Connect with us

Magyarország

A MOL PERLI HORVÁTORSZÁGOT: Még egy kis kártérítést, please!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

termalfurdo szazhalombatta 6 gigapixel standrd scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Úgy tetszik – legalábbis a zágrábi Jutarnji list értesülései szerint -, hogy a magyar MOL újabb nemzetközi pert indított Horvátország ellen, amelyben azt állítja, hogy a horvát kormány indokolatlanul emelte meg a szénhidrogének díját 2011 és 2015 között, ami anyagi kárt okozott a MOL-nak, miért is most nemzetközi eljárásban kártérítést kér Horvátországtól. Az alábbi cikkből az is kiderül, hogy Horvátország valószínűleg helikoptereket szeretne kapni az Ukrajnának átpasszolandó orosz helikopterekért cserében.

Perel a MOL

Az újabb perről szóló hír annyiban nem volt váratlan, hogy az amerikai ICSID, azaz a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (International Centre for Settlement of Investment Disputes), amikor júliusban ítéletet hirdetett a MOL és Horvátország között folytatott disputában, illetéktelennek nyilvánította magát a MOL a szénhidrogénekkel kapcsolatos keresetének ügyében, ugyanakkor kötelezte a magyar vállalatot, hogy három hónapon belül indítson pert illetékes bíróság előtt.

A horvát kormány annak idején sikerként könyvelte el, hogy az ICSID nem fogadta el a MOL keresetét, illetve annak csak kisebb részét ítélte meg – a MOL 1,1 milliárd dolláros kártérítésre tartott igényt, de ebből végül csak 184 millió dollárt kapott meg -, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy végül is pert vesztett, ami további akadályokat gördít az INA „visszacsaklizása” elé.

Véleményem szerint ezt a horvát kormány nem is gondolta komolyan, csak az akkoriban háborgó „hazafias” erők megnyugtatására vetette be. Ez a sztori még 2016-ban játszódott le, amikor Plenković, nem alaptalanul tartott attól, hogy szakadás állhat be a Horvát Demokratikus Közösségen, vagyis a HDZ-n belül a párt radikálisabb tagjainak nyomására. A kóbor apácákat akkor sikerült megtéveszteni, Plenković azóta pedig letörte az ellenállás java részét.

Az INA körüli egész perpatvar elült volna, ha időközben nincs a nagy botrány, meg egyebek, ami még mindig fel-felmelegíti a katyvaszt. Egyébként belpolitikai poénokra vadászva, az egész ügyet még a Milanović-kormány indította el, és ezt nagy előszeretettel emlegetik a parlamentben, amikor az SDP képviselői nagyon belelovallják magukat a dologba.

Egyszer majd azt is megírom, hogy miért volt a Milanović-kormány, illetve maga Milanović az egyik legrosszabb horvát miniszterelnök, de ennek nem most van az ideje. (Ne tartsd vissza magad, Rókus! Hajrá!)

A mostani per egyébként egy viszonylag kis értékű, olyan 16-18 millió dolláros buli, amiről még nem tudni konkrétumokat, és a Jutarnji is csak úgy szagolta ki, hogy az államügyészség felhívást intézett az érdekelt ügyvédekhez és ügyvédi irodákhoz, akik tapasztalattal rendelkeznek az államok nemzetközi kereskedelmi választottbírósági eljárásokban való képviseletében, hogy jelezzék érdeklődésüket a Horvát Köztársaság képviselete iránt a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Zrt. ügyben 2022. november 16-ig, vagyis éppen a mai napig.

Az ügyészség felhívása értelmében a jogvita a szénhidrogén-kitermelési díjakkal kapcsolatos keresetre vonatkozik.

Még pár szó a helikopter-ügyről

Mint arról a napokban beszámoltunk, kiszivárgott annak lehetősége, hogy Horvátország 14 orosz gyártmányú helikoptert szándékozik Ukrajnának ajándékozni.

Ez annyiban nem önzetlen, hogy a horvátok szeretnének értük cserébe még néhány Black Hawk helikoptert kapni az Egyesült Államoktól, illetve azért sem, mert az orosz gyártmányú horvát szállítógép flotta jobbára elvesztette a szervízelés lehetőségét az EU-szankciók miatt.

Az öregecske gépek karbantartás nélkül veszteglésre vannak ítélve, így ha nem szabadulnak meg tőlük időben, egyértelműen a roncstelepen fogják végzik – már a közeljövőben.

A Black Hawkok ugyanakkor – még ha érkezne is időközben néhány, nem fogják kiváltani a megbízható szovjet/orosz igáslovakat – ezért Horvátország sürgősen civil mentőhelikopter szolgálat felállítását tervezi, talán mondani sem kell, hogy hathatós európai támogatással.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava