Connect with us

Magyarország

BRUTÁLIS HATÁROK: A segélyszervezetek tűzifára gyűjtenek a Szerbiában tartózkodó migránsok számára
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Adománygyűjtésbe kezdtek a migránsbarát szervezetek az Észak- Szerbiában, vagyis a magyar határ mentén tartózkodó migránsok megsegítésére a kettőskereszt Égesd az erdőt, égesd a határokat!, vagyis a #burnwoodburnborders jelszó alatt. A Frach Collective, a Blindspots, a No Name Kitchen és a Collective Aid az interneten indított akciót, hogy a migránsoknak tűzifát biztosítson, és ezzel segítse őket a tél könnyebb átvészelésében. Az ezzel kapcsolatos hirdetmény megjelent a betterplace.me adománygyűjtő oldalon is.

Télen hideg van

Körülbelül ezt állapította meg a fent említett négy migránsbarát csoport az idézett portálon közzétett felhívásában, amelyben az Észak- Szerbiában “mozgásban lévő emberek” megsegítésére szólít fel.

– Az EU határai a tél közeledtével még brutálisabbakká válnak. Most a hideg, a hó és a nedvesség hozzáadódik a rendőri erőszakhoz, a kitoloncolásokhoz (pushback) és a bizonytalan életkörülményekhez

– fogalmazza meg álláspontját a Frach Collective, a Blindspots, a No Name Kitchen és a Collective Aid, amely megállapítja, hogy mostanában sok “mozgásban lévő ember” (People on the Move, PoM), vagyis migráns éri el Szerbiát.

– Az Európai Unió Szerbiával közös külső határain Magyarország és Románia felől azonban újra és újra erőszakkal fordítják vissza őket

– jegyzi meg a négy szervezet, amely igyekszik javítani a PoM-ok, vagyis a migránsok helyzetén, ennek érdekében fűtésre és főzésre alkalmas kályhákat biztosít, és javításokat hajt végre a többnyire leromlott állagú, romos házakon, amelyekben a “mozgásban lévő emberek” menedéket találnak, vagyis amelyeket önkényesen szállnak meg, bár ez a mondat nincs benne a felhívásban.

A négy migránsbarát csoport közleményében tehát nem arra biztatja a migránsokat, hogy bizonyos értelemben legalizálják a helyzetüket, és jelentkezzenek be a szerbiai menekültügyi rendszerbe – amely persze, közel sem szállodai körülményeket biztosít, sőt – de legalább megóvja a mozgásban lévő embereket a fagyhaláltól. A migránsbarát csoportok ehelyett inkább az elhagyott, sokszor romos épületek megszállására ösztönöznek, amihez kályhákat biztosítanak, és igyekeznek tűzifát is beszerezni hozzá.

– Persze, egy kályha fa nélkül nem sokat ér a szerbiai hideg télben

– jegyzi meg a Frach Collective, a Blindspots, a No Name Kitchen és KlikAktiv közös közleménye. A KlikAktivnak a neve csak az angol fordításban jelenik meg, ez egy migránsokat támogató szerbiai csoport, nem az egyedüli a nyugat-balkáni országban.

A négy segélyszervezet a közlemény végén ahhoz kér nyomatékos támogatást, hogy tűzifát biztosítson, amit közvetlenül a helyi eladóktól vásárol meg a magyar határoknál tartózkodó PoM-ok számára, fellendítve ezzel a szerbiai fakitermelést, amely egyébként is másodvirágzását éli mostanában a bizonytalan energetikai helyzet miatt.

A migránsokat támogató csoportok erre a célra 4400 eurót szeretnének összekalapozni, három nap alatt ennek a 14%-a, vagyis 625 euró gyűlt össze 22 adományozó jóvoltából.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava