Connect with us

Bosznia

Szerbeket támadtak meg Szarajevóban, egyikük szúrt sebbel kerül kórházba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Annak a tornának a kiírása, amelyen szerbeket támadtak meg (Forrás: Facebook)
Listen to this article

Szerbeket támadtak meg a Szarajevó legnagyobb külvárosának számító Ilidžában, amely a bosnyák-horvát föderációhoz tartozik, és a szerb felügyelet alatt lévő Kelet- Szarajevótól csak a repülőtér választja el. Az eset egy gyerekfocitornán történt. Az incidensről a bosnyák és a szerb média egyaránt beszámolt, a történtek még inkább elmérgesíthetik a bosnyákok és a szerbek közötti viszonyt. Az esettel kapcsolatban már megszólalt a szerb külügyminiszter.

A bosnyák változat

A torna logója, amelyen a szerbek részt vettek

A torna logója, amelyen a szerbek részt vettek

Az egyelőre nem beazonosított elkövetők egy belgrádi csoportot támadtak meg, amelynek fiatalabb tagjai egy gyermekfoci bajnokságon vettek részt az egyik ilidžai szállodában.

Egy szemtanú szerint a belgrádi FK Zvezdara fiatal futballistáinak szüleit állítólag azért érte támadás a szálloda halljában, mert szerb zászló volt náluk.

Egy másik értesülés szerint egy olyan szerb trikolorról van szó, amelynek az alsó, fehér részébe a klub neve van írva.

– Nem állt szándékunkban senkit provokálni. Hirtelen betódult a szállodába egy csoport, aki könnygázzal támadt ránk, és el akarták venni tőlünk a zászlót

– mondta el a szarajevói Klix hírportálnak a szerb klub ificsapatát elkísérő egyik szülő.

A szerbek tavalyi csapata a zászlóval

A szerbek tavalyi csapata a zászlóval (Forrás: Facebook)

A szerbek utánuk mentek a támadóiknak, a szálloda előtt azonban egy maszkokat viselő nagyobb csoporttal találták magukat szemben, a csődület tagjainál fáklyák voltak, a kezükben pedig kések villantak.

Ekkor ismét támadás érte a szerbeket, és az egyik szülőt/fiatalembert késsel megsebesítették.

A történteket követően a szerbek azt mondták, hogy visszalépnek a bajnokságtól, mert már nem érzik biztonságban magukat, az egyelőre nem világos, hogy ez megtörtént-e.


A rendőrségre bejelentés érkezett, amely szerint Ilidža térségében a közrend és a nyugalom megzavarására került sor, ennek során egy személyt éles tárggyal sebesítettek meg

– mondta a Klix.ba hírportálnak az illetékes rendőrségi szóvivő, aki szerint a megszúrt személy nincs életveszélyes állapotban.

A szerb változat

Ezzel párhuzamosan a boszniai szerb SrpskaInfo hírportál arról számolt be, hogy ugyanezen a tornán gyerekek egy csoportja azt skandálta, hogy “Ubij Srbina!”, vagyis hogy “öld meg a szerbet!”

Kép egy korábbi tornáról, amelyen szerbek is részt vettek

Kép az egyik tornáról, amelyen szerbek is részt vettek

A hírportál szerint minden bizonnyal az egyik bosnyák gyerekcsapat tagjai kapaszkodtak össze, és ugrálva skandálták az említett két szót.

A lap birtokába került felvételből az nem derül ki, hogy az eset miatt félbeszakadt-e a mérkőzés, vagy esetleg a belgrádi csapat ott hagyta-e a tornát.

Egyöntetű szerb beszámolók szerint ezt követően történt a támadás abban a szállodában, amelyben a szerbek megszálltak.

A belgrádi Kurir szerint a szerb gyerekek és felnőttek egy része a keletkezett káoszban vissza akart indulni Szerbiába, de nem mertek kimenni a szállodából, mert attól tartottak, hogy újabb incidens történik, vagyis hogy ismét megtámadják őket.

Az illetékes rendőrség vizsgálatot indított, miközben Szerbia nagykövete a helyszínre sietett.

Szerb reagálás

Az esetet követően hallatta hangját Ivica Dačić szerb külügyminiszter is, aki az előbb említett szerb kormányközeli Kurirnak nyilatkozott.

– A szerb gyerekek elleni támadás, amely na (január 14-én) Szarajevóban történt, a szerbellenes kampány és a bosznia-hercegovinai szerbek iránti gyűlölet keltésének közvetlen következménye

– jelentette ki Dačić, aki sürgette Bosznia- Hercegovina illetékes hatóságait, hogy büntessék meg a bűncselekmény elkövetőit.

A korábban a szomszédnépek ellen gyakran uszító Dačić most úgy nyilatkozott, hogy a két ország és a két nép jövőjének “a jószomszédi és baráti kapcsolatok kiépítésén kell alapulnia, nem pedig a gyűlöleten és az incidensek előidézésén.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava