.

Csak a házelnökkel tárgyalt

A Mandić és Dodik közti találkozón a boszniai főszerb jelezte azt is, hogy ő az RS elnökeként megállapodást ír alá a közeljövőben egy kínai konzorciummal a Foča és Šćepan Polje közti főút felújítására.

A két ország közti határátkelőket kevésbé ismerő olvasók számára indokolt jeleznünk, hogy nyaranta turisták ezrei akarnak a Balkán Jeruzsálemének, vagyis Szarajevónak az érintésével eljutni a montenegrói tengerpartra, ahová a hírhedt Šćepan Poljen-i határállomáson keresztül is vezet út, ennek azonban a műszaki állapotát nem túlzás a rettenetes jelzővel illetni.

Dodik emellett energetikai projektek megvalósítása érdekében is lobbizott. A boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia között a Drinára tervezett Buk Bijela vízierőműhöz kérte Montenegró támogatását, valamint ajánlatot tett a podgoricai vezetésnek a projektbe való betársulásra. Ugyanígy javaslatot tett a két állam között fekvő Bileća-tó közös hasznosításának megvizsgálására.

Dodik a hivatalos tárgyalásokat követően Mandić társaságában felkereste a Krisztus Feltámadása Székesegyházat (Саборни Храм Христовог Васкрсења) Podgoricában, ahol kegyeletét rótta le Amfilohije metropolita, a montenegrói tengermelléki szerb pravoszláv egyházkerület 2020. októberében koronavírus fertőzésben elhalálozott emblematikus vezetőjének sírjánál.

A helyszínen adott interjúból kiderült, hogy Dodik maga is hozzájárult a székesegyház megépítéséhez, azt azonban már nem közölte, mennyit dobott a perselybe.

...viszont megcsókolta a metropolita síremlékét

…viszont megcsókolta a metropolita síremlékét (Forrás: X platform)

Tüntetés volt a kazanyi út miatt

Dodik látogatásával egyidejűleg montenegrói nacionalista körök és a helyi bosnyák nemzetiség tagjai több tüntetést tartottak, és erősen kifütyülték a boszniai szerb elnököt, aki a szerb jelképnek számító “három ujjat” mutatott az ellene demonstrálók felé.

A megmozdulások alapjául elsődlegesen az szolgált, hogy Dodik érkezése időben nem vált el a montenegróiak által megkövetelt mértékben az oroszországi Kazanyban tett látogatásától, ahol magával Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnal egyeztetett.

Utóbbi miatt a montenegrói nemzetiségű lakosok körében széles körben elterjedt az az elképzelés, hogy Dodik valójában minden oroszok állandó elnökének, Putyinnak az üzenetét hozta a montenegrói fővárosba.

A Szandzsák régió montenegrói részén élő bosnyákok pedig amiatt tüntettek, mert a nacionalista boszniai szerb vezető érkezése egy napra esett a bosnyákok ellen 1993-ban elkövetett štrpci mészérlás évfordulójával. A štrpci mészárlás a bosnyákok elleni szerb etnikai tisztogatási akció része volt, akárcsak a srebrenicai népírtás, amire a tüntetők szintén emlékeztették Dodikot.

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava