Connect with us

Szlovénia

Az ellenőrzés visszaállítása miatt egyelőre nincsenek sorok a horvát-szlovén határon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ellenőrzés
A szlovén rendőrök az utasok személyi dokumentumait ellenőrzik a szlovén-horvát határon (Forrás: Screenshot)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Éjfélkor megkezdődött az ellenőrzés a horvát-szlovén határon, ahol legalább tíz napig rendőri felügyelet mellett léphető át a határ. Azért írtunk felügyeletet és nem ellenőrzést, mert a határátlépés rendőri jelenlét mellett zajlik ugyan, de jóformán mindenféle komolyabb ellenőrzés nélkül, ami persze horvát szempontból bizonyos értelemben visszalépést jelent, miután az ország tíz hónappal ezelőtt lépett be a schengeni övezetbe.

Az autók többségét nem ellenőrzik

A zágrábi Index hírportál a horvát főváros közelében lévő Bregana-Obrežje átkelőhöz ment ki terepszemlére.

A helyszíni beszámoló szerint az új rezsim azt jelenti, hogy a járművek nagy része egyáltalán nem áll meg, hanem öt-tíz kilométeres sebességgel átgurul az átkelőnek abban a sávjában, amelyben az infrastruktúra még nem került elbontásra.

Amikor a szlovén rendőrök megállítanak egy autót, többnyire csak azt nézik, hogy ki van az utastérben, de csak ritkán kérik el a dokumentumokat.

Így csak néha alakul ki öt-hat autóból álló kocsisor, de a várakozás így is legfeljebb csak pár perc, ami egyelőre a reggeli, viszonylagosan gyér forgalomra vonatkozott.

A horvát Index ezt vizuális ellenőrzésnek nevezi, amely során a szlovénok csak nagyon ritkán vesznek ki egy-egy autót közelebbi ellenőrzés érdekében, ez általában a kombikra vonatkozik.

Az indexes kollégák nem tapasztaltak semmiféle különbséget az EU-ból és a más országokból érkező járműveknél alkalmazott bánásmód esetében, egyelőre sokkal több az uniós rendszámú jármű a breganai átkelőnél.

A buszok is nagyobb várakozás nélkül átkelhetnek a határon.

A vizsgálat általában abból áll, hogy egy szlovén rendőr felmegy egyik-másik buszba, de a délelőtt tapasztaltak alapján csak egy gyors pillantást vet az utasokra, és az autóbusz egy-két percen belül már folytathatja is az útját.

A teherautók számára – a korábbiakhoz hasonlóan – külön sávot tartanak fenn, de ott sem tapasztalható nagyobb fennakadás.

A Večernji list valamivel később készült beszámolójából már az derül ki, hogy a déli órákig némileg szigorodott az ellenőrzés, de a csomagtartót így is csak néhány sofőrrel nyittatták ki, vagyis ez sem hasonlítható a korábbi gyakorlathoz.

Dokumente, prosim!

Miután Ausztria a közelmúltban kiterjesztette az ellenőrzést a szlovén határra, a hét közepén Olaszország bejelentette a schengeni rendszer felmondását Szlovénia felé.

Ennek hatására a szlovén kormány is lépett, Boštjan Poklukar belügyminiszter pénteken (október 21-én) aláírta azt a rendeletet, amellyel Szlovénia ellenőrzést vezet be a horvát és a magyar határon.

Szlovénia is – Olaszországhoz hasonlóan – azzal indokolta az intézkedést, hogy a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen szeretne fellépni az európai és közel-keleti helyzet megváltozását követően.

A ljubljanai Delo jelentése szerint a szomszédos országok esetében minden határátlépés csak az átkelőhelyeken történhet, és csak személyazonosító okmánnyal lehetséges.

Horvátország esetében 19, Magyarország vonatkozásában pedig 3 határátkelőhely nyílt meg (korábban kettőről volt szó) a nemzetközi forgalom előtt, vagyis az összes jelentősebb átkelőhely rendőri felügyelet alatt áll.

A többi átkelő csak uniós állampolgárok által használható, ebből 12 van a horvát határon és hat Magyarország felé. A határ menti lakosság számára az egykori kishatárátkelőhelyeket is megnyitották.

Nem egyedülálló esetről van szó, Németország, Franciaország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Svédország, Dánia és Norvégia szintén határellenőrzést vezetett be a schengeni övezet számos belső határán.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

82
Szlovénia ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, valószínűleg nem csak tíz napra

Hogyan viszonyuljunk az illegális bevándorláshoz?

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország43 perc telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava