Connect with us

Horvátország

Ingyenes nyelvtanfolyamokat vezetnek be a külföldi munkavállalók számára Horvátországban

Az elmúlt hat évben a horvát munkaerőpiac tektonikus elmozdulásokon ment keresztül, amelyek során a külföldi munkavállalók száma 7,8 ezerről körülbelül 130 ezerre emelkedett, és elérte a munkaerő nyolc százalékát. A PickJobs fejvadász cég legfrissebb, januári adatai szerint tavaly 160 ezer külföldi dolgozott Horvátországban, ami már a tíz százalékot verdesi

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szüret Horvátországban, vajon járnak-e nyelvtanfolyamra ezek a vidám fiatalemberek?
Szüret Horvátországban (Forrás: X platform)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Két hónapon belül ingyenes horvát nyelvtanfolyamok indulnak Zágrábban a külföldi munkavállalók számára – jelentette ki Jana Radić a zágrábi polgármesteri hivatal osztályvezetője, aki az emberi jogok előmozdításáért és a civil társadalomért felelős. A fővárosi illetékes szerint erre 150 000 eurót biztosítottak. Radić megjegyezte, hogy az integráció ugyan megterhelő lehet, de végső soron mindenki számára hozhat előnyöket. A külföldiek beilleszkedését segítheti az is, hogy nem csak Zágrábban, hanem több vidéki városban is indulnak nyelvtanfolyamok a Horvátországba érkező, leginkább ázsiai munkavállalók számára.

Többfelé is indul nyelvtanfolyam

A zágrábi Nova Televízió riportjából kiderült, hogy a projektbe a horvát állam is beszáll, és 500 eurós horvát nyelvtanulási utalványokat ad azoknak a külföldi munkavállalók, akik három évre szóló munkavállalási engedéllyel rendelkeznek.

– Úgy gondoljuk, hogy kezdetben legfeljebb 10-15 ezer érdeklődő lesz. A tanfolyamok minden bizonnyal az első negyedévben kezdődnek

– mondta Ivan Vidiš, a munkaügyi minisztérium államtitkára.

A tanfolyamokat a Zágrábi Népegyetemen szervezik, a pénzt erre a városi költségvetéséből biztosítják, de a nyelvtanításba bevonják a civil szervezeteket, a humanitárius egyesületeket, köztük a Jezsuita Menekültszolgálatot is.

– Nagyon örülünk a fővárosi döntésnek, és reméljük, hogy más városok és helyi önkormányzatok is követik a zágrábi példát

– mondta Ana Marčinko, a Jezsuita Menekültszolgálat vezetője, aki megjegyezte sok külföldi fordul hozzájuk, és még többen lennének, ha horvát nyelvtanfolyamot tudnának biztosítani nekik.

Marčinko hozzátette, hogy a tanfolyamok eddig kizárólag az önkénteseken múltak, akik hajlandók voltak időt szánni arra, hogy másokat horvátul tanítsanak.

Nyelvtanulással szocializálják őket

Az indiai Hari Possar két éve él Horvátországban, és azután kezdett horvátul tanulni, hogy beiratkozott az egyik jótékonysági szervezet ingyenes tanfolyamára.

Indiai munkavállaló Horvátországban

Indiai munkavállaló Horvátországban (Forrás: Screenshot, Nova TV)

– Ahhoz, hogy kommunikálni tudjak az emberekkel, különösen az ötven év körüliekkel, meg kell tanulnom horvátul, hogy szocializálódjak és barátkozzak velük

– mondta a Nova TV-nek Hari Possar, aki Indiából érkezett.

Yugi szeretne szót érteni a horvátokkal

Yugi szeretne szót érteni a horvátokkal (Forrás: Screenshot, Nova TV)

A nepáli Yugi csak néhány szót tud horvátul, mert két hónapja tartózkodik Horvátországban.

– A horvátok nagyon tisztelik a nyelvüket. Azért szeretnék megtanulni horvátul, mert ha tudnék velük beszélni, akkor a munka is könnyebben menne

– jegyezte meg Yugi, aki Zágrábban él, de nem csak a fővárosban tanítják a horvátok a külföldi vendégmunkásokat, hanem vidéken is, például Varasdon.

A varaždi Népi Szabadegyetem néhány nappal ezelőtt pályázatot hirdetett egy nyelvtanár számára, aki horvátul tanítaná a külföldi munkavállalókat, tekintettel arra, hogy a Magyarországgal szomszédos Varasd megyében növekszik a számuk.

Erről az eVaraždin hírportál számolt be, amely idézte Lana Velimirović Vukalovićot a szabadegyetem igazgatóját, aki elmondta, hogy már több jelentkezés is érkezett, de őszintén elismerte, hogy a külföldieknek szóló horvát nyelvtanítás bevezetése kihívást jelent számukra.

Gyorsított tanfolyamok

A Horvát Gazdasági Kamara gyorsított szerve tanfolyamokat szervez a külföldiek számára például Otočacban, de online is.

A kamara megyei szervezete a külföldi munkavállalók növekvő száma miatt hirdette meg nyelvtanfolyamot likai városban, amit ők úgy fogalmaztak meg, hogy erre a minőségi külföldi munkaerő iránti növekvő igényre való tekintettel van szükség.

A Horvát Gazdasági Kamara által szervezett tanfolyamok esetében kötelező az angol nyelvtudás, mivel a tanítás angol nyelven zajlanak, ráadásul a kamarai tanfolyam fizetős.

A részvétel 200 euróba kerül, de ha a tanfolyam költségeit a résztvevő számára a Horvát Gazdasági Kamara tagvállalata fizeti, akkor kedvezményt adnak annak a tagsági kategóriának megfelelően, amelybe a cég tartozik. Ezek a tanfolyamok várhatóan május második felében kezdődnek.

Az olvasói hozzászólások szerint sehol sincsen ingyen leves, valakinek fizetnie kell a külföldiek nyelvtanfolyamát, ami végül az adófizetőkre hárul.

Mások az izlandi példát említik, ahol a nyelvtanítás a munkaadók feladata, megint mások pedig arra figyelmeztetnek, hogy azért kell Horvátországot vendégmunkásokkal feltölteni, mert a horvátok elhagyják az országukat, amely a hazájuk.

Erre rácsatlakozva az egyik hozzászóló azt javasolta, hogy vezessék be az ingyenes idegennyelv tanítását a horvátok számára, hogy minél előbb leléphessenek Horvátisztánból.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


6
A térségbeli országokban egyre több külföldi dolgozik, Horvátországban például nyelvtanfolyamokat indítanak a külföldről importált munkaerő integrálása érdekében

Ez a jó megoldás?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava