Connect with us

Horvátország

Zsíroldó okozhatta a fiumei mérgezést, a Coca-Cola felelőssége nem valószínű
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Coca-Cola
A Coca-Cola ausztriai üzeme (Forrás: Coca-Cola)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Horvátországban közölték, hogy zsíroldó nyomait találták abban az üvegben, amelyből az a megbetegedett fiumei fiatalember ivott. Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter szerint az utóbbi néhány napban több, mint negyvenen fordultak orvoshoz torok- és gyomorfájásra utaló jelekkel, de csak négy személynél tapasztaltak kisebb egészségkárosodást, amelyet nem feltétlenül mérgező anyag okozott. A Coca-Cola azt állítja, hogy saját vizsgálataik nem mutattak ki szabálytalanságokat egyik termék gyártása során sem, de közegészségügyi szempontokból egyes termékeket kivontak a forgalomból.

A Coca-Cola valószínűleg nem hibás

Egyelőre nem világos, hogy ki felelős a maró hatású anyag jelenlétéért, amely egészségkárosodást okozott annak a fiatal férfinak az esetében, aki a Coca-Cola Romerquelle ásványvizét fogyasztotta egy fiumei (Rijeka) étteremben.

Erre a kérdésre csak azt követően adható végérvényes válasz, ha a vizsgálat lezárul, és az amerikai cég közzéteszi a gyártási folyamat során használt anyagokra és eszközökre vonatkozó jelentését, ami alapján véglegesen kizárható vagy megerősíthető a felelősség kérdése.

A vizsgálatok egyelőre azt állapították meg, hogy az a folyadék, amelyet a 19 éves férfi múlt szombaton megivott egy fiumei kávézóban, megegyezik a neki felszolgált üvegből származó ízesített folyadék fizikai és kémiai tulajdonságaival.

Az elemzés szerint a folyadék erősen lúgos, 13,6 pH-értékű vizes oldatról van szó, ami valamilyen mosószer vagy zsíroldó jelenlétére utal.

Ugyanakkor kiderült, hogy a többi 20 elemzett palack tartalma megfelelő volt, azaz a bennük lévő folyadék 3,5-ös pH-jú volt, vagyis nem mutattak ki eltérést az ennél az italtípusnál szokásos pH-értéktől.

Magyarán szólva ennek alapján nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a Coca-Cola a felelős a fiumei fiú férfi sérüléseiért, ugyanakkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki véletlenül vagy szándékosan tisztítószert öntött az ásványvizes üvegbe.

Honnan származhatott a lúg?

Ernest Meštrović, a zágrábi Vegyészmérnöki és Technológiai Kar dékánhelyettese szerint most azt kell vizsgálni, hogy a talált lúgnak van-e köze a Coca-Colához.

A horvát Indexnek nyilatkozó professzor szerint meg kell nézni, hogy ugyanezt a lúgot használja-e a Coca-Cola a gyártási folyamatban, és hogy a lúg koncentrációja megfelel-e a cég által rendszeresített hígításnak, ha ugyanarról az anyagról van szó.

Amíg hiányoznak ezek az információk, addig nem lehet semmit sem véglegesen lezárni, ezért folytatódhatnak a találgatások.

Meštrović úgy vélte, hogy nagyon kicsi a lehetősége annak, hogy a Coca-Colánál hiba történt a tisztítási folyamatban, mivel a rendszer öblítéséhez használt víz ellenőrzése általában nagyon szigorú, és a gyártás csak akkor indul meg, ha minden megfelelően el van mosva.

A professzor szerint a vitatott palack feltöltésének helyszínén, Ausztriában így is történt, és az is feltételezhető, hogy a gyártási folyamat elején lévő üvegeket selejtnek tekintik, és nem kerülnek forgalomba, ezért is fontos lenne a gyártási folyamat megismerése.

Az említett egyetem másik professzora is úgy gondolja, hogy a jelenlegi állás szerint nagyon kicsi a lehetősége annak, hogy a Coca-Colánál merültek fel problémák, erre utalnak a magas PH adatok, a lúgkoncentráció a gyártási folyamatban ugyanis nem lehet ilyen magas.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

45
Horvátországban maró hatású vegyi anyag kerülhetett egyes üdítőkbe, ami nyelőcső- és gyomorkárosodást idézett elő?

Vajon fogyasztóként védettnek érzik-e magukat a BALK olvasói?

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava