Connect with us

Koszovó

A koszovói szerbek kezdeményezték a 3%-os albán polgármesterek leváltását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

polgármesterek
Nexhat Uglanjin, a mitrovicai közgyűlés elnöke nem fogadta el a szerb polgárok beadványát, amellyel a 3%-os albán polgármester lemondását követelik (Forrás: Danas/Kosovo Online)
A cikk meghallgatása

A Koszovó északi részén szerb polgári csoportok kérelmet akartak benyújtani az április 23-án megválasztott négy albán származású polgármester felmentésére, de a Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint a kérelmüket mind a négy közigazgatási központnak számító településen elutasították, amivel nem teljesen vágnak egybe a koszovói albán beszámolók. Az úgynevezett 3%-os polgármestereket 1567 szavazattal választották meg áprilisban, ami 3,5%-a a 45 950 szavazásra jogosult polgárnak, miután a szerbek bojkottálták a helyhatósági választásokat. Azóta a négy település élén albán polgármester áll, miközben a lakosság 95%-át szerbek teszik ki.

A polgármesterek menesztését követelik

A polgárok egy csoportja azért nyújtotta be a kérelmeket Észak-Mitrovicában, Leposavićban, Zvečanban és Zubin Potokban, mert úgy vélik, hogy a polgármestereket illegitim és törvénytelen módon választották meg.

A kérelem benyújtásakor a szerbek a helyi önkormányzatokról szóló törvényre, valamint az önkormányzatok átlátható működéséről szóló igazgatási utasításra hivatkoztak az albán polgármesterek leváltását követelve.

Egy török katona őrzi a cirill betűs feliratot Zubin Potokban, miszerint a szerbek és az oroszok örökre testvérek (Forrás: X-platform)

Egy török katona őrzi a cirill betűs feliratot Zubin Potokban, miszerint a szerbek és az oroszok örökre testvérek (Forrás: X-platform)

Szerb beszámolók szerint Zvečanban – ahol a feldühödött szerbek május végén összecsaptak a KFOR-ral – a községi vezetés utasítására a koszovói (albán) rendőrök igazoltatták a polgárokat, amit azok nyilván zaklatásnak vettek.

Valmir Elezi, a koszovói választási bizottság szóvivője közben közölte, hogy a bizottsághoz négy e-mail is érkezett, amelyek közül három tartalmazta az északi önkormányzatok vezetőinek menesztésére vonatkozó kérelmet.

– Ebben a szakaszban elmondhatom, hogy ezeket a papírokat feldolgozzuk, és erről tájékoztatni fogjuk Önöket

– jelentette ki újságírói érdeklődésre Elezi, miután a szerbek nem csak helyi szinten kezdeményezték a polgármesterek leváltását, hanem a koszovói választási bizottságnál is.

Feszültségkeltés a cél?

A koszovói albán sajtó közben azt írja, hogy a petíciót átadó szerbeknek egészen más volt a céljuk, mint a polgármesterek leváltása, ami összefüggésbe hozható a december 17-ei választásokkal, legalábbis a kérést elutasító helyi hatóságok szerint.

Az észak-mitrovicai önkormányzathoz intézett kérésükben a szerbek hangsúlyozták, hogy az albán polgármestert le kell váltani, mert szerintük az önkormányzat nem nyújt elég hatékony szolgáltatásokat, a polgármester pedig egyoldalú döntéseket hoz.

A Reutersnek szeptemberben, néhány nappal a banjskai lövöldözést követően sikerült megmutatnia a világnak, hogy milyen harmonikus a kapcsolat a helyi szerbek és a koszovói albán rendőrök között (Forrás: X-platform)

A Reutersnek szeptemberben, néhány nappal a banjskai lövöldözést követően sikerült megmutatnia a világnak, hogy milyen harmonikus a kapcsolat a helyi szerbek és a koszovói albán rendőrök között (Forrás: X-platform)

Nexhat Uglanjin, az észak-mitrovicai önkormányzat közgyűlésének elnöke úgy fogalmazott, hogy látta ugyan a beadványt, de nem fogadta el, mert a kezdeményezés célja nem más, mint a feszültség növelése a szerbiai választások előtt.

A szerb polgárok csoportja hasonló kérelmet nyújtott be Zvečan (albánul Zveçan) községben is. Ilir Peci polgármester azt mondta a Kohának, hogy az önkormányzati közgyűlés elnökének távollétében ő maga vette át a beadványt.

A koszovói albán portál szerint a másik két településen Leposavićban és Zubin Potokban ugyanakkor jelezték, hogy nem fogadták el a kérést tartalmazó papírokat. A Koha szerint Zubin Potok (3%-os) polgármestere, Izmir Zeqiri egyáltalán nem vette komolyan a kezdeményezést.

Az érvényes közigazgatási utasítás szerint a polgármesterek leváltására vonatkozó kérés beadását követően a polgári kezdeményezés tagjainak harminc napjuk, vagyis egy hónapjuk van arra, hogy összegyűjtsék a választópolgárok legalább húsz százalékának aláírását, és csak ezt követően kerülhet napirendre a polgármesterek leváltásának kérdése.

A polgármesterek petícióval történő felmentéséről szóló közigazgatási irányelvet azután hagyták jóvá Koszovóban, hogy az északi területen élő szerbek ellenezték a Szerb Lista nevet viselő párt által bojkottált választásokon mandátumot kapott polgármesterek munkába állását, ami a KFOR-ral történt összecsapásokat eredményezte.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava