Connect with us

Lajos

NEKROLÓG: Meghalt Lajos, a vén számítógép

A Windows 10 alatt futó aktuális gépemet még használom egy darabig, majd veszek egy mini PC-t, és búcsút mondok a Microsoftnak. Levelezni, írni, böngészni, sorozatokat nézni jó lesz a Linux is, billgéjc meg menjen a francba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Lajos, meghalt
Kísérjük ki utolsó útjára Lajost!
A cikk meghallgatása

Valószínűleg keveseket érdekel a téma, de akkor is megírom, mert ennél okosabbat nem nagyon írhatok. Szóval, a napokban végelgyengülésben, 12 év hűséges szolgálat után, kimúlt a kedves öreg számítógépem, Lajos. Az elméletileg laptopnak számító monstrumot annakidején azért vettem, mert könnyebben szállítható, mint a klasszikus asztali gép és ezzel egyetemben kevesebb helyet foglal, mint a torony, a monitor, a billentyűzet és az egér kombó, s lényegesebben kevesebb dróttal kell harcolni, ami egyáltalán nem elhanyagolható. A 18,5 colos kijelzővel, rendes 3,5 colos winchesterrel, második nemzedékes ICore 7-es processzorával több, mint egy évtizedig tette a dolgát, különösebb megrázkódtatások nélkül. Idővel SSD is került bele, meg 16 giga RAM, szinte mindenre lehetett használni, még videóra is, bár a renderelés (képszintézis) nem ment éppen villámgyorsan. Lajos volt az utolsó számítógép, amely a magyar királyokról kapta a nevét, utódja már Groot névre hallgat.

Lajos és az átkozott Microsoft

Bár a billgéjc profitorientált pokolfattyával még a régi szép, Windows előtti időkben is meggyűlt a bajom – néhány vén csataló bízvást emlékszik még a 640 kilobájtos memóriakorlátozásra és a mindenféle extenderrel való küzdelemre – az igazi szenvedés az ablakok bevezetése után kezdődött.

Először a megnövekedett rendszerigényekkel kellett küszködni, majd magával a szoftverrel, illetve ennek tendenciájával, hogy azt csinált, amit ő akart, és nem amire utasította az ember. És a spirál egyre csak ment, körbe-körbe. Új Windows, új gép, semmi sincs ott ahol keresi az ember, de olyan is volt, hogy a nyomtatót ki kellett dobni, mert az új rendszer már nem támogatta.

Viszont, ahogy a hardver fejlődött, előállt az a helyzet, hogy a régi gépek is vígan elvitték az új Windowst. Ennek az ipar nem örült túlzottan, de a M$ kitalálta, hogy a játékokhoz nélkülözhetetlen DirectX újabb változataival zsarolva – értsd csak a legfrissebb Windows rendelkezett a DX legújabb változatával – csak rákényszerítette az embereket a váltásra.

Az egyre nagyobb, szerintem mesterségesen felduzzasztott memóriaigény pedig végül oda vezetett, hogy az ember végül bedőlt a marketingnek, és vett egy új gépet is. A felhasználótábor első komoly ellenállása a Windows XP melletti konok kitartás volt – a mai napig is szép számmal akadnak XP alatt futó gépek.

A Windows 2000 olyan közbenső megoldás volt, viszonylag kevesen használták, meg nem is tartott olyan sokáig, és ezzel elérkeztünk a Vistához, a Microsoft történetének legnagyobb pofára eséséhez.

We, the people, kontra Microsoft

A felhasználók felhördülése az új oprendszer felett hőseposzba illő volt. Nem alaptalanul. A Vista alatt egy csomó szoftver, periféria megszűnt működni, gyilkos memória- és tárhelyigénye illetve a felpuffasztott grafika, a nem létező vagy rosszul megírt csatlakozó programok, mind-mind oda vezettek, hogy senki sem akarta használni a Vistát, a fórumokon pedig valóságos sporttággá fejlődött az új operációs rendszer ócsárolása.

Ez volt az első és utolsó alkalom, hogy győztünk, mert a lóhalálában legyártott Windows 7-es a Microsoft legjobb operációs rendszerének bizonyult. Persze, mindebből a Microsoft is levonta a tanulságokat, csak éppen nem azokat, amiket mi szerettünk volna.

A rossz emlékezetű Windows 8-al beköszöntött a hardveripar és a Microsoft összeesküvésének kora, előbb csak trükközve, nehézségek árán lehetett a hetest felrakni a gépekre, majd jött a Windows 10, ami szinte teljesen leblokkolt bármilyen régebbi Windowst.

Ha emlékezetem nem csal, az utolsó processzorok, amelyek támogatják a Windows7-es telepítését, valahonnan 2012-13-ból származnak.

Mi ezzel a gond?

Esetemben az, hogy a megboldogult Lajosommal együtt a hetes alatt vígan futó szoftvereim mind mehetnek a levesbe. Köztük az Adobe CreativeSuite 6, kemény pénzen megvásárolt programcsomag, amely kora ellenére teljesen használható ma is, hogy az egzotikus segédprogramokat, zeneprogramokhoz való hangszercsomagokat ne is említsem.

Pár ezer euróról van szó, továbbá arról, hogy a programok nem kis részét többé nem lehet beszerezni. A normális megoldás az lenne, hogy vennék egy új gépet, beleraknám a régi gép SSD-jét és folytatnám ott ahol abbahagytam, de ez sajnos nem lehetséges.

Végül oda lyukadtam ki, hogy veszek egy régi, felújított munkaállomást – új korában olyan 20.000 dolcsi volt az ára, most 500 euróért az ember után vágják – és ezen él tovább Lajos boldog emlékezete.

A Windows 10 alatt futó aktuális gépemet még használom egy darabig, majd veszek egy mini PC-t, és búcsút mondok a Microsoftnak. Levelezni, írni, böngészni, sorozatokat nézni jó lesz a Linux is, billgéjc meg menjen a francba.

Az előrejelzések szerint a Windows 10 támogatottságának megszűnése (várhatóan 2025. október 14-e) után 250 millió számítógép kerül majd a szemétbe világszerte. Ebben én nem akarok részt venni, de azt hiszem mások sem nagyon. Ideje lekerülni a Microsoft-termékek használóinak listájáról, minél előbb, annál jobb.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

5
A Windows 10 alatt futó aktuális gépeket még használjuk egy darabig, de aztán felmerül a kérdés, hogy

Windows mindörökké, igen, vagy nem?

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia4 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország7 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékLajos és az átkozott MicrosoftWe, the people, kontra MicrosoftMi ezzel a gond?Mini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó7 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava