Connect with us

Szerbia

SZERB CHARLIE HEBDO: Golyózápor fogja kitörni a szerkesztőség ablakait

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

danas vucic corax standard scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi Danas ellenzéki liberális napilap főszerkesztője hivatali e-mailjére hátborzongató fenyegetéseket kapott. Az ismeretlen feladó azzal fenyegette meg Dragoljub Petrovićot és az általa vezetett lapot, hogy „golyók fognak röpködni, és úgy végzik mint a Charlie Hebdo”.

A belgrádi Charlie Hebdo

Így címezte meg levelét a cirill betűkkel író ismeretlen szerző, aki a sokak által titkosság szempontjából szuperbiztosnak tartott Proton.me e-mail szolgáltatónál regisztrált fiókot threateningaccount@proton.me elérhetőséggel, és azt használta a Danas főszerkesztőjéhez intézett levél elküldésére.

danas level

A feladó azért küldte a fenyegetést, mert elégedetlen azzal, ahogy az ellenzéki (liberális) napilap a Koszovóval, a boszniai Szerb Köztársasággal és a Montenegróval kapcsolatos témákról ír. A Danas jó ideig csak tengődött, tavaly (2021-ben) azonban megvette a luxemburgi/hollandiai székhelyű United Group médiacsoport, amelyet Dragan Šolak szerb médiamágnás alapított, és vezet ma is.

– Amikor egy reggel munkába indultok… lepereg előttetek az életetek… az ebben az e-mailben található szavak lesznek az utolsók, amit látni fogtok, mielőtt egy golyó áthalad a koponyátokon és örök kábulatba küld benneteket

– olvasható a levélben, amelynek a stílusából arra lehet következtetni, hogy a titokzatos szerző nem két elemeit végzett, hanem annál jóval többet.

A levél megfogalmazója azt írja, hogy a lehetséges elkövetők soha nem kerülnek az igazságszolgáltatás elé, „mert ők sem maradnak életben, vagy maguk ítélkeznek maguk felett, vagy elesnek a rendőrökkel folytatott tűzharcban”.

A feladó a szerb szóhasználatban „Koszovó és Metohia Autonóm Tartománynak” nevezett Koszovó körül kialakult feszültségre utalva úgy fogalmazott, hogy a Danas, és az ugyancsak a United Media istállójába tartozó N1 és Nova S televíziós csatorna, az „objektív és a független tájékoztatás” leple alatt egyértelműen és nyíltan az albán szeparatisták oldalára állt, támogatva Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, és a Szerbiához tartozó ​​és Bujanovac önkormányzataiban működő albán nemzetiségű szeparatistákat, akikről szuperlatívuszokban beszélnek. Ezzel kapcsolatban a levélíró mindenekelőtt Snežana Čongradint, a Danas rovatvezetőjét személyesen is megnevezi.

Az e-mail szerzője azt is felrója a Danasnak, hogy sértegeti a boszniai Szerb Köztársaság szerb lakosságát, amelyet „népirtó nemzetnek” tart, magát a boszniai Szerb Köztársaságot pedig „népirtó képződmények” nevezi. A levélben azt is fájlalja a feladó, hogy a Danas a montenegrói szerbeket „fogatlan csetnikeknek” nevezte, az úgynevezett „EuroPride” ellen vallási felvonulásokat szervező vallásos szerbeket pedig „ortodox tálibokként” emlegette.

A viszonylag hosszúra fogott levél a fentebb kiemelt szerzőn túl a lap több munkatársát is megemlíti, akiket a főszerkeztő eszmetársainak nevez. Ezek a következők: Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković, és a kommentátorok, akik a Danasnak dolgoznak, mint például Dragan Bursać vagy Daško Milinović, rádiós műsorvezető.

A szerb nacionalisták új generációja

A feladó szerint a főszerkesztő és a Danas szerkesztősége, a „hazai árulók” címkéjét illesztette magára, az ilyen árulókra pedig a szerbek többsége nem néz nagy lelkesedéssel.

– És ez már nem a Šešelj-féle radikális retorika, az ő idejük rég lejárt. Az árnyékból a szerb nacionalisták új generációja lép elő, amely megvesztegethetetlen, nem korrumpált és mindenekelőtt tiszteletre méltó

– fogalmaz az igencsak bőbeszédű szerző, aki szerint az „új generáció” névtelen jobboldali közösségeinek nagy része nem kapcsolódik semmilyen szerbiai és európai jobboldali szervezethez ami láthatatlanná teszi őket a rendőrség és titkosszolgálatok számára, mert természetüknél fogva decentralizáltak”.

A levélíró folyamatosan magázza a főszerkesztőt, és egyetlen pejoratív kifejezést sem használ, miközben biztos abban, hogy a szerkesztőség továbbra is folytatja az eddigi munkát, és kitart a mostani szerkesztési politika mellett.

– Önök bátor újságírók, akik nem adják fel egy fenyegetés hatására, mert tudják, hogyan kell viselkedni azokkal az emberekkel, akik megfenyegették Önöket, ugyanis kezdettől fogva üldöztetés áldozatainak tekintik magukat

– állapítja meg a fenyegető levél ismeretlen feladója, aki ehhez még hozzáteszi, hogy „golyózápor fogja kitörtni a szerkesztőség ablakait”, mégpedig akkor, amikor ott a legkevésbé számítanak rá.

A Danas szerkesztősége a fenyegetést tartalmazó e-mailt átadta a rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek. A lap/hírportál főszerkesztője annak a várakozásának adott hangot, hogy a hatóságok a lehető leghamarabb reagálnak, és felfedik a szerző személyazonosságát. Petrović úgy fogalmazott, hogy hozzászoktak már a fenyegetésekhez, de ilyen „vérfagyasztó” levelet – amely szerint úgy végzik, mint a Charlie Hebdo munkatársai – eddig még soha sem kaptak.

Koszovó

Az EU-nak három kívánsága van, különben „súlyos következmények” lesznek

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

kívánság, Borrell
BRÜSSZELI KÁPOSZTA: Sajnálom, apa, többé nem csinálok ilyet - hazudja a szerb elnök Josep Borrellnek (Forrás: Twitter, Le Chou News)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Brüsszelnek három kívánsága van, vajon melyik teljesül ezek közül? Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője új helyhatósági választások kiírását kérte a szerbek lakta észak-koszovói településeken. Egyúttal azt is szorgalmazta, hogy a szerbek vegyenek részt a választási folyamatban, és hogy a koszovói hatóságok biztosítsák a szerb többségű települések szövetségének létrehozását.

Három kívánság

Borrell csütörtökön este azt írta a Twitteren, hogy Aleksandar Vučić szerb államfővel és Vljosa Osmani koszovói elnökkel is megbeszélést folytatott az Észak-Koszovóban kialakult „veszélyes helyzetről”.

A bejegyzésben továbbá közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral közösen tárgyalt a vezető szerbiai és koszovói politikussal, de külön-külön is megbeszélést folytatott mind Vučićtyal, mind Osmanival.

kívánság, Borrell

ÉDES NÉGYES: Macron Vučić, Scholz pedig Osmani ügyvédje (Forrás: Twitter, Josep Borrell)

Ez azt jelenti, hogy Osmani ugyan elutasította a luxemburgi miniszterelnök kezdeményezését, hogy találkozzon a szerb államfővel, viszont ezt már Macron és Scholz esetében valamilyen, számunkra ismeretlen okból nem kívánta megtenni.

– Három egyértelmű követelésünk van: azonnali új helyhatósági választások, a koszovói szerbek részvételének biztosítása a választási folyamatban, valamint a a szerb többségű önkormányzatok közösségének létrehozása az EU égisze alatt zajló párbeszéden belül

– írta Borrell, ez azonban valószínűleg nem lesz ínyére egyik félnek sem.

Itt a legkritikusabb pont az, hogy ezeket az önkormányzatokat a 2013-ban elfogadott megállapodás alapján hozzák-e létre, a pristinai () vezetés ugyanis ezt egyértelműen elutasítja, a szerbek viszont ragaszkodnak hozzá, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott dokumentum betűje szerint jöjjön létre a Szerb Községek Közössége.

Borrell befenyített

Az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője azt írta, hogy ha a három kívánságot nem teljesítik az érintett felek, annak súlyos következményei lesznek a további kapcsolatok tekintetében.

Borrellt megelőzően szinte azonos kezdeményezést terjesztett elő Franciaország és Németország nevében Emmanuel Macron francia elnök.

Macron tegnap este Moldovában bejelentette, hogy Párizs és Berlin felhívást intézett Szerbiához és Koszovóhoz, hogy mielőbb új helyhatósági választásokat szervezzenek a négy, szerb többségű észak-koszovói önkormányzat területén, amelyen a közös javaslat szerint részt kellene venniük a koszovói szerbeknek is.

A szerb elnök némileg kényelmetlen helyzetbe került, mert éppen a napokban „dicsérte meg” a mostani javaslatot előterjesztő Macront a Koszovót elmarasztaló állásfoglalásáért.

A szerbiai politikai elit egy részének ugyanakkor vannak ellenérzései Németországgal szemben, pedig sok szerb dolgozik ott, és kiemelkedően magas a német beruházások száma Szerbiában.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava