Connect with us

Szerbia

Nemzeti illat: Az orgona vagy a párizsi országa Szerbia?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

illat
Tamara Vučić Párizsban beleszagolt Szerbiába (Forrás: Bizlife)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Egyedi(?) ötlete támadt a szerb divatvilág és a főváros egyik legkülönlegesebb jelenségének, Vesna de Vinčának, aki megálmodta a szerb nemzeti illatot, és ezáltal különleges feladat jutott a szerb first ladynek. A Serbian Fashion Day 2023 keretében, amelynek megálmodója szintén az író, producer Vinča, a szerb államfő feleségével, Tamara Vučićtyal Párizsban mutatták be a héten a szerb nemzeti parfümöt, amely az Orgona Földje nevet kapta. Az illat nem máshol, mint a világ legősibb parfümgyárában, a párizsi Maison Dorin-ban készül majd. Az 1780-ban alakult parfümgyár Marie Antoinette francia királynő számára is készített parfümöket, mai kínálatában 53 különböző illat szerepel.

Szimatolgattak, fát ültettek

Állítólag Szerbia az első ország, amelynek eszébe jutott, hogy saját nemzeti illata legyen “folyékony orgona” változatban.

Az ötletgazda szerint a nemzeti parfüm célja a szerb kultúra és kreativitás népszerűsítése, a nemzeti parfüm pedig ezt szimbolizálná.

A szerb first lady négy minta közül választhatott, amelyek közül az egyik Szerbia nemzeti parfümjének illata lesz.

Tamara Vučić szerint a parfümök rendelkeznek azzal a különleges hatalommal, amely kiemeli az egyén szépségét és egyéniségét.

A szerb first lady úgy fogalmazott, hogy a parfüm különlegesen nagy hatalommal bír, hiszen egy szempillantás alatt kellemes emlékeket ébreszthet az emberekben, megőriz emlékeket és embereket a feledéstől.

A szimatolgatást követően egy orgonabokrot is ültettek a Dorin múzeum villája előtt.

Szerb orgonabokor

Szerb orgonabokor illatozik majd a francia fővárosban (Forrás: Bizlife)

Mi köze Szerbiának az orgona illatához?

A bejelentést követően sokan azt állították, hogy Szerbiának semmi köze sincs az orgonához, hogy az nem őshonos, nemzeti növény, sokkal inkább lehetne az a bazsarózsa, annak is a vérvörös koszovói változata, a “kosovski božur”.

De az orgonának is lehetnek szerb nemzeti vonatkozásai, a krónikák szerint ugyanis azt még Stefan Uroš Nemanjić hozta Szerbiába jövendőbeli felesége, Anjou Jelena számára.

Az Ibar partján egy egész erdőt ültetett be, annak érdekében, hogy az új feleség otthon érezze magát, vagyis emlékeztesse szülőhazájára, Provence-ra. A közép-szerbiai Maglič vára környékén még ma is tudják, hogy hol található az orgonák völgye.

Azt, hogy ez valóban Szerbia első nemzeti illata-e, a reklámanyagokat és szuveníreket gyártó újbelgrádi Rebox cég vitatja, kínálatukban ugyanis már található egy Szerbia nevet viselő illat, amelyet az első szerb parfümként árulnak az interneten.

A cég azt írja a parfümről, hogy az női és férfi változatban is elérhető, a francia Amazon Cosmetics dolgozta ki, megálmodója viszont a híres brit parfümőr, Jo Malone.

A Rebox első szerbiai parfümje, azért lehet az első, mer már forgalomban van

A Rebox első szerbiai parfümje, azért lehet az első, mer már forgalomban van

A “régi” első Szerbia nevet viselő parfüm tömjén, szilva, málna, hegy és rét illatú. Az üvegét Olaszországban tervezték, azon a Nemanjićok címere látható és a szerb himnusz olvasható. Több mint 50 euróba kerül.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy egy olyan országban, ahol a lakosság több mint egyharmada a szegénységgel küzd, ahol a kilónkénti két eurós párizsinak örült a nép és annak az összes minisztere, mi szükség van arra, hogy méregdrága parfümöket fejlesszenek?

Kinek szánják majd az új illatot és mennyibe kerül majd? A gazdasági szakemberek szerint van létjogosultsága a nemzeti illatnak az ország fejlődése szempontjából, az egyszerű ember meg vessen magára, szagolja azt, amit kap.

Kérdés az is, hogy egy állami propaganda elsodorja-e a korábbi első parfümöt, vagy éppen ellenkezőleg: az új első parfüm körüli felhajtás jó reklámot csinál a Rebox portékájának.

Mini közvélemény-kutatás 1


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

14
Szerbia újabb nemzeti parfümöt kap...

...mi legyen a szerb nemzeti illat?

Mini közvélemény-kutatás 2


7
Ha Magyarországnak lenne nemzeti illata...

...te szerinted mi lehetne az?

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia7 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava