Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szlovénia

KVÁZI FÜGGETLENEK: A szlovén elnökválasztáson Anže Logar és Nataša Pirc Musar a második fordulóban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ligar pirc
A cikk meghallgatása

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján egyik jelölt sem aratott elsőkörös győzelmet a vasárnap rendezett szlovén elnökválasztáson; a második fordulóba a Janez Janša jobboldali Szlovén Demokrata Pártjának (SDS) támogatását élvező, de független jelöltként induló Anže Logar és a szintén függetlenként induló, baloldali Nataša Pirc Musar jutott be.

A szlovén választási bizottság adatai szerint a vasárnapi első fordulóban Logar a voksok 33,93, míg Pirc Musar a szavazatok 26,89 százalékát szerezte meg.

Az elsőkörös győzelemhez a voksok legalább ötven százalékát kellett volna elnyerni, aminek még a közelébe sem került egyik jelölt sem.

A harmadik helyen futott be a voksok 15,42 százalékával Milan Brglez volt házelnök, a Szociáldemokraták (SD) jelenlegi európai parlamenti képviselője.

Brglez a szocdemek és a legnagyobb kormányzó párt, a Robert Golob vezette Szabadság Mozgalom közös jelöltje volt, de ez sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a második fordulóra kvalifikálja magát. A többi jelölt ennél jóval kevesebb voksot szerzett.

A november 13-án tartandó második fordulóban tehát a legtöbb szavazatot szerző két jelölt, Logar és Pirc Musar mérkőzhet meg egymással.

Logar újságíróknak elmondta: érdemi vitára számít a második forduló előtt.

– Köztársasági elnökként minden állampolgár elnöke leszek, és a második körben is így közelítek a kampányhoz

– tette hozzá eléggé közhelyízűen a jobboldali jelölt, de ennél “egy árnyalattal sem volt jobb” a baloldali vetélytársa sem.

– Várom a második fordulót, várom a döntőt

– hangsúlyozta Pirc Musar, aki szerint “eljött az ideje, hogy Szlovéniának női elnöke legyen”.

Robert Golob kormányfő az elnökválasztással kapcsolatos kijelentésével maga is indulhatna a politikai közhelybajnokságon, miután azt hangoztatta, hogy “minden választás a demokrácia ünnepe, és a vasárnapi is az volt, de végül a választók döntenek”, stb, stb.

A választási bizottság adatai szerint az első fordulóban a szavazásra jogosultak 50,97 százaléka, vagyis 863 601 ember járult az urnákhoz, vagyis a választópolgárok fele elment szavazni, a másik fele viszont otthon maradt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava