Connect with us

Bosznia

Szakértők szerint nem Tuzlából jött a fegyver, “aljas módon Boszniát is belekevernék”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fegyver
A Koszovóban talált szerb fegyverek egyik része (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása

A bosnyák-horvát Föderáció rendőrsége a belgrádi Interpol irodához fordult, hogy a szerbiai hatóságoktól megszerezze a koszovói rendőrök elleni támadásért felelős Milan Radoičić által tett vallomást a fegyverek eredetéről. A boszniai szakértők azonban már a vizsgálat megkezdése előtt tagadták, hogy akár legális, akár illegális úton beszerezhetők lettek volna az érintett eszközök a nyugat-balkáni Csodaországban.

Tagadja, amit már bevallott

A szeptember 24-i banjskai támadást követően a Milan Radoičić vezette gerillacsoport bázisán lefoglalt arzenál kapcsán maga Radoičić állt elő a belgrádi ügyészségi kihallgatása során azzal, hogy a meglehetősen tetemes mennyiségű fegyverzetet és lőszert a bosznia-hercegovinai Tuzlából szerezte be.

Állítása szerint ezeknek a fegyvereknek a Koszovóba juttatásán dolgozott idén január óta. A belgrádi ügyészség ezért eljárást indított Radoičić ellen lőfegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal visszaélés gyanúja miatt.

A történet ezen a ponton abszurd fordulatot vett, amikor is az újdonsült gerillavezér – vélhetően az ügyvédje tanácsára – úgy döntött, hogy tagadja az általa korábban részletesen elmondottak alapján terhére rótt cselekmények elkövetését.

fegyver

Milan Radoičić, alias Obilić lecsúszott a szerbiai fegyverbeszolgáltatásról, ezért most Koszovóban adta le őket (Forrás: X-platform)

Mindeközben a fegyverek eredetét a koszovói hatóságok és a KFOR szakértői is vizsgálták. Az általuk tett megállapításokról hivatalos közleményt még nem adtak ki.

A tuzlai szál kivizsgálása kapcsán a Szabad Európa (Slobodna Evropa) megkereste a belgrádi ügyészséget és a szerbiai belügyminisztériumot is, azonban egyik helyről sem kapott választ arra vonatkozóan, hogy valóban Bosznia-Hercegovinából jutottak-e a fegyverek Koszovóba.

A szerbiai illetékesek hallgatása mellett a boszniai igazságszolgáltatás reakciója sem segített sokat a körülmények tisztázásában. A bosnyák-horvát Föderáció rendőrsége által kiadott közlemény szerint a szerbiai sajtóban megjelentek miatt nyomozást rendeltek el.

A fegyverek több államhatáron való átcsempészésének gyanúja miatt kapcsolatba léptek a belgrádi Interpol irodával, hogy a szerbiai hatóság együttműködési szándékát és munkatempóját pozitív irányba orientálják.

A szerb fegyverek szerbiai eredetűek

A Szabad Európa által a fegyverek eredete miatt megkeresett boszniai szakértők mind úgy nyilatkoztak, hogy azok a nyugat-balkáni régió államai közül kizárólag Szerbiában szerezhetők be.

A hatósági vizsgálatokat be nem váró verdikt kapcsán azonban érdemes szem előtt tartani több tényezőt pro és kontra. A kérdéses eszközökről nyilatkozó szakemberek, mint például Berko Zečević boszniai ballisztikus, csak a koszovói hatóságok által készített fényképek alapján fejthette ki az álláspontját.

Zečević ennek kapcsán általánosságban kijelentette, hogy „a fényképeken szereplő fegyvereken és lőszereken szerbiai gyártók jelzései láthatók. A szakértők pedig ezek alapján könnyen meg tudják állapítani az egyes eszközök eredetét.”

A boszniai szakember kiemelte, hogy ő maga is azt valószínűsíti, hogy az eszközpark szerbiai eredetű. A már említett fényképek mellett szerinte ezt támasztja alá a fegyverek típusa is.

Példaként említette a több képen is látható M93 típusú gránátvetőt és a 64 mm-es kézi páncéltörőt, művésznevén ez a “Zolja”, amiket ma már kizárólag a szerbiai haderő tart hadrendben a régió államai közül.

fegyver

Az arzenál másik fele az alsó sorban a páncéltörő Zoljákkal (Forrás: X-platform)

Az egyik Zoljáról készült felvétel alapján Zečević elmondta, hogy a rajta lévő címke alapján az eszköz 2017-ben felújításon esett át egy szerbiai fegyvergyárban.

A fegyverek szerbiai eredetét erősítő felsorolást folytatva Zečević kifejtette, hogy a képeken látható 60 mm-es és 82 mm-es űrméretű aknavetők mindegyike a szerbiai Valjevo melletti Krušik gyárban készült, mert azokat évtizedek óta csak ott szerelik össze.

Belekevernék Boszniát is

Zečević minden általa kiemelt eszköz esetében azok gyártási helyével indokolta a vitán felül álló szerbiai eredetet, azonban a Radoičić által felhozott tuzlai beszerzés tényét érdemben nem tudta tagadni.

Ennek kapcsán a szakember azzal az állítással akarta megnyugtatni az illegális fegyverek egyre gyakoribb használata miatt amúgy is paprikás hangulatú boszniai közvéleményt, hogy logikátlan manőver és komoly szervezési feladat azok Tuzlába való eljuttatása, majd visszacsempészésük Szerbiába. Ennél egyszerűbbnek mutatkozhatott az említett eszközök szerbiai beszerzése.

Selmo Cikotić (Demokratikus Akciópért, SDA) korábbi boszniai biztonsági miniszter és nyugállományú tábornok a boszniai N1 csatornának adott nyilatkozatában szintén logikátlannak nevezte a kérdéses fegyverek tuzlai beszerzését.

Cikotić szerint Radoičić a boszniai beszerzést kizárólag provokatív céllal hozhatta szóba, amivel – mint mondta – „mocskos módon bele akarják keverni Bosznia-Hercegovinát a történetbe.”

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava