Connect with us

Horvátország

FÉNYBEN ÚSZNAK: Advent, foci, parlamenti csörte, miközben Zoki Bond védi a hazát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

advent zagreb euro
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Nos, amikor a drága jó Plenković miniszterelnök nyugodt őszt és telet ígért az ország lakosságának, ezt egyesek mézes-mázos maszlagnak tudták be. Aztán kiderült, hogy tényleg így is lett, eddig legalábbis. Az infláció ugyan kellemetlenkedik, de különben nincs különösebb baj, mindenfelé fűtenek – sehol sincs 18 fokra állítva a termosztát -, Horvátország-szerte minden csillog-villog a karácsonyi lámpadíszektől, és minden valamicskét is magára adó településen adventi/karácsonyi vásár várja a látogatókat. Miután az idén szokatlan időben van a foci-vb, legtöbb helyen a karácsonyi vásárt nagy kijelzőkkel is megspékelték, ahol forralt bor és sült kolbász mellett lehet drukkolni a nemzeti tizenegynek. Miután jelenleg úgy tűnik, hogy Modrićék továbbjutnak a csoportból, ezen a téren is “túlteng a közelégedettség”.

A nagy parlamenti csörte

Namármost, ha bárki is azt hiszi, hogy valaki is megköszönte a miniszterelnöknek azt a sok fáradozást, amivel az állampolgárok jobbulását igyekszik szolgálni 😂, csalódik. Alig csillapodott le némileg az INA-botrány körüli ellenzéki ízetlenkedés, aminek folyamán egyre csak azt mondogatták, hogy “monnyon le”, a nagyon kedves, cseppet sem undok osztrákok hozták rá a frászt Plenkire.

Mint erről annak idején hírt adtunk, az osztrák belügyminiszter derült égből hasított egy nyilatkozatot, miszerint Ausztria nem akarja támogatni a schengeni övezet bővítését (Horvátországgal). Ez szerfelett idegesítő volt, mert a horvát kormány egyik fő célkitűzése az euró bevezetése mellett éppen a schengeni övezethez való csatlakozás.

Szerencsére a bizonytalanság nem tartott sokáig, mert a Zágrábba látogató osztrák kancellár leszögezte, hogy Ausztria igenis támogatja Horvátország csatlakozását, Románia és Bulgária csatlakozásával szemben.

Miután ez a veszély elhárult, Plenki felüdülésképpen leugrott Rab szigetére, ahol valamilyen sportközpont megnyitóján vett részt. Ám egy miniszterelnök élete sohasem egyszerű 😰. Jött a Zoki Bond néven is ismert Milanović köztársasági elnök, és kerek perec elutasította a kormány kérését, amelyet a védelmi miniszter által továbbítottak.

A horvát kormány azt kérte a köztársasági elnöktől: járuljon hozzá ahhoz, hogy a horvát katonák ukránokat képezzenek ki az EUMAM-misszió keretében, illetve hogy engedélyezze az ukrán katonák kiképzését Horvátország területén, Zoki Bond viszont erről hallani sem akar.

A kormány átküldte az erre vonatkozó javaslatát a parlamentnek is, ahol erről a napokban szavaznak. Ebben a helyzetben ugyanis az alkotmány rendelkezései szerint a köztársasági elnök döntését a parlament felülírhatja, amennyiben sikerül kétharmados többséggel megszavazni a javaslatot.

Plenković, illetve a kormánypárt ügyeletes tagjai azzal próbálják zsarolni az ellenzéket, hogy amennyiben a kormány javaslata ellen szavaznak, tanúságot tesznek oroszbarát álláspontjukról, de úgy tűnik, ezt senkit sem hatott meg.

Mint ezt a Most (Híd) képviselője Nino Raspudić fejtegette az N1-es tévé adásában, a kormány javaslata alkotmányellenes, mert a 7. cikkely, nagyon világosan rendelkezik ebben a kérdésben. Ebben a cikkelyben három pont van – a 3., 4. és 5. pont – amely a fegyveres erőkről szól –, és ezekben kimondja, hogy a nemzetbiztonság veszélyeztetése esetében szövetséges külföldi haderő jöhet Horvátországba, illetve a horvát katonák részt vehetnek külföldi misszióban. A köztársasági elnök és az ellenzék azzal érvel, hogy az ukránok nem szövetségesek, és így mehet az egész ügy a levesbe.

Raspudić azt is megjegyezte, hogy Robert Podolnjak alkotmányjogi professzor, aki az alkotmány ezen cikkének módosításakor a bizottság tagja volt, világosan kifejtette, hogy a szövetséges országok alatt a NATO-tagállamokra kell gondolni.

– Az senkit sem kötelez, hogy Plenković és Grlić Radman Brüsszelben megígért valamit

– mondta Raspudić, aki még hozzátette:

– Most azzal az idióta propagandával jönnek elő, hogy aki ezzel nem ért egyet, az orosz játékos. Ez alkotmányellenes, a parlamentnek itt nincs mit tennie, egyszerűen nem fogunk részt venni ebben.

Ezzel tulajdonképpen az ellenzéki taktikát is felfedte: vagy egyáltalán nem szavaznak a kormány javaslatáról, vagy szavaznak, de tartózkodnak, így mindkét esetben elbukott az beterjesztés, mert nincs meg a kétharmad.

Kósza gondolatok

Miután ezt a kormány is ugyanolyan jól tudja, mint az ellenzék, a gyanakvó újságíró nem tehet mást, mint valamilyen zenés-táncos színpadi művet kezd sejteni a háttérben.

Brüsszelben megígértek valamit, de később rájöttek, hogy talán mégsem szolgálja a horvát érdekeket. Moszkvában már így is bejegyezték őket a fekete könyvbe, talán nem kellene tovább rontani a viszonyt ezzel a kiképzés-sztorival.

Így aztán gondoskodtak róla, hogy a javaslat simán elbukjon a parlamentben, és Brüsszelben elmondhassák, hogy beleadtak apait-anyait, de az a fránya ellenzék keresztülhúzta a számításaikat.

Az eurókat szállító kamionok időközben megérkeztek Horvátországba, Schengen körül úgy tetszik minden rendben lesz: lehet tovább nézni a focit. Azokkal a belgákkal viszont sohasem tudja az ember, remélhetőleg nem a horvátok ellen szedik össze magukat!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava