Connect with us

Szerbia

Már 200 ezer magyar sem él Szerbiában, viszont még mindig vannak marslakók

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Drámai eredményeket hozott a 2022-es szerbiai népszámlálás, amelynek a számait most tette közzé a szerbiai statisztikai hivatal. A számok azt mutatják, hogy az ország lakossága több, mint félmillióval csökkent, a magyarok száma pedig nem éri el a kétszázezret, ugyanakkor még mindig élnek az országban úgynevezett „imaginárius nemzetekhez” tartozók, például marslakók. Az ő számuk azonban nemhogy csökkent, hanem egyenesen megtizedelődött, valószínűleg nehezen viselik a szerbiai klímát.

Félmillió ember eltűnt

Ennyivel csökkent a Szerbiában élők száma 2011-hez képest, ennek eredményeként az ország lakossága jócskán hét millió alá esett.

Ennek okait ezúttal nem vizsgálnánk, bár biztosak lehetünk abban, hogy nem a természetes fogyás, hanem az elvándorlás váltotta ki ezt a feltűnően nagy visszaesést, de ez nem csak Szerbiát, hanem a többi balkáni és közép-európai országot is jellemzi a gazdasági vagy politikai viszonyok miatt.

Szerbia esetében ez számokkal kifejezve azt jelenti, hogy a 2022-ben végzett népszámlálás idején az országnak 6.647.003 lakosa volt, miközben 2011-ben még 7.186.862 ember lakta Szerbiát.

Ez 539 859 szerb állampolgárral jelent kevesebbet, vagyis 11 év alatt több, mint félmillió ember tűnt el.

A nők száma 3 415 025, azaz 51,38 százalék, míg a férfiaké 3 231 978, azaz 48,62 százalék.

magyar, marslakó

Szerbiában nem csak szerbek élnek

Szerbiában nemcsak szerbek élnek, a szerbiai statisztikai hivatal közzétette az országban található kisebbségek tagjainak számát is, habár viszonylag sokan voltak, akik a nemzeti hovatartozásukat illetően nem nyilatkoztak.

Bizonyos értelemben ők számítanak a harmadik-negyedik legnagyobb kisebbségnek, miután valamivel több, mint 136 ezren vannak, miközben 322 ezer személy az “ismeretlen” nemzetséghez tartozik.

Koszovó kiválását követően a vajdasági magyarság avanzsált a legnagyobb “létező” szerbiai kisebbséggé, habár az ő számuk is jelentősen visszaesett 2011-ez képest, amikor még 253 899 magyar élt Szerbiában, mára ez a szám mindössze 184 442, ami másfél Dunaújvárosnak felel meg.

A magyarokat a főleg a Szandzsákban élő bosnyák kisebbség követi, ők 153 801-en vannak. Szerbiának 132 ezer roma állampolgára van, albánnak 62, szlováknak 42, horvátnak pedig 39 ezren vallották magukat.

Szerbiában a felsorolt kisebbségek mellett élnek még bunyevácok, bolgárok, vlahok, macedónok, németek, románok, oroszok, ukránok, montenegróiak, szlovénok és jugoszlávok is, ez utóbbi azonban már átmenet a valós és az „imaginárius nemzetekhez” tartozók között.

Az „imaginárius nemzetek”

A 2011-es adatok szerint csaknem 82 ezer ember vallotta magát valamilyen „imaginárius nemzethez” tartozónak.

Szerbiában ez korábban azért vetődött fel, mert a Vajdasági Front nevet viselő tömörülés kezdeményezte a „vajdasági nemzet” kategóriájának bevezetését, így most 12 ezren “regionális nemzetiségűnek” tekintették magukat.

Az előző népszámláláson a csaknem 82 ezres sereghez jedik, indiánok, marslakók, törpök, földönkívüliek, kozmopoliták, pacifisták, manók, kalózok, rockerek, eszkimók és misztikusok tartoztak, de volt “szurkolói népesség” is, mint a delije (Crvena Zvezda) és a grobari (Partizan) nemzetség.

Mára ezek már megtizedelődtek, mert mindössze 7575-en maradtak, a többiek vagy kihaltak, vagy visszamentek a Marsra.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava