Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szlovénia

KVÁZI FÜGGETLENEK: A szlovén elnökválasztáson Anže Logar és Nataša Pirc Musar a második fordulóban

ligar pirc
JOBB ÉS BAL: Nem volt kiütéses győzelem (Forrás: Twitter)

Olvasási idő: 1 perc

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján egyik jelölt sem aratott elsőkörös győzelmet a vasárnap rendezett elnökválasztáson; a második fordulóba a jobboldali Szlovén Demokrata Pártjának (SDS) támogatását élvező, de független jelöltként induló Anže Logar és a szintén függetlenként induló, baloldali Nataša Pirc Musar jutott be.

A szlovén választási bizottság adatai szerint a vasárnapi első fordulóban Logar a voksok 33,93, míg Pirc Musar a szavazatok 26,89 százalékát szerezte meg.

Az elsőkörös győzelemhez a voksok legalább ötven százalékát kellett volna elnyerni, aminek még a közelébe sem került egyik jelölt sem.A harmadik helyen futott be a voksok 15,42 százalékával Milan Brglez volt , a Szociáldemokraták (SD) jelenlegi európai parlamenti képviselője.

Brglez a szocdemek és a legnagyobb kormányzó , a vezette Mozgalom közös jelöltje volt, de ez sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a második fordulóra kvalifikálja magát. A többi jelölt ennél jóval kevesebb voksot szerzett.

A november 13-án tartandó második fordulóban tehát a legtöbb szavazatot szerző két jelölt, Logar és Pirc Musar mérkőzhet meg egymással.

Logar újságíróknak elmondta: érdemi vitára számít a második forduló előtt.

Köztársasági elnökként minden állampolgár elnöke leszek, és a második körben is így közelítek a kampányhoz

– tette hozzá eléggé közhelyízűen a jobboldali jelölt, de ennél “egy árnyalattal sem volt jobb” a baloldali vetélytársa sem.Várom a második fordulót, várom a döntőt

– hangsúlyozta Pirc Musar, aki szerint “eljött az ideje, hogy Szlovéniának női elnöke legyen”.

Robert Golob kormányfő az elnökválasztással kapcsolatos kijelentésével maga is indulhatna a politikai közhelybajnokságon, miután azt hangoztatta, hogy “minden a ünnepe, és a vasárnapi is az volt, de végül a választók döntenek”, stb, stb.

A választási bizottság adatai szerint az első fordulóban a szavazásra jogosultak 50,97 százaléka, vagyis 863 601 ember járult az urnákhoz, vagyis a választópolgárok fele elment szavazni, a másik fele viszont otthon maradt.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: