Connect with us

Szerbia

Az Air Serbia továbbra is repül Tel Avivba, a Wizz Air azonnal leállt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Tel Aviv Wizz Air
Az Air Serbia nem állította le Tel Aviv-i járatát, sőt különgépet is indított az emberek evakuálására. A felirat szerint nincsenek arra vonatkozó információk, hogy szerb állampolgárok estek volna a Hamász fogságába (Forrás: Screenshot, Prva TV)
play icon A cikk meghallgatása

A délszláv országok a Tel Aviv-i repülőtéren keresztül mentik ki az állampolgáraikat Izraelből, Szerbia három repülőgéppel szállította haza őket. Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerint a legtöbben már hazatértek, és egyelőre csak egy szerb sebesültről tudnak, aki azon a fesztiválon dolgozott alkalmazottként, amelyen a palesztin fegyveresek mészárlást hajtottak végre. A szerb külügyminiszter annak ellenére terrortámadásnak nevezte a háborút kirobbantó Hamász-akciót, hogy a Biztonsági Tanácsban nem sikerült egyetértésre jutni annak megítélését illetően, amire Dačić utalt is, mondván, hogy Szerbia elutasítja a terrorizmust.

A többség elhagyta Tel Avivot

Dačić a Prva Televízió műsorában arról beszélt, hogy körülbelül 200 szerbiai turista volt Izraelben, többségük már elhagyta az országot, de még mindig vannak új jelentkezők, akik haza szeretnének térni.

A tárcavezető szerint nem csak turistákról és zarándokokról van szó, hanem azokról az emberekről is, akik ott dolgoznak, közülük korábban néhányan menedékjogot kértek Izraelben, de most rossz idők járnak arrafelé, és valószínűleg keresni fogják a módját, hogy kijussanak onnan.

A szerb külügyminiszter hozzátette, hogy az Air Serbia nem állította le Tel Aviv-i járatát, sőt különgépet is indítottak az emberek evakuálására, miután egyes légitársaságok nem gondoskodtak az általuk odaszállított utasok hazatéréséről.

– A zarándokok egy része más légitársaságokkal ment Izraelbe, például a Wizz Air annak ellenére azonnal lemondta minden járatát, hogy eladta a jegyeket az embereknek

– jelentette ki a szerb külügyminiszter, aki szerint az egyes külföldi légitársaságok a sorsukra hagyták az utasaikat.

– Ezek a légitársaságok ott hagyták az embereket, találják fel magukat, vegyenek másik jegyet, ők meg visszaadják a pénzt, de hát hogyan tudnának jegyet venni?

– tette hozzá Dačić, aki szerint a szerb kormány ezért döntött úgy, hogy a rendszeres Tel Aviv-i járaton túl különgépet is küld Izraelbe.

A szerb külügyminiszter megemlítette azt is, hogy vannak izraeli-szerb kettős állampolgárok is, de az ő esetükben más a helyzet, miután nekik vannak kötelezettségeik a zsidó állammal szemben.

A magyar portálok közben arról számoltak be, hogy a Wizz Air sem Debrecenből, sem Budapestről nem repül a közel-keleti országba, a társaság egyik gépe a hétvégén érdekes módon üresen tért vissza Budapestre.

Baráti kapcsolatok mindkét országgal

Magáról a konfliktusról szólva Dačić azt mondta, hogy nem lát gyors megoldást, mivel az ellenségeskedés már évtizedek óta tart.

– Ez egy olyan békefolyamat, amelyet soha nem hajtottak végre teljesen, nekünk az a dolgunk, hogy elítéljük az erőszakot, a terrorizmust és az emberéletek kioltását

– jelentette ki a szerb külügyminiszter, aki szerint a jelen pillanatban senki sem tudhatja, hogy a megoldás politikai folyamat által érhető-e el, vagy minden a csatatéren dől el.

Tel Aviv Wizz Air

Vajon hova van még gép? (Forrás: X-platform)

A szerb külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a palesztin közösségen belül több frakció van, és hogy a konfliktust előidéző Hamásznak nem a legjobbak a kapcsolatai a jelenlegi palesztin vezetéssel, így nem képviselik annak az álláspontját.

– A válságot a Biztonsági Tanácsban is megvitatták, és most a világhatalmak hozzáidomulnak a helyzethez aszerint, hogy ki kit támogat. A probléma itt az, hogy a láthatáron sincs mindenki számára elfogadható politikai megoldás

– tette hozzá Dačić, aki szerint a kérdés most az, hogy lesz-e valakinek valamilyen békekezdeményezése, és hogy miként zajlanak majd a tárgyalások.

A szerb álláspontról szólva kiemelte, hogy Szerbia “fejlett diplomáciai viszonyt” alakított ki mind Izraellel, mind Palesztinával”, vagyis baráti kapcsolatot ápol mindkét szembenálló féllel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava