Connect with us

Szerbia

FORDULAT: A banjskai támadás vezetője az éjszakát fogságban töltötte
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fogság
Milan Radoičić (balról) egy iratot tanulmányoz ügyvédje, Goran Petronijević segítségével (Forrás: Blic)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Fordulat történt Belgrádban, a banjskai szerb támadás vezetőjét tegnap kihallgatták a belgrádi főügyészségen. Ezt követően közölték, hogy több ismeretlen személlyel együtt szervezetten elkövetett bűncselekménnyel gyanúsítják, ennek alapján lőfegyverek és robbanóanyagok illegális előállításának, tartásának, hordozásának és kereskedelmének bűncselekménye, valamint a közbiztonság súlyos veszélyeztetése miatt vonnák felelősségre. A meghallgatást követően Milan Radoičićot az ügyész 48 órás előzetesbe helyezte, és őrizetbe vételét kérte.

Ma dőlhet el, hogy fogságban marad-e

A meghallgatást követően az ügyészség javasolta az előzetes eljárási bírónak Radoičić gyanúsítottként történő őrizetbe vételét a szökés és elrejtőzés fennállásának veszélye miatt.

Radoičić korábban ügyvédje által közölte a nyilvánossággal, hogy ő szervezte meg a banjskai akciót, és ezzel bátorítsa ellenállásra a koszovói szerbeket, és úgy fogalmazott, hogy “személyesen minden előkészületet megtett a megszálló elleni védekezéshez”, a tegnapi meghallgatás során azonban tagadta a terhére felrótt bűncselekmények elkövetését.

A belgrádi Blic meg nem nevezett forrásokból úgy értesült, hogy a koszovói szerb lázadás vezetője délelőtt áll az előzetes eljárási bíró elé, újbóli meghallgatása pedig több órát is tarthat. Ezt követően a bíró legfeljebb 30 napos letartóztatást rendelhet el számára.

Ha ez a döntés születik, akkor Radoičić további intézkedésig rács mögött marad. Ebben az esetben átszállítják valamelyik “fogvatartási egységbe”.

Boszniából importálta a fegyvereket

A nyomozásról szóló végzés szerint Milan Radoičićot azzal gyanúsítják, hogy 2023. januárja és szeptember 24-e között Tuzlából (Bosznia-Hercegovina) szerzett be “nagy pusztító erejű fegyvereket, lőszereket és robbanószerkezeteket”.

Az ügyészségi közlemény szerint ezeket legtöbbször a Belgrád déli külterületének számító Bubanj Potok és Vrčin térségébe szállították neki, amelyeket ezt követően a Koszovó és Metóhia Autonóm Tartományba (!) vitt és közelebbről meg nem határozott helyeken tárolt.

A belgrádi ügyészségi közleményben az is szerepel, hogy Radoičić a Koszovóba szállított fegyvereket elhagyott épületekben és erdőkben rejtette el, hogy aztán szeptember 24-én egy csoport vezetőjeként, több ismeretlen személlyel közösen fellépve emberéleteket veszélyeztető akciót hajtson végre Banjska térségében a Koszovó és Metóhia Autonóm Tartomány területén.

Az egyik fenti mondatba beillesztett felkiáltójel azt jelzi, hogy a belgrádi főügyészség úgy kezeli Koszovót, mint Szerbia “autonóm tartományát”, amiből aztán logikusan vagy nem éppen logikusan következik, hogy Radoičićot szerb részről nem kívánják kiadni Koszovónak, mert Belgrádban vonják felelősségre, így egy pristinai eljárás nem lehetséges, “ugyanabban az országban” ugyanis két helyen nem ítélkezhetnek felette egyazon ügyben.

fogsag

A fegyveres akció egyik – feltehetően szerbiai – áldozata, akit Vrnjačka Banjában temettek el, a felmutatott három ujj a szerbséget szimbolizálja (Forrás: X-paltform)

Kérdés, hogy mekkora nemzetközi nyomásra lenne szükség ahhoz, hogy Szerbia kiadja a koszovói szerb lázadás szervezőjét, ám ha ez valami csoda folytán megtörténik, akkor annak egyéb – egyelőre be nem látható – következményei is lesznek.

Házkutatás is volt nála

A szerb belügyminisztérium közölte, hogy a rendőrség átkutatta Milan Radoičić belgrádi lakását és a tulajdonában lévő egyéb helyiségeket, és elrendelte 48 órás őrizetbe vételét. Azt is nyilvánosságra hozták, hogy büntetőfeljelentéssel átadták a belgrádi főügyészségnek.

A gyanúsított ügyvédje, Goran Petronijević a rendőrségi kiszállással kapcsolatban annyit közölt, hogy a rendőrök a lakásban semmi fontosat nem találtak, viszont ideiglenesen lefoglalták Milan Radoičić engedéllyel tartott fegyverét, amiről igazolást is kiállítottak.

A banjskai támadás vezetője később ügyvédjével együtt érkezett a belgrádi igazságügyi palotában tartott meghallgatásra, ahol a fenti felvétel készült, az alábbi képet pedig a rendőrség tette közzé, és az látható rajta, amint Radoičić egy BMW típusú terepjáróval megérkezik az épületbe egy ugyanolyan autó kíséretében.

fogság

Az ügyvéd úgy fogalmazott, hogy mindent, ami történik, nyomásgyakorlásnak tekint, merthogy a hatóságok a sajtóbeszámolókon kívül egyelőre egyetlen bizonyítékkal sem rendelkeznek arra, amit felrónak a védencének.

A Blic korábbi jelentése szerint Radoičić vasárnap részt vett a koszovói fegyveres akció egyik áldozatának, Stefan Nedeljkovićnak a temetésén a közép-szerbiai Vrnjačka Banjában.

Nem sokkal a temetés kezdete után Radoičić elhagyta a temetőt, beült egy fekete terepjáró utasoldali ülésére, és ismeretlen irányba távozott. A temetés többi résztvevője két autóbusszal érkezett, a főleg fiatal férfiak az áldozat arcképével ellátott fekete pólót viseltek.

fogság

A szerb kormányt a Koszovóval foglalkozó hivatal igazgatója képviselte a temetésen (Forrás: Blic)

A temetési menetben ott volt Petar Petković, a szerbiai kormány Koszovóval foglalkozó hivatalának igazgatója is, aki egy koszorúval érkezett, így az esemény hivatalos jelleget is öltött.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava