Connect with us

Magyarország

HORVÁT ELNÖK: Magyarország érzelmi okokból nem csatlakozik az eurózónához, ezért a magyar turistáknak nem lesz költőpénzük

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pajor milanovic gigapixel
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A horvát államfő kedden (november 29-én) Zágrábban a horvát-szlovén gazdasági fórumon úgy fogalmazott, hogy Magyarország érzelmi, nem pedig racionális okokból nem csatlakozik az eurózónához. Zoran Milanović beszélt arról is, hogy a gáz nem árucikk, hanem erőforrás, amely biztonságot, függetlenséget és erőt ad. hozzátette, hogy az Európai Unió olyan helyzetbe került, hogy az Egyesült Államoktól veszi a gázt „háromszor drágábban”. A BALK több, mint két évvel ezelőtt arról írt, hogy az amerikaiak az energia, mindenekelőtt pedig a gáz tekintetétében le akarják szakítani Európát Oroszországról. A részletek a kapcsolódó cikkben találhatók.

Aggódik a magyar turistákért

A horvát elnök a fent említett gazdasági fórumon úgy fogalmazott, hogy Magyarország „érzelmi, nem pedig racionális okokból” nem csatlakozik az eurózónához.

Milanović szerint ennek pedig az lehet a következménye, hogy a forint egy év alatt 30 százalékot veszít az értékéből az euróval szemben, ami azt jelenti, hogy a magyar turistáknak kevesebb költőpénzük lesz Horvátországban.

A horvát államfő szerint Oroszország és az Egyesült Államok „megsemmisíthetetlenek, mert meghatározott technológiával és saját szükségleteiket kielégítő, korlátlan mennyiségű energiával rendelkeznek”. Hozzátette azonban, hogy Kína már nem ebbe a kategóriába tartozik.

Milanović úgy vélte, hogy az EU sokáig „abban az illúzióban ringatta magát”, hogy valamilyen energetikai közös piacot hoz létre, de a komoly háborús helyzet miatt most a szövetséges Washingtontól vásárol gázt, háromszoros áron.

– Komoly háborús helyzet alakult ki, súlyosabb, mint valaha is az életünkben. Odáig jutottunk, hogy háromszoros áron fogunk gázt vásárolni a szövetségesektől, azok pedig az amerikaiak. Ez tény. Pénzbe fog kerülni

– mondta a horvát elnök, és Emmanuel Macron francia államfővel példálódzott, aki szerinte kedden azért utazott az Egyesült Államokba, hogy Joe Biden amerikai elnöknél „megértésért esedezzen és kegyelemért könyörögjön a gyengébb pozíciójából”.

– Horvátország az európai történésektől, különösképpen a németországi helyzettől függ. Amilyen nekik lesz, olyan lesz nekünk is

– fogalmazott Milanović, hozzátéve, hogy a magas energiaárak miatt már Németországban is gondok vannak a termeléssel. A horvát államfő megemlítette Szerbiát is, amelyet Horvátországgal hasonlított össze.

Zoran Milanović megjegyezte, hogy Horvátországnak „nincs ipara”, azért kisebb az energiaigény is, „míg néhány kevésbé fejlett országban, például Szerbiában az egy főre jutó fogyasztás lényegesen magasabb”.

A horvát elnök meg van győződve arról, hogy az euró jót fog tenni Horvátországnak, tekintettel arra, hogy erősen szolgáltatásalapú gazdaságról van szó hazája esetében.

Gáz- és áramszövetség

Borut Pahor leköszönő szlovén államfő, aki utolsó hivatalos útjára érkezett hétfőn Horvátországba, egyetértett Milanovićtyal abban, hogy a háború miatt „nagyon bizonytalan és kiszámíthatatlan időben élünk”.

Mint mondta, nem lehet előre megjósolni, hogy mikor következik be válság, amelynek legújabb példája a kelet-európai háború.

Pahor úgy értékelte továbbá, hogy Horvátország közelgő és euróövezeti csatlakozása pozitív hatással lesz a szlovén gazdaságra is, és tovább erősíti a két ország közötti együttműködést.

Erre az energiaigények kielégítése terén is van lehetőség, a szlovénok érdeklődnek a horvát LNG-terminál iránt, mindeközben Horvátország fogyasztása 15%-át a krškoi atomerőműből elégíti ki.

– Szlovénia négy országgal határos, amelyekkel jószomszédi viszonyt ápol, fontos, hogy gondoskodjunk elsősorban a szomszédos országokkal fenntartott jó kapcsolatokról

– húzta alá Borut Pahor, aki itt nyilván Magyarországra is gondolt. Borut Pahor horvátországi látogatását Zágráb körbejárásával és az állatkert meglátogatásával zárta, az állatkertben megnézte, hogy hogyan élnek a szlovák medvék. A médiabeszámolók szerint Pahor Magyarországot konkrétan sem az állatkertben, sem azon kívül nem említette meg.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson -napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava