Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Magyarország

SÁL: Szerbiában kifogásolják, hogy Orbánnak Nagy-Magyarországot ábrázoló sál volt a nyakában, ismét fasizmust emlegetnek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

TÖBBES KETTESBEN: Orbán Viktor és a Dzsudzsák Balázs
TÖBBES KETTESBEN: Orbán Viktor és a Dzsudzsák Balázs
A cikk meghallgatása

A belgrádi liberális Danas napilapban a Vajdasági Szociáldemokrata Párt szóvivője azon méltatlankodik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök “Nagy- Magyarország” térképével díszített sálat viselt (a magyar-görög meccs után). A szerb lap már a rövid cikk címében megjegyzi, hogy a térkép Vajdaság területét is magában foglalja. Az írás névtelenül jelent meg. A Danason kívül méltatlankodik az egész szerb sajtó.

A Danas megjegyzi, hogy Orbán fotókat és videót is közölt a közösségi médiában nyitott profiljain, amelyen az inkriminált sálat viseli.

Aleksandar Marton, a Vajdasági Szociáldemokraták Liga (Liga Socijaldemokrata Vojvodine, LSV) szóvivője ezzel kapcsolatban azt üzente Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének és fiának, Pásztor Bálintnak, a VMSZ frakcióvezetőjének, hogy használják ki szoros kapcsolatukat politikai mentorukkal, és olyan irányba befolyásolják (legyenek rá hatással) Orbán Viktort, hogy hagyjon fel a Nagy- Magyarország térképével díszített szurkolói sálak viselésével, amelyek Vajdaság területét is magában foglalják.

– A Nagy- Magyarország térképével ellátott sálak és a fasisztáknak emelt emlékművek ezen nem változtathatnak. Azt üzenjük Pásztor Istvánnak és Bálintnak, hogy felejtsék el Šešelj narratíváját, mert az ilyen nyelvezet sem a magyaroknak, sem a szerbeknek nem hozhat semmi jót a Vajdaságban és Szerbiában

– mondta Aleksandar Marton, aki itt nyilván az 1944/45-ös szerb/partizán tobzódás során megölt ártatlan, főleg magyar áldozatok tiszteletére tervezett újvidéki emlékműre utal, amely ellen a megszólaló szerb nacionalisták, de a szerb baloldali és liberális pártok is, előszeretettel emlegetik a fasizmust és Horthy Miklóst.

A Danas másik, kapcsolódó cikkének a címében azt írja, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint a Pásztoroknak azt kellene Orbán tudtára adniuk, hogy “Vajdaság Szerbia és Magyarország része”.

A Danas itt is a fent említett vajdasági párt szóvivőjét idézi, és arra emlékeztet, hogy “Orbán évek óta gátlástalanul használja a szomszédos országok területeit elfoglaló Nagy- Magyarország szimbólumait.

– Pásztor apukát és fiát még nem láttuk ilyen sállal, de határozottan támogatják az 1944-es és 1945-ös áldozatok újvidéki emlékművének megépítését, amelyek között Horthy fasiszta rezsimjének sok tagja van, akik számos bűncselekményt követtek el Újvidéken és egész Bácskában

– mondta Aleksandar Marton, aki az “áldozatok” szó elől – szándékosan vagy véletlenül – lefelejtette az ártatlan jelzőt, az emlékművőn a tervek szerint ugyanis az a felirat szerepel majd, ha netalán megépül, és a szerbek nem rombolják le, hogy az “ártatlan áldozatoknak” emelik.

Marton szerint a “történelmi revizionisták” a Vajdaságban elnyomják a meggyilkolt hazafiak emlékét a Horthy-féle “fasiszta megszállás” idejéből. A szociáldemokrata politikus hozzáteszi, hogy egyre inkább halványul az 1941. november 18-án megkínzott és meggyilkolt 15 szabadkai fiatal emléke.

– Ugyanakkor Pásztor apa és fia hajlamosak magyarellenes politikával vádolni Újvidék lakosságát, miközben elfelejtik, hogy koalíciós partnereik, az átképzett radikálisok, de a Vajdasági Magyar Szövetség politikája miatt is 30 év alatt kétszázezer magyarral van kevesebb a Vajdaságban

– jegyezte meg Marton, aki itt arra utalt, hogy a Szerb Haladó Pártot jórészt a korábban háborús bűnökkel elkövetésével megvádolt Vojislav Šešelj csetnikvajda Szerb Radikális Pártjából kiugrott politikusok hozták létre.

A magyar miniszterelnök Instagramon közzétett fotóira és videójára nem csak Szerbiából reagáltak, hanem Romániából és Ukrajnából is, olyan bejegyzések közepette, hogy Слава Україні, vagy hogy Transilvania is Romania. De voltak sajtófestéket, illetve kilobájtokat nem tűrő bejegyzések is, amelyek különböző “nemi jellegű cselekményekre” biztatták a magyar miniszterelnököt, de gyalázták Dzsudzsák Balázst is, akit pénzéhesnek és arabnak tituláltak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava