Connect with us

Gazdaság

A TODORIĆ-ÜGY: Az agrárbáró milliárdjai, avagy a kedvenc kapitalista

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

todoric agrokor
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc


Amikor 2017-ben az Egyesült Királyságban letartóztatták, majd kiszolgáltatták Horvátországnak Ivica Todorićot az Agrokor élelmiszeripari-kereskedelmi konszern tulajdonosát, a csacska külföldi újságírók lezártnak nyilvánították az ügyet. Megtárgyalják, elítélik, elkoboznak ezt-azt, börtönbe kerül rövidebb-hosszabb időre. Németországban, Svájcban, és még Franciaországban is valószínűleg ez lett volna a végkifejlet, de Horvátországban? Nos, Horvátországban megtörtént a harmadik vádemelés Todorić ellen, miközben az előző kettőben sincs döntés.

83 Nagy indiánkönyv

A Disneyland-szerű horvát igazságszolgáltatás sokkal egyszerűbb perekben is elhasalt már, mint az Agrokor-féle ügy, amelyben 4 év után került sor annak megtárgyalására, hogy Ivica Todorić és még 22 személy váltóhamisítással tette-e lehetővé az Agrokor titkos pénzelését 18 milliárd kuna, azaz 2,4 milliárd euró értékben.

Az összes elképzelhető határidő túllépését az ügyészség azzal magyarázza, hogy a Horvát Köztársaságban eddig még példátlan méretű ügyről van szó, amelynek perirata végül majdnem 83 ezer oldalra rúg.

(Zárójelben jegyezzük csak meg, hogy az öt regényt tartalmazó, majdnem ezeroldalas Nagy Indiánkönyv komótos tempóban, vagyis munkaidő alatt, körülbelül egy hónap alatt olvasható el, így a fenti ügy periratának elolvasásához 83 hónapra, azaz közel hét évre lenne szükség, így akár azt is mondhatjuk, hogy a horvát ügyészség valójában belehúzott, és nem húzta az időt. Minden csak megközelítés kérdése.)

Annak megtárgyalása ugyanakkor még várat magára, hogy Todorić vajon kivett-e a cégből 160 millió eurót, vagy sem. De erre talán térjünk vissza hét év múlva.

Todorić az új vádemelésről


Ez a horvát törvénykezés szégyene – állítja a Gazda, azaz Ivica Todorić.

A kedvenc kapitalista

Az Agrokor sokáig Horvátország kisszámú privatizációs sikertörténetének, Todorić pedig az ország kedvenc kapitalistájának számított, aki játszótársaival ellentétben mindig pontosan, időben fizette ki a béreket.

Az Agrokor sikere látszólag nem ismert határokat, érdekeltségei révén Szerbiában, Szlovéniában, Bosznia-Hercegovinában terjeszkedett, és jó úton haladt afelé, hogy Délkelet-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari konszernjévé váljon.

Ebből az időszakból származik jó kapcsolata az OTP-s Csányi Sándorral, illetve a Vela Smokvica-i nyaraló legendájával, ahová a magyar sajtó egyes munkásai Orbán Viktort reptetik fekete helikopteren, de ennek a horvát sajtóban is van irodalma.

A „horvát nábob” végül túlvásárolta magát, amikor megvette a szlovén Mercator kiskereskedelmi láncot, valószínűleg ennek szerbiai érdekeltségei miatt.

Hogy végigvigye az ügyletet, az Agrokor nagy kölcsönöket vett fel, főleg orosz bankoktól, például a Sberbanktól, és amikor a Mercator nem teljesített a várakozásoknak megfelelően, a konszern megroggyant a hitelek terhe alatt.

Amerikai, de nem indián bölcsesség

Az idősebb Paul Gettynek tulajdonított amerikai bölcsesség értelmében „ha kölcsönveszel a banktól 100 dollárt, az a te bajod, ha kölcsönveszel 100 milliót, az a bank baja”.

Az Agrokor körüli problémákba rövidesen nemcsak az érintett bankok sántultak bele, de a horvát kormány is húzni kezdte a lábát.

Az első Plenković-kormány villámgyors (re)akciójának köszönhetően az Agrokor csődje nem rántotta maga után a mélybe horvát gazdaságot, amivel a horvátok Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának is tettek egy-két jó szolgálatot.

Mint kiderült, az Agrokor már egy ideje veszteséges volt, de Todorićék hamis mérlegeket készítettek, és így biztosították a banki hitelezés folyamatosságát.

Hónapokig tartott kibogozni, kinek és mennyivel tartozik az Agrokor, illetve megállapítani, hogy mi is a valós pénzügyi helyzet. Végül valahogy sikerült megállapodni a hitelezőkkel és a beszállítókkal, köztük számos kis- és közepes céggel, akiket az Agrokor a csődeljárás folyamán biztosan magával rántott volna.

A jogutód, a Fortenova konszolidálta a helyzetet, és társaság ügyvitelének további megszilárdítása érdekében pár nappal ezelőtt eladta a zágrábi fagyasztott élelmiszer- és fagylaltgyárat, a Ledót.

Úri murizálás

A Todorić-féle ítélkezés esetében – mint a többi nagy horderejű horvátországi ügy esetében is, mint például a Sanader-perek sorozata – az elsődleges kérdés nem az, hogy mi lesz az ítélet, hanem az, hogy azt mikor mondják ki?

Az eddigi tapasztalatok alapján a Todorić-ügyben valamikor 2030-táján lehet majd sejteni a végkifejletet. Ivica Todorić 1951-ben született, azaz most, 2021-ben kereken 70 éves. Ehhez nincs szükség semmiféle kommentárra.

Ivica Todorić a horvát népmesékben azonban nem rossz fiúként fog szerepelni, miután megmentett néhány mezőgazdasági céget a pusztulástól, köztük a baranyai Bellyét (Belje) és a vinkovcei kombinátot.

Nyári lakom közelében helyezkedik el az újlaki (Ilok) vár, illetve az újlaki szőlővidék, ahová Todorić szívesen járt mulatni.

A baráti társaság mindig szolíd volt, Todorić nevéhez sohasem fűződtek nagy tivornyák, gyanús nőügyek, a zenét pedig mindig a helyi erők, azaz az ottani tamburások szolgáltatták.

Tőlük hallottam, hogy Todorić féle társaság „ugyanúgy mulat, mint mi”, vagyis a fizetésnél sohasem volt alkudozás. A Gazda, így nevezték ugyanis Todorićot, sosem kérdezte meg, hogy mennyibe kerülnek a zenészek, hanem a prímás kezébe nyomott egy nagy csomó bankót.

A zenészeknek pedig örömmel mentek, az összeg ugyanis mindig legalább háromszor, ötször akkora volt, mint amennyit egy lagziban kerestek volna.
________________
Forrás: Twitter

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Gazdaság

DOBOZOLNAK: Csomagot hozott a posta, avagy a villámgyors növekedés titka

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

pipi 1024x710 1
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Az egyébként is robbanásszerűen növekvő e-commerce, azaz internetes kereskedelem, a koronavírus járvány közepette csúcsra pörgött. Az új aranyláz esetében megismétlődnek a régi történetek: nem az gazdagodott meg legjobban, aki aranyat talált, hanem az aki a bányászoknak a felszerelést, élelmet biztosította. Meg persze, a whiskyt, és a jobb sorsra érdemes, ősi mesterséget űző hölgyeket, de ez más lapra tartozik.

Szemesnek áll a dobozolás

A zágrábi székhelyű Modepack cég egyike a sikertörténet nagy nyerteseinek, öt éves fennállása alatt sikerült 32 ország piacán megvetni a lábát, partnerei között olyan óriások is vannak, mint az Amazon, H&M, Vans, Adidas, DHL, DPD, Loomis és az antwerpeni gyémánttőzsde (Antwerpen World Diamond Centre).

A Modepack egyike a világ vezető cégeinek a logisztikai szállításhoz szükséges minőségi csomagolóanyagok gyártása terén, s a hangsúlyt az e-kereskedelemre és futárkézbesítésekre, valamint a pénz és értéktárgyak szállításánál nélkülözhetetlen dobozokra fekteti.

Jure Širić a cég igazgató-tulajdonosa a Poslovni dnevniknek (Üzleti napilap) adott interjújában elmondta, hogy a céget 5 évvel ezelőtt azzal a megfontolással alapította, hogy az e-kereskedelem belátható időn belül mindennapi dolog lesz, ám erre sokkal előbb sor került, mint bárki gondolta volna.

Širić egyébként a vállalkozók második nemzedékébe tartozik, családja a bosznia-hercegovinai Weltplast reciklálással és csomagolóanyag-gyártással foglalkozó cég tulajdonosa, és mielőtt saját vállalkozásba kezdett volna, a cég európai piacokkal foglalkozó eladási osztályát vezette.

Valami újat szerettem volna megpróbálni és minden arra utal, hogy igazam volt
DOBOZOLNAK: A postás csomagot hozott, avagy a villámgyors növekedés titka

– állapította meg Širić, és hozzátette, hogy a koronavírus-járvány, amely lebénította a gazdaság egy részét, cégének nem várt, robbanásszerű fejlődést hozott. Az üzlet látványos növekedése folytán a Modepack már 2020-ban a kapacitások megduplázása mellett döntött.

Októberben kezdődik a cég új Velika Gorica-i gyárának építése, egyik fontosabb üzletfele, a Horvát Posta csomagelosztó rendszerének közvetlen közelében. A projekt mintegy 50 millió kunába kerül (kicsit kevesebb mint 7 millió euró), és ebből 1 millió euró az EU-s alapokból származik.

Az új üzemben eleinte három gyártósor üzemel, de a végső kapacitása 14 gyártósor, amelyeket fokozatosan építenek a kereslet növekedésével összhangban.

A jelek szerint keresletben nem lesz hiány. 2020-ban a cég bevétele 50 millió kuna (kb. 7 millió euró) volt, azaz 60%-kal nagyobb mint 2019-ben, míg idén további 20 százalékos növekedést várnak, közel 8 millió eurós bevétellel.

Az új üzem befejezése után a bevétel várhatóan eléri a 20 millió eurót.

Az e-kereskedelem 200 százalékkal nőtt

Az e-kereskedelem világszerte villámgyorsan növekedett, már a koronavírus járvány előtt is

– mondta Širić, s hozzátette, hogy a növekedés 2019-ben 21 százalékot tett ki világszinten.

A tavalyi adatok azt mutatják, hogy a fejlett e-kereskedelemmel rendelkező országok erőteljes fejlődést produkáltak, ám ez százalékosan nem volt annyira látványos, mint a felfutó/fejlődő országokban tapasztalható. Horvátországban például a növekvés 200 százalék volt.

Širić a továbbiakban elmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint az e-kereskedelem az EU szintjén tavaly 31 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.

A zágrábi cég a legkisebb a kontinens négy e-kereskedelemre specializált csomagolóanyag-gyártó cégének, és ugyanúgy csúcstechnológiával rendelkezik, mint a többiek.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy évi 200 millió darabos termelésének 92%-át exportálja.

Miután a Modepacknál a bérek jelentősen meghaladják a horvát átlagot, nincs gondjuk a munkaerővel. A tulajdonos elmondása szerint tavaly 2539 jelentkező volt a 12 meghirdetett új állásra.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Európai Unió

GAZDASÁGI FELLENDÜLÉS: A miniszterelnök könnyű álmot ígért

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

plenkovic kapronca
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

2023-ig 1000 euró lesz a nettó átlagfizetés – mondta Andrej Plenković horvát miniszterelnök a hétfőn Kaproncán (Koprivnica) tartott gazdasági konferencián, amelyet immár negyedik éve rendeznek meg a Podravka védnöksége alatt, „Hrvatska kakvu trebamo” (Horvátország, amilyent szeretnénk) elnevezéssel. A nyilvánvaló propagandisztikus célok mellett, a konferencia gyakorlatilag egyfajta fórumként is funkcionál, ahol a gazdaság vezetők közvetlenül is elmondhatják a gazdasági politikával kapcsolatos észrevételeiket a kormánynak.

A kormány „berúgta” az országot

Elöljáróban Plenković miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy a tavalyi konferencia a koronavírus-járvány jegyében zajlott. Véleménye szerint, a kormány ebben az időszakban kijátszotta legerősebb ütőkártyáját, határozottan támogatva a magánszektort és a dolgozókat.

Ennek köszönhetően a legnagyobb válság közepette Horvátországnak sikerült megőriznie a munkahelyeket és a vállalkozások fizetőképességét: így fennmaradhatott Horvátország pénzügyi egyensúlya, és létrejöttek a gazdasági fellendülés feltételei.

Plenković szerint a kormány a járványügyi válsághelyzet előtti eredményei- az államadósság csökkentése, költségvetési többlet megvalósítása és az eurózónához való csatlakozás előfeltételeinek megteremtése – azt eredményezték, hogy Horvátországnak sikerült megőriznie a nemzetközi intézmények, a pénzintézetek és a pénzügyi piacok bizalmát.

A választásokon biztosított politikai stabilitás ez a másik dolog, ami kulcsfontosságúnak bizonyult az elmúlt időszakban

– tömjénezte magát, és az általa vezetett kabinetet Plenković.

Horvátországban a járvány és a két nagy földrengés által okozott 35 milliárd kuna összegű rendkívüli költség ellenére az elmúlt időszakban növekedett a foglalkoztatottság, amely elérte a 66,9 százalékot, miközben csökkent a munkanélküliség, ami jelenleg 7,4 százalék.

Az átlagfizetés júniusban 7175 kuna (közel 950 euró) volt, ami 23%-os növekedést jelent a megbízatási időszak kezdetéhez képest, azaz 1533 kunával (kb. 200 euró) volt több.

Az a célunk, hogy 2023-ig, az euró bevezetéséig az átlagfizetés elérje a nettó 1000 eurót

– mondta a horvát miniszterelnök.

Plenković ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházások továbbra is növekednek, ami a sikeres idegenforgalmi idénnyel karöltve azt eredményezte, hogy a GDP idén valószínűleg 7 százalékkal lesz nagyobb éves szinten.

Egy nemzedék legnagyobb esélye

Plenković felszólalásában kitért arra is, hogy Horvátország arányosítva a legtöbb támogatást kapta az EU újrakezdési alapjaiból.

Ez egy pénzügyi injekció: ilyesmiben ez idáig soha nem volt részünk, és ezért mondjuk azt, hogy ez a mi nemzedékünk legnagyobb esélye

– nyilatkozta Plenković.

A horvát kormány tervezi, hogy a következő időszakban mintegy 5 milliárd kunát (több mint 600 millió eurót) fordítanak kutatásra/fejlesztésre, a kezdő fiatal vállalkozókat 130 ezer kunával (18 ezer euró) támogatják, az országfejlesztési projektek keretében az északi megyékbe mintegy 15 milliárd kunát (2 milliárd euró) fektetnek, de hasonló projektek készülnek a dalmát hátország, Lika, a Bánság (Banovina) és Gorski Kotar számára is.

A miniszterelnök meggyőződése szerint az energia és az élelmiszer előállítása terén az ország önellátóvá válhat, ami jelentősen növeli az Horvátország biztonsági helyzetét.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: