Connect with us

Horvátország

Újabb energetikai biznisz: ammóniatároló Krk szigetén

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ammónia
A zöld hidrogént az Európai Unió Brazíliából szállítja be
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Miután a brazil Piauí állam küldöttsége alig több mint egy héttel ezelőtt meglátogatta az egykori Dina Petrokemija telephelyét Omišaljban, bejelentették a Green Energy Park (GEP) Krk projektet. Ez az ún. zöld ammónia (olyan ammónia, amelyet nem a ma már klasszikusnak számító Haber-Bosch eljárással, hanem megújuló erőforrások segítségével kinyert hidrogénnel készítenek) importjának új ellátási láncát képezi, amelyet a horvát és a környező hidrogénpiacok ellátására használnak. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, a múlt héten új finanszírozási csomagot jelentett be a zöld hidrogén előállításának és felhasználásának társfinanszírozására, valamint megállapodást írt alá a brazil Piauí állammal az ammónia előállításáról, amelyet nagyrészt, ahogy von der Leyen rámutatott, Krkon keresztül importálnak Európába.

Hogy működik ez az egész?

Bart Biebuyck, a Green Energy Park főigazgatójának bejelentése szerint az egykori Dino Petrokemija területén, amely ma az Adria Polymers tulajdonában van, az ammónia vagy hidrogén importjára és elosztására szolgáló terminál ellátását olyan országokra kell alapozni, ahol az energiatermelés olcsóbb, mint Európában.

A Horvátországba érkező ammónia jó része a brazil Piauí államból származik majd, amely Omišaljon keresztül juthat el Európába. Röviden, az ammónia a hidrogén hordozójaként jelentkezik, mivel sokkal könnyebb tárolni és szállítani, mint a tiszta hidrogént.

Európába érkezve a hidrogént az ammóniából nyerik vissza, a melléktermék pedig tiszta nitrogén lesz, amelyet részben ipari célokra és inert gázként használnak fel, például gyúlékony rakományt szállító hajókon.

A nagy mennyiség miatt a nitrogén egy része a légkörbe kerül, ám ez nincs káros hatással a környezetre, mivel a nitrogén egyébként a Föld légkörének 78 százalékát teszi ki.

A GEP-nél azt tervezik, hogy az ammónia, azaz a zöld hidrogén fő belépési folyosójává válnak Délkelet-Európában, amely Észak-Olaszország, Dél-Németország, valamint Horvátország, Szlovénia, Magyarország és más környező országok ipari központjait látja el.

A beruházás tervezett értéke 2,5 milliárd euró, az ammónia pedig tartályhajókon érkezik majd a krki tárolóba.

Derült égből ammónia

Zlatko Komadina a Tengermelléki-Fennsíki megye főispánja, némileg berzenkedve kommentálta ezt az információt, mivel sem a megyét, sem Omišalj önkormányzatát nem avatták be a nagyszabású tervbe.

A főispán tiltakozó jegyzéket küldött a kormánynak, amelynél elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy hivatalosan nem ismerhették meg a kezdeményezést. Szerinte a kommunikáció nagyon fontos lenne ebben a kérdésben, mert tudomása szerint az ammónia méreg.

Egyet kell értenünk a főispánnal, mert a nagy mennyiségű veszélyes vegyszer mozgatása/tárolása igazán nem olyasmi, amit félvállról lehetne venni. Annál is inkább, mert nem kell valamilyen nagy katasztrófa ahhoz, hogy a tároló taccsra vágja Krk sziget és a Kvarner-öböl idegenforgalmát, az ammónia ugyanis büdös, szúrós szagú folyadék.

Komadina főispánt az egész az LNG-terminál projekt kezdetére emlékezteti, amikor szintén a helyi közösségek megkerülésével határoztak a létesítmény építéséről.

Úgy tetszik, itt már minden eldőlt

Véleményünk szerint a derék főispán ágálhat amennyit akar, itt olyan felsőbb hatalmak tevékenykednek, amelyek előtt a horvát kormány is haptákba vágja magát.

Ursula von der Leyen az Európai Hidrogénhéten tartott beszédében bejelentette, hogy a Brazíliából származó ammóniát Krkon keresztül importálják Európába.

Elmondta, hogy fokozatosan valósággá válnak azok az egy évvel ezelőtt bejelentett tervek, amelyek a hidrogénnel kapcsolatos technológiákba való befektetésekre vonatkoznak, ráadásul az Európai Hidrogénbank forrásainak nemzetközi kiépítése is folyamatban van már.

A hidrogéntermelési, -szállítási és -felhasználási projektek társfinanszírozására szolgáló első csomagban 800 millió eurót biztosítottak, míg a másodikban, jövő év tavaszán 2,2 milliárd euró áll rendelkezésre.

Ursula von der Leyen úgy nyilatkozott, hogy ez biztosítja a megújuló energiaforrásokból származó energia felhasználásával, megbízható szállítóktól beszerzésre kerülő hidrogén importjának eloszlását szerte a világon

Az uniós bizottsági elnök megemlítette azt is, hogy az Európai Bizottság számos projektet dolgozott ki Kazahsztánnal, Ausztráliával, Ománnal és Brazíliával együttműködve, egyúttal emlékeztetett arra, hogy Lula brazil elnökkel közösen jelentette be, hogy az Európai Unió támogatja a világ egyik legnagyobb hidrogéntermelő üzemének megépítését a brazil Piaui államban.

Ursula von der Leyen szerint az ott megtermelt zöld hidrogént és ammóniát, hajókkal szállítják a horvátországi Krk szigetére, ahonnan a hidrogént a délkelet-európai ipari fogyasztókhoz juttatják el, miközben új munkahelyeket és értékláncot teremtenek Brazíliában.

Mit mondanak a horvátok?

Marko Martinović, az Adria Polymers igazgatója rámutatott arra, hogy a projekt célja a tervezett piacok: azaz a hazai piac mellett a két közeli ipari központ, Észak-Olaszország és Dél-Németország, valamint Szlovénia, Ausztria és a balkáni régió országainak ellátása.

A legtöbb ammóniát és hidrogént olyan ipari vásárlóknak adják el, amelyeknek magas az energiaigényük.

A tervek szerint az első millió tonna ammóniát 2028 elején importálják, 2030-ban ez a szám 4 millió tonna, 2035-re pedig 10 millió tonna lesz, az ammóniát pedig a világ nyolc különböző pontjáról importálják majd Omišaljba.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava