Connect with us

Horvátország

FÉNYBEN ÚSZNAK: Advent, foci, parlamenti csörte, miközben Zoki Bond védi a hazát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Nos, amikor a drága jó Plenković miniszterelnök nyugodt őszt és telet ígért az ország lakosságának, ezt egyesek mézes-mázos maszlagnak tudták be. Aztán kiderült, hogy tényleg így is lett, eddig legalábbis. Az infláció ugyan kellemetlenkedik, de különben nincs különösebb baj, mindenfelé fűtenek – sehol sincs 18 fokra állítva a termosztát -, Horvátország-szerte minden csillog-villog a karácsonyi lámpadíszektől, és minden valamicskét is magára adó településen adventi/karácsonyi vásár várja a látogatókat. Miután az idén szokatlan időben van a foci-vb, legtöbb helyen a karácsonyi vásárt nagy kijelzőkkel is megspékelték, ahol forralt bor és sült kolbász mellett lehet drukkolni a nemzeti tizenegynek. Miután jelenleg úgy tűnik, hogy Modrićék továbbjutnak a csoportból, ezen a téren is “túlteng a közelégedettség”.

A nagy parlamenti csörte

Namármost, ha bárki is azt hiszi, hogy valaki is megköszönte a miniszterelnöknek azt a sok fáradozást, amivel az állampolgárok jobbulását igyekszik szolgálni 😂, csalódik. Alig csillapodott le némileg az INA-botrány körüli ellenzéki ízetlenkedés, aminek folyamán egyre csak azt mondogatták, hogy “monnyon le”, a nagyon kedves, cseppet sem undok osztrákok hozták rá a frászt Plenkire.

Mint erről annak idején hírt adtunk, az osztrák belügyminiszter derült égből hasított egy nyilatkozatot, miszerint Ausztria nem akarja támogatni a schengeni övezet bővítését (Horvátországgal). Ez szerfelett idegesítő volt, mert a horvát kormány egyik fő célkitűzése az euró bevezetése mellett éppen a schengeni övezethez való csatlakozás.

Szerencsére a bizonytalanság nem tartott sokáig, mert a Zágrábba látogató osztrák kancellár leszögezte, hogy Ausztria igenis támogatja Horvátország csatlakozását, Románia és Bulgária csatlakozásával szemben.

Miután ez a veszély elhárult, Plenki felüdülésképpen leugrott Rab szigetére, ahol valamilyen sportközpont megnyitóján vett részt. Ám egy miniszterelnök élete sohasem egyszerű 😰. Jött a Zoki Bond néven is ismert Milanović köztársasági elnök, és kerek perec elutasította a kormány kérését, amelyet a védelmi miniszter által továbbítottak.

A horvát kormány azt kérte a köztársasági elnöktől: járuljon hozzá ahhoz, hogy a horvát katonák ukránokat képezzenek ki az EUMAM-misszió keretében, illetve hogy engedélyezze az ukrán katonák kiképzését Horvátország területén, Zoki Bond viszont erről hallani sem akar.

A kormány átküldte az erre vonatkozó javaslatát a parlamentnek is, ahol erről a napokban szavaznak. Ebben a helyzetben ugyanis az alkotmány rendelkezései szerint a köztársasági elnök döntését a parlament felülírhatja, amennyiben sikerül kétharmados többséggel megszavazni a javaslatot.

Plenković, illetve a kormánypárt ügyeletes tagjai azzal próbálják zsarolni az ellenzéket, hogy amennyiben a kormány javaslata ellen szavaznak, tanúságot tesznek oroszbarát álláspontjukról, de úgy tűnik, ezt senkit sem hatott meg.

Mint ezt a Most (Híd) képviselője Nino Raspudić fejtegette az N1-es tévé adásában, a kormány javaslata alkotmányellenes, mert a 7. cikkely, nagyon világosan rendelkezik ebben a kérdésben. Ebben a cikkelyben három pont van – a 3., 4. és 5. pont – amely a fegyveres erőkről szól –, és ezekben kimondja, hogy a nemzetbiztonság veszélyeztetése esetében szövetséges külföldi haderő jöhet Horvátországba, illetve a horvát katonák részt vehetnek külföldi misszióban. A köztársasági elnök és az ellenzék azzal érvel, hogy az ukránok nem szövetségesek, és így mehet az egész ügy a levesbe.

Raspudić azt is megjegyezte, hogy Robert Podolnjak alkotmányjogi professzor, aki az alkotmány ezen cikkének módosításakor a bizottság tagja volt, világosan kifejtette, hogy a szövetséges országok alatt a NATO-tagállamokra kell gondolni.

– Az senkit sem kötelez, hogy Plenković és Grlić Radman Brüsszelben megígért valamit

– mondta Raspudić, aki még hozzátette:

– Most azzal az idióta propagandával jönnek elő, hogy aki ezzel nem ért egyet, az orosz játékos. Ez alkotmányellenes, a parlamentnek itt nincs mit tennie, egyszerűen nem fogunk részt venni ebben.

Ezzel tulajdonképpen az ellenzéki taktikát is felfedte: vagy egyáltalán nem szavaznak a kormány javaslatáról, vagy szavaznak, de tartózkodnak, így mindkét esetben elbukott az beterjesztés, mert nincs meg a kétharmad.

Kósza gondolatok

Miután ezt a kormány is ugyanolyan jól tudja, mint az ellenzék, a gyanakvó újságíró nem tehet mást, mint valamilyen zenés-táncos színpadi művet kezd sejteni a háttérben.

Brüsszelben megígértek valamit, de később rájöttek, hogy talán mégsem szolgálja a horvát érdekeket. Moszkvában már így is bejegyezték őket a fekete könyvbe, talán nem kellene tovább rontani a viszonyt ezzel a kiképzés-sztorival.

Így aztán gondoskodtak róla, hogy a javaslat simán elbukjon a parlamentben, és Brüsszelben elmondhassák, hogy beleadtak apait-anyait, de az a fránya ellenzék keresztülhúzta a számításaikat.

Az eurókat szállító kamionok időközben megérkeztek Horvátországba, Schengen körül úgy tetszik minden rendben lesz: lehet tovább nézni a focit. Azokkal a belgákkal viszont sohasem tudja az ember, remélhetőleg nem a horvátok ellen szedik össze magukat!

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava